שתף קטע נבחר

 

שני רעשי אדמה אדירים באינדונזיה, חשש מצונאמי

הרעש הראשון - בעוצמה 8.6 - היה מהחזקים בהיסטוריה, אך ההערכה הייתה שגלי הצונאמי שיצר לא יגרמו נזק משמעותי. כשעתיים לאחר מכן אירע עוד רעש חזק, בדרגה 8.2, ועורר שוב את החשש. אזהרת צונאמי ל-16 מדינות, תאילנד פינתה אנשים מחופי פוקט וקראבי. היערכות גם בהודו

הסכנה לא חלפה: רעש משנה אדיר בעוצמה של 8.2 דרגות הורגש בצהריים (יום ד') לחופי אינדונזיה, כשעתיים אחרי שבאזור הורגש רעש בעוצמה 8.6. הרעש הראשון יצר גלי צונאמי שלפי התחזיות לא היו אמורים לגרום נזק משמעותי, ולא דווח על נפגעים, אולם הרעש הנוסף - שאירע ב-13:43 (שעון ישראל) - מעורר שוב את החשש מפגיעה משמעותית. באזור האי סימאולו, ליד מוקד הרעש מול אזור בנדה אצ'ה, דווח כי מפלס המים ירד בכעשרה מטרים - אולי רמז לבואם של גלי צונאמי, אולם לפי שעה גלים משמעותיים לא נצפו.

 

נמצאים במזרח הרחוק? הרגשתם את רעש האדמה? כתבו לנו באימייל האדום או SMS למספר 5335

 

רעשי האדמה במזרח - עדכונים אחרונים:

 

בעקבות רעידת המשנה החזקה הודיע המכון הגיאו-פיזי של אינדונזיה כי הוא מאריך את האזהרה מפני צונאמי בשעתיים נוספות. לעומת הרעש הראשון המוקד של רעש המשנה היה רחוק יותר מהחוף - 615 קילומטרים מאזור בנדה אצ'ה באינדונזיה, אך עומקו היה 16 קילומטרים בלבד.

 

אינדונזיה, אחרי הרעש

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בסביבות 14:30 שעון ישראל דיווחו באינדונזיה על עלייה של קצת פחות ממטר במפלס הים, וגלים קטנים נצפו גם באזור תאילנד. לא ברור אם אלה נוצרו מהרעש הראשון או השני. ב-14:50 הודיע המרכז הפאסיפי להתרעה מפני צונאמי כי סכנת צונאמי נשקפת לחלק מחופי צפון האי סומטרה באינדונזיה, אולם המרכז אינו חוזה נזק נרחב למדינות האוקיינוס ההודי.

 

הרעש הראשון, שאירע ב-11:38 לפי שעון ישראל, היה מול חופי בנדה אצ'ה באינדונזיה. בעקבות הרעש פורסמה אזהרה מפני צונאמי למדינות רבות באסיה. עדי ראייה סיפרו כי רעש האדמה הורגש בין השאר גם בסינגפור, בתאילנד ובדרום הודו.

לא דווח על נפגעים בנפש או על נזק משמעותי לרכוש אחרי הרעש ההוא. גלי צונאמי אמנם נוצרו, אך ההערכות היו שהם אינם גדולים מאוד, ושלא יגרמו נזק. הרעש גרם בהלה גדולה במדינות שונות במזרח אסיה.

 

מוקד הרעש הראשון היה 495 קילומטרים דרומית-מערבית לבנדה אצ'ה באינדונזיה, בעומק של 33 קילומטרים מתחת לקרקעית הים. ברשת החברתית טוויטר דיווחו תושבים כי הרעש הורגש גם בסינגפור, בתאילנד, במלזיה ובהודו. במלזיה טלטל הרעש בניינים גבוהים למשך דקה לפחות.

 

המרכז הפאסיפי להתרעה מפני צונאמי הודיע בעקבות הרעש הראשון כי יש חשש לצונאמי שיפקוד את חופי אינדונזיה, הודו, סרי לנקה, אוסטרליה, מיאנמר, תאילנד, האיים המלדיביים ואיים אחרים באוקיינוס ההודי, מלזיה, פקיסטן, סומליה, עומאן, איראן, בנגלדש, קניה, דרום אפריקה וסינגפור. יצוין כי אזהרה מפני צונאמי פירושה כי יש סיכוי להגעת גלי צונאמי, אך לא כי הסכנה ודאית. בהמשך הודיע המרכז הפאסיפי לחיזוי צונאמי כי נראה שגלי הצונאמי שיגיעו לחופים יהיו קטנים מאוד, אולם ההתרעה נותרה בעינה. אחר-כך, כאמור אירעה רעידה חזקה נוספת.

