בריטניה: אור ירוק לחיפוש פצלי גז
שיטת החיפוש אחר פצלים להפקת גז, באמצעות הזרמה בלחץ של מים וכימיקלים אל מתחת לפני האדמה, נאסרה בבריטניה לפני כשנה לאחר שגרמה לשתי רעידות אדמה קלות. כעת קובע דו"ח ממשלתי כי השיטה בטוחה. גרינפיס: חדשות רעות
דו"ח של ממשלת בריטניה שפורסם אתמול (ג') תמך בחיפוש של פצלים להפקת גז, קרוב לשנה לאחר שהשיטה נאסרה באופן זמני, לאחר שגרמה לשתי רעידת אדמה קלות במדינה. דו"ח שהוזמן על ידי הממשלה הגיע למסקנה כי ניתן להמשיך בשיטת החיפוש, שכוללת הזרמה בלחץ של מים וכימיקלים אל מתחת לפני האדמה, לפתיחת סלעים של פצלי גז ולשחרר מהם את הגז הכלוא בתוכם. עם זאת, הדו"ח המליץ על תקנות מחמירות יותר ועל סקרי קידוח.
פצלי שמן בישראל - בעד ונגד:
"הסיכון של רעידות אדמה בעקבות השיטה הוא נמוך, והסיכוי לנזק נמוך מאוד. אנחנו מציעים להמשיך בשיטת הקידוח, במסגרת ההמלצות שלנו", נכתב בדו"ח. פעילים משני צידי האוקייינוס האטלנטי ניסו לשכנע פוליטיקאים לאסור את החיפוש אחר פצלי שמן, מסיבות סביבתיות, לרבות סכנות לזיהום מי תהום ודליפה של גז לאטמוספירה. הדו"ח לא התייחס לתחומים אלו.
אנשי הארגון הסביבתי גרינפיס אמרו כי התמיכה בשיטת הקידוח היא "חדשות רעות", בטענה כי קידוח הידראולי עשוי להוות איום על המאמצים להפחית את השימוש בדלקי מאובנים. "מדובר בחדשות המהוות מכה קשה לשוק האנרגיה המתחדשת של בריטניה", אמר ג'וש גארמן, אחד מהאחראים על פעילות גרינפיס בנושא אנרגיה.
צרפת, לה אחת מהעתודות הגדולות ביותר של פצלי שמן באירופה, אסרה בשנה שעברה את השימוש בקידוח מסוג זה, בעקבות חששות מנזק סביבתי. עם זאת, חיפוש של גז צפחה מהווה כוח חיובי במידת מה במאבק בשינוי האקלימי, משום שבייצור חשמל הגז משחרר לאטמוספירה פחות פחמן דו חמצני, לעומת פחם.
"אם הגורמים הפעילים יעמדו בתקנות בטיחות, פצלי השמן עשויים להוביל להשקעות משמעותיות חדשות בתשתית, לעזור לבריטניה לעמוד ביעדי פליטת גזי החממה וליצור משרות רבות", אמר נציג של איגוד התעשייה הבריטי לאחר פרסום הדו"ח.
על פי חלק מהתחזיות, לבריטניה יש עתודות פוטנציאליות של 200 טריליון רגל מעוקבת של גז, ליד בלקפול, כמות שתספיק לביקוש של בריטניה למשך דורות. חלק מהמומחים, עם זאת, מטילים ספק בהנחות האופטימיות האלו. על פי נציג של ספקית האנרגיה הבריטית Npower, מחירי הגז בבריטניה עשויים לרדת באופן משמעותי אם החיפוש אחר הגז יתחיל לפעול.
הילה קרופסקי, מנהלת קמפיין האנרגיה בגרינפיס בישראל, הסבירה כי "פיצלי שמן הם סלעים הנמצאים בעומק האדמה, או קרוב לפני השטח. סלעים אלה נוצרו מתרכובות אורגניות - תהליך שארך מיליוני שנים. מהפצלים ניתן להפיק אנרגיה, נפט או גז".