אבטחת הגז: נתניהו ייפגש עם מנכ"ל נובל אנרג'י
נושא נוסף שעשוי לעלות בפגישה בין הצדדים הוא יצוא הגז ממאגרי "תמר" ו"לוויתן". לאחרונה פרסמה ועדת צמח את מסקנות הביניים שלה שם נקבע שמאגר שנפחו גדול מ-200 מיליארד מ"ק יחוייב בשיריון של 50% לטובת המשק המקומי
רה"מ בנימין נתניהו צפוי להיפגש מחר (ב') עם יו"ר חברת האנרגיה האמריקאית נובל אנרג'י, צ'אק דוידסון. על פי ההערכות הפגישה אמורה לדון באבטחת שדות הגז שהתגלו מול חופי ישראל, עליהם הבטיח נתניהו להגן במימון המדינה.
- "נשמור גז ל-25 שנה ואת השאר נייצא"
נושא נוסף שעשוי לעלות בפגישה בין הצדדים הוא נושא ייצוא הגז ממאגרי הגז תמר ולוויתן. יצוין שלאחרונה פרסמה ועדת צמח את מסקנות הביניים שלה שם נקבע שמאגר שנפחו גדול מ-200 מיליארד מ"ק יחוייב בשיריון של 50% לטובת המשק המקומי.
בפברואר האחרון ביקרו נתניהו ושר האנרגיה לנדאו בקפריסין, שם פועלת נובל אנרג'י יחד עם שותפתה המקומית דלק אנרגיה בפיתוח מאגר הגז בבלוק 12.
מאגר זה מכיל על פי ההערכות כ-185 מיליארד מ"ק גז טבעי, כ-70% מנפח מאגר תמר. בפגישה דן נתניהו עם עמיתיו הקפריסאים על אפשרות לחבר את מאגרי הגז לתתקן הנזלת גז שימוקם בקפריסין עצמה, ממנה ניתן יהיה לייצאו.
סגן נשיא נובל אנרג'י לים התיכון, אמר לפני חודשיים כי "הקמת צינור הולכה שני לגז הטבעי, כזה שייתן מענה לכל צרכי המשק הישראלי בשנים הקרובות, היא שאלה של מחיר ואנחנו בוחנים את זה. מדובר בעלות של כמה מאות מיליוני דולרים כאשר זמן ההקמה נאמד ב-24 עד 30 חודש. אם תמר אמור להתחיל לפעול באפריל 2013 אז יש לספור משם את זמן הקמת הצינור השני, כלומר אפשרות הקמה ב-2015".
הדברים נאמרו במסגרת יום סיור באסדת סדקו אקספרס שקודחת בימים אלו את "תמר 4", אחד מחמשת קידוחי הגז שאמור להפוך בעוד קצת יותר משנה למקור האנרגיה העיקרי של מדינת ישראל. "כשתכננו את פרויקט 'תמר' לא ידענו על האפשרות למתיחת צינור הולכה שני למאגר, כי אף אחד לא חזה את היעלמותו של הגז המצרי. נכון להיום זוג צינורות ההולכה המתוכננים יוכלו להעביר כ-12 מיליארד מ"ק גז טבעי עד לאסדת ים תטיס, ומשם כ-10 מיליארד מ"ק לישראל", הוא מסביר, ומזכיר שאת צרכי המשק, לפיהם יוחלט האם יש צורך בצינור הולכה שני, צריך לקבוע משרד האנרגיה והמים.
בהתייחסו למאגרי הגז הקטנים שהתגלו לאחרונה ב"ים תטיס" אמר פרימן שהנטייה היא לבחון באופן חיובי את פיתוחם, אולם ההחלטה הסופית תתברר רק לאחר שיגלו האם הם מחוברים תת קרקעית למאגר "ים תטיס" הנוכחי, שנמצא בסוף חייו. "קדחנו עוד 2 בארות שם כדי לייצב את ההולכה, אבל קצב הצריכה של חברת החשמל (סווינג - ל"ג) אינו קבוע מה שמקשה עלינו לייצבו. קצב הזרמת הגז משם פחת בימים האחרונים, לא בגלל שחסר גז שם אלא יותר בגלל שיכולת ההזרמה הקבועה נפגעה. אנחנו משמרים את הגז כדי להזרים יותר בקיץ", אמר, וחזר על ההערכות ש"ים תטיס" יסיים את חייו בסוף 2012.