 

האזור שבו אירע רעש האדמה (צילום: google maps) (צילום: google maps)
האזור שבו אירע רעש האדמה(צילום: google maps)

 

בהלה בבנדה אצ'ה שבאינדונזיה בעקבות הרעש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בהלה בבנדה אצ'ה שבאינדונזיה בעקבות הרעש(צילום: AFP)

 

כשעה ורבע אחרי רעש האדמה הראשון דיבר נשיא אינדונזיה, ואמר כי אין דיווחים על הרוגים או על נזק משמעותי כתוצאה מהרעידה. גם הוא אמר אז כי לא נשקפת סכנה ממשית של צונאמי, אף שהועלתה הכוננות לקראת אפשרות שכן יתרחש.


רעידות האדמה החזקות בהיסטוריה

רעידות האדמה החזקות בהיסטוריה
תאריך מיקום עוצמה מספר הרוגים
22 במאי, 1960 צ'ילה 9.5 5,000
27 במרס, 1964 אלסקה, ארה"ב 9.2 125
26 בדצמבר, 2004 אינדונזיה 9.1 226 אלף
4 בנובמבר, 1952 קמצ'טקה, רוסיה 9.0 0
11 במרס, 2011 יפן 9.0 15,854
31 בינואר, 1906 אקוודור 8.8 כ-1,000
27 בפברואר, 2010 צ'ילה 8.8 525
4 בפברואר, 1965 אלסקה, ארה"ב 8.7 0
11 באפריל, 2012 אינדונזיה 8.6 עדיין לא ברור
28 במרס 2005 אינדונזיה 8.6 כ-1,300

 

המכון הגיאו-פיזי של אינדונזיה הודיע אחרי הרעש הראשון כי לא קיבל מאצ'ה דיווחים על נזק משמעותי או על עלייה במפלס המים. כך או כך, הסוכנות באינדונזיה המטפלת באסונות מסרה כי היא שולחת צוותי סיוע לאצ'ה. בחופי בנדה אצ'ה נראו אנשים קופצים למכוניותיהם ומסתתרים מאחורי אופנועים בעקבות הרעש הראשון, תוך שהם צועקים "אלוהים אדירים". הם נראו עושים דרכם למקומות גבוהים יותר. כשעה אחרי הרעש האדיר הורגשה באזור אצ'ה רעידת משנה בדרגה 6.5.

 

הודו עצמה פרסמה אזהרת צונאמי לאיי אנדמן ולחוף המזרחי שלה. המרכז לחיזוי צונאמי בהודו מסר אחרי הרעש הראשון כי גלים בגובה של עד שישה מטרים עשויים לפגוע בחופה המזרחי, וגלים קטנים יותר יכולים להגיע לאזור איי אנדמן וניקובר. תאילנד פרסמה אזהרת צונאמי לכמה מחוזות, בהם פוקט ופאנגנגה. שדה התעופה באי פוקט נסגר.

 

התושבים והמבקרים במחוזות התאילנדיים התבקשו לנוע למקום מבטחים באמצעות מערכת הכריזה. גורם רשמי במרכז ההתרעה מפני צונאמי בפאנגנגה אמר לסוכנות רויטרס: "אנחנו מזהירים אנשים בכל מחוז להתפנות מיד כי יש סיכוי לצונאמי". פוקט ופאנגנגה הם שני אתרי תיירות פופולריים, והיו שניהם ממוקדי הפגיעה הקשים ביותר בצונאמי האדיר ששטף את מזרח אסיה לפני שבע שנים וחצי. תושבים התבקשו בין השאר לעבור למקום מבטחים גם בקראבי.

 

רעש האדמה הראשון, בעוצמה 8.6, הוא אחד מרעשי האדמה החזקים ביותר שנרשמו בעולם מאז החלו מדידות של רעידות אדמה. רעש אדמה בעוצמה של 9 דרגות אשתקד ביפן גרם לאלפי הרוגים.

 

בהלה באינדונזיה, היום בצהריים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בהלה באינדונזיה, היום בצהריים(צילום: AFP)

 

אינדונזיה ידועה כאזור מועד לרעשי אדמה, ורעידות בעוצמות של יותר מ-6 ו-7 בסולם ריכטר אינן נדירות באזור המדינה.

רעש האדמה הזכור ביותר מהשנים האחרונות היה זה שהורגש מול חופי המדינה ב-26 בדצמבר 2004. הרעש, בעוצמה 9.1 בסולם ריכטר, גרם לגלי צונאמי ששטפו מדינות רבות לחופי האוקיינוס ההודי. 230 אלף איש נהרגו באסון ההוא, כמעט שליש מהם באצ'ה.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 11/04/2012 11:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוקד הרעש
צילום: google maps
בהלה באינדונזיה
צילום: רויטרס
הבהלה אחרי רעש האדמה, בצהריים
צילום: רויטרס
אינדונזיה אזור מועד לרעידות אדמה
צילום: AFP
תושבים נמלטים למקומות גבוהים יותר
צילום: רויטרס
מומלצים