נשיקה צרפתית לימין הקיצוני. ההישג של לה פן
הנשיא המכהן ומנהיג הסוציאליסטים עלו לסיבוב השני, אך בעוד השמאל מאוחד סביב מועמדות הולנד, לא כל קולות הימין מובטחים לסרקוזי. ומה לגבי המנצחת הגדולה של הסיבוב הראשון? העובדה שחמישית מהבוחרים תמכו בעמדות לאומניות ונגד מהגרים צריכה לעורר חשש אמיתי בקרב הצרפתים
הסיבוב הראשון לבחירות הנשיאות בצרפת הסתיים, ומבחינת המתמודדים שיעלו לסיבוב הבא, לא היו הפתעות. פרנסואה הולנד, המועמד הסוציאליסטי, הגיע למקום ראשון ועל פי המדגמים זכה ב-28.6 אחוזים מהקולות, ואילו הנשיא המכהן, ניקולא סרקוזי, קיבל 27.3 אחוזים. השניים יתמודדו אחד מול השני בסיבוב המכריע שייערך עוד שבועיים, ב-6 במאי.
צרפת מצביעה - כותרות אחרונות ב-ynet:
- מדגמים בצרפת: הולנד וסרקוזי עלו לסיבוב השני
ההפתעה העיקרית בתוצאות, כפי שפורסמו עד עתה, נוגעת למנהיגת הימין הקיצוני, מרין לה פן, שהגיעה לתוצאת שיא של כ-18.3 אחוזים. מוקדם מדי לנתח את הרקע להישג זה, אך כישראלים, ובוודאי גם בעיני צרפתים רבים, העובדה שחמישית מהבוחרים בצרפת מזדהים עם עמדות של ימין קיצוני מובהק, גם אם מוסתר מאחורי פנים חייכניות של אשה בעלת דיבור מתון, צריכה לעורר חשש.
המשימה שתעמוד בפני סרקוזי והולנד היא להבטיח את תמיכתם של מנהיגי המפלגות האחרות בהם. הסקרים מלמדים זה מכבר על יתרון משמעותי לטובת הולנד בסיבוב השני (54 אחוזים מול 46 אחוזים) - ולא בכדי. כל מועמדי השמאל, ובראשם ז'אן לוק מלנשון מ"חזית השמאל" - ההפתעה של הבחירות שהגיע לתוצאה מרשימה של כ-11 אחוזים - הודיעו מראש שימליצו לבוחריהם להצביע עבור הולנד.
לסרקוזי פחות קולות בכיס
מן העבר השני, זקוק סרקוזי לתמיכתם של בוחרי הימין הקיצוני, אך לה פן הודיעה מצדה שלא תמליץ לבוחריה על מועמד זה או אחר, וההערכות בצרפת הן שרק כ-60 אחוזים מבוחריה יעבירו את קולם לסרקוזי.
המשמעות היא שבעוד להולנד כמעט מובטח פוטנציאל בוחרים של למעלה מ-40 אחוזים לפני תחילת הקרב על הסיבוב השני, לסרקוזי יש פחות כ-30 אחוזים מהקולות בכיסו. קושי נוסף נובע מכך שלה פן ומפלגתה נחשבים כ"לא לגיטימיים" מבחינת הקונצנזוס הפוליטי בצרפת, ולכן אין ביכולתו של סרקוזי לנהל איתה משא ומתן ישיר או אף לבקש את תמיכתה.
הנעלם הגדול במשוואה לקראת הסיבוב השני הוא המועמד שהגיע למקום החמישי, פרנסואה ביירו, העומד בראש מפלגת המרכז ואשר חולש על כ-9.1 אחוזים מהבוחרים. ביירו טרם הודיע אם יכריז על תמיכה במועמד זה או אחר ובמי מהם, ואין ספק ששני המועמדים ירכזו מאמצים ניכרים כלפיו.
מסלול ללא שגיאות להולנד
טובי המומחים והפרשנים בצרפת חוזרים ומשבחים את מסע הבחירות של המועמד האפרורי כביכול הולנד וטוענים שהוא עשה מסלול ללא שגיאות. מנגד, דווקא סרקוזי, אשר נחשב קמפיינר בחסד עליון, ואף הוכיח זאת בבחירות 2007, נראה מזגזג, לחוץ ולא ממוקד לאורך כל הדרך. נראה שתפקיד האנדרדוג במרוץ לא הולם אותו.
מה השתנה בחמש השנים האחרונות מאז הבחירות ב-2007 ומדוע מתקשה סרקוזי לשחזר את ניצחונו? ראשית, בניגוד ל-2007, אז התמודד מול סגולן רויאל (בת זוגו לשעבר של פרנסואה הולנד), שנחשבה למועמדת חלשה ובעיני אחדים אפילו תמוהה, הפעם עומד מולו מועמד שהצליח לשכנע את כל האגף השמאלי בפוליטיקה הצרפתית ביכולתו לשמש אלטרנטיבה וסוכן של שינוי עבור צרפת.
ושינוי היא מילת המפתח בבחירות האלה, זה מה שצרפתים רוצים יותר מכל דבר אחר. מכאן, שאותם בוחרים במרכז ובמרכז-שמאל של המפה הפוליטית, שהצביעו ב-2007 לסרקוזי, צפויים הפעם להתרכז עד האחרון שבהם סביב המועמד הטבעי שלהם הולנד.
בסוף, אישיות הנשיא הייתה לו למכשול
שנית, גם אישיותו של סרקוזי, שבמסע הבחירות הראשון שלו נתפסה ככובשת, רעננה וחדשנית, הפכה במהלך שנות נשיאותו למכשול. צרפתים רבים לא אהבו את התנהלותו, הן בזירה הפוליטית והן בכל הנוגע לחייו הפרטיים. יש הסבורים שהשנאה לסרקוזי מסבירה באופן חלקי את התוצאה הגבוהה שלה זכתה לה פן.
ולבסוף, בצרפת יש נושאי מהות כבדי משקל שלגביהם הצליח הולנד לשכנע שביכולתו להציע פתרונות טובים יותר מאלה של הנשיא הנוכחי: המשבר הכלכלי, האבטלה הגואה, מצב הרוח הלאומי, ההגירה והזהות הלאומית ועוד.
עם כל הכבוד לסקרים, השבועיים הקרובים יכולים לספק הפתעות. אירוע מרכזי ומשמעותי הוא עימות טלוויזיוני אחד או יותר בין שני המועמדים הסופיים שיתקיים בתאריך שטרם נקבע. באופן מסורתי, מדובר בדיון מעמיק ומעורר התפעלות לעין ישראלית, שרגילה לוויכוח פוליטי בסיסמאות, שזוכה לצפייה המונית בקרב הצרפתים. סרקוזי הוא אישיות טלוויזיונית מרשימה יותר מיריבו, ומי יודע, ייתכן שיצליח להחזיר אליו חלק מן הבוחרים שיתכוונו לנטוש אותו.
דניאל שק היה עד לאחרונה שגריר ישראל בצרפת ומבכירי המומחים לאירופה בשירות החוץ