טלטלה ברומניה: הממשלה נפלה אחרי חודשיים
רק בפברואר נפלה ממשלת רומניה הקודמת בעקבות מחאה אלימה ברחובות על צעדי הצנע שלה, על רקע המשבר הכלכלי. כעת ירכיב ראש האופוזיציה ממשלה חדשה, המטבע הרומני בצניחה חופשית. צרות גם בצ'כיה
ממשלת רומניה נפלה היום (ו') בהצבעת אי אמון, חודשיים בלבד אחרי שהחלה את כהונתה. מפלגות האופוזיציה ניצלו את הזעם הציבורי הגדול נגד הממשלה על רקע צעדי הצנע, הנפוטיזם והשחיתות. 235 חברי פרלמנט הצביעו נגד ממשלתו מיחאי רזבאן אונגוראנו, ארבעה קולות יותר מהמינימום הדרוש כדי להפיל ממשלה.
עוד חדשות מהעולם הגדול :
- טרור באוקראינה לפני היורו: "אולי זו הממשלה"
- סוריה: לפחות 10 נהרגו בפיצוצים בבירה דמשק
- בעט, ארדואן, בעט: ר"מ טורקיה נוגח בכדורגל
- דנמרק: 3 נעצרו בחשד שתכננו מתקפת טרור
מנהיג האופוזיציה, ויקטור פונטה, אמר כי ההצבעה משקפת את סוף "המערכת הנצלנית שמנצלת כל כלי נשק אפשרי". הוא הצהיר: "לפעמים פשוט יש צדק. היום נעשה צדק". נשיא רומניה, טריאן בססקו, הציג הערב את פונטה כמועמדו לראשות הממשלה, וביקש ממנו להציג בפניו תוכנית לממשלה כמו גם קבינט שיאשר הפרלמנט. בססקו קרא לרגיעה, ואמר: "יש תהליך דמוקרטי בפרלמנט. אין כל סיבה לפאניקה. למשרד האוצר של רומניה יש רזרבות משמעותיות שיכולות לסייע לנו להתמודד עם כל דבר".
גם ממשלת צ'כיה עומדת היום בפני הצבעת אי אמון, שאותה היא צפויה לשרוד למרות הזעם הציבורי הגובר על רקע צעדי הצנע והשחיתות.
ראש ממשלת רומניה לשעבר אמיל בוק, שממשלתו בת ארבע השנים הופלה בפברואר השנה אחרי שבועות של מחאות אלימות על רקע צעדי הצנע, כינה את הצבעת האי-אמון היום "ניצחון לאופורטוניזם בפוליטיקה". הוא הוסיף: "אני מקבל אחריות לכישלון הזה".
בעקבות הממשלה צנח המטבע הלאומי של רומניה, הלאו, לשפל של כל הזמנים כמעט. בוק קרא לאופוזיציה הרומנית ליטול מיד את האחריות לשלטון מדינה ולהימנע מחוסר יציבות כלכלי ופוליטי. "כל רגע של חוסר יציבות פירושו שהרומנים מפסידים כסף מכיסם", אמר אחרי פגישה עם הנשיא בססקו.
אלפי בני אדם מחו ברומניה ובצ'כיה בחודשים האחרונים, וקראו לממשלותיהם לנטוש את צעדי הצנע ולהתפטר. הייתה זו אחת המחאות
הגדולות ביותר שידעו שתי המדינות מאז הפלת הקומוניזם ב-1989.
בפראג, ראש ממשלת צ'כיה פטר נקאס נשבע להמשיך ברפורמות ובקיצוצים אם ממשלתו תשרוד את הצבעת האי-אמון. "עלינו לנקוט צעדים היום. אם נדחה אותם, נצטרך לאמץ אותם בכל מקרה אבל אז הם יהיו הרבה יותר כואבים", אמר למחוקקים. כמאה אלף בני אדם הפגינו בפראג בשבת שעברה, בדרישה מהממשלה לוותר על הקיצוצים ולהתפטר.