בעקבות המשבר: מתח בין ממשלת ספרד למחוזות
הקיצוצים בתקציב שמנסה ממשלת ספרד ליזום, בתגובה למשבר החובות באירופה מעוררים מחדש סכסוך עתיק יומין בין הממשלה הריכוזית במדריד למחוזות הפדרליים. חבר פרלמנט: "המתח גובר בין מדריד לקטלוניה. אי אפשר להמשיך ככה"
המשבר הפיננסי העמוק ביותר מזה עשורים בספרד, שיבש את מאזן הכוחות העדין בין הממשלה המרכזית לבין המחוזות בעלי האופי העצמאי, כמו קטלוניה העשירה, מה שמסבך את צעדי הקיצוץ של המדינה, שנועדו לחדש את ביטחון המשקיעים בכלכלתה.
הממשלות המקומיות אחראיות ל-50% מההוצאות הציבוריות, רובן המכריע על בריאות וחינוך, אך לרוב הממשלות אין כמעט סמכות לגבות מסים, ולכן הן נסמכות על העברת כספים מהממשלה המרכזית.
במשך השנים ניסו המחוזות להעמיק את האוטונומיה שלהם, בעיקר מחוזות בעלי שפות נבדלות כמו החבל הבאסקי וחבל קטלוניה. אך כעת, על רקע המשבר הכלכלי בגוש האירו והמיתון השני מאז שנת 2009, המחוזות מואשמים בהוצאות מוגזמות.
הממשלה המרכזית כבר אישרה מספר חוקים שמאפשרים לה לקחת שליטה על תקציבי הממשלות המקומיות שלא הצליחו לעמוד ביעדי הגירעון, כבר מחודש מאי הקרוב. כעת מאפשרת הממשלה המרכזית לממשלות המקומיות להעלות את שכר הלימודים באוניברסיטאות המקומיות ואת מחירי תרופות המרשם, מהלכים שעשויים לעורר מחאות ברחובות הערים.
חלק ממנהיגי מפלגת PP השמרנית, שעלתה לשלטון בנובמבר, קראו לרפורמה במודל האזורי ולהחזרת הסמכות לממשלה המרכזית לאחר 30 שנים של אוטונומיה. ההצעה כוללת החזרה של הוצאות הבריאות והחינוך לממשלה המרכזית במדריד.
ההצעה אמנם נדחתה על הסף, אך עוררה את הויכוח ארוך השנים. "המתח הולך וגובר בין מדריד לקטלוניה. אי אפשר להמשיך ככה. הרבה אנשים זועמים", אמר רמון טרמוסה, חבר הפרלמנט האירופי מהמפלגה השלטת בקטלוניה, CiU.
חלק מהמחאות האינטנסיביות ביותר נגד צעדי הקיצוץ התרחשו בבירה הקטלונית, ברצלונה. בצעדת מחאה שנערכה לאחרונה בנושא רפורמות בשוק העבודה, הונפו כרזות למתן עצמאות מוחלטת לקטלוניה.
לדברי טרמוסה, המהלך של הממשלה המרכזית להגדלת השליטה הוא צעד לא הוגן, משום שקטלוניה מגבירה את הקיצוצים. לדברי נציגי המחוז, יש דווקא להעביר יותר סמכות בגביית מסים למחוז, בדומה למדינות פדרליות יותר כמו בגרמניה.
"האם ממשלה שתמיד ראתה את ספרד בתור מדינה מאוחדת הנשלטת ממדריד, תשקול לתת חופש לניהול התקציב בתור הפתרון לשיפור התקציב הציבורי?" תהה אלברט קרארס, שר האוצר של הממשלה הקטלונית.
"אחד הספקות הגדולים ביותר סביב המצב של ספרד הוא מצב המחוזות. אבל אנחנו עומדים להתערב במדיניות הפיננסית של המחוזות אם לא יצליחו להפחית את ההוצאות שלהם. אין להם את החלופה אלא להפחית בגירעון שלהם", אמר גורם ממשלתי בדרג גבוה.
בינתיים, כאמור, מנסה הממשלה המרכזית לסייע לממשלות האיזוריות ולאפשר להן להעלות את שכר הלימוד באוניברסיטאות שלהן. הממשלות המקומיות צריכות לקצץ 3 מיליארד אירו בהוצאות על השכלה ו-7 מיליארד אירו בשירותי בריאות, על מנת לעמוד ביעדי הקיצוץ הציבורי של השנה הנוכחית ולהימנע מחילוץ פיננסי.
על פי התקנה החדשה, הממשלות האזוריות יוכלו להגדיל את החלק של הסטודנטים משכר הלימוד ל-25%, לעומת 15% עד כה. שכר הלימוד באוניברסיטאות בספרד עומד כיום על רמה של 1,000 אירו לשנה.
בנוסף, הממשלה אישרה הגדלה של הכיתות ב-20%, ושעות עבודה נוספות למרצים.
בשנה שעברה הממשלות המקומיות לא עמדו ביעדי הקיצוצים והמשקיעים חוששים מכך שהממשלות לא יעמדו גם השנה ביעדים, למרות איומים על סנקציות במידה שזה יקרה.