יחימוביץ': בחירות ומהר. מופז: ערוכים בכל עת
יו"ר האופוזיציה מעדיף את 16 באוקטובר, יו"ר העבודה רוצה להקדים ככל האפשר את מועד הבחירות - כמו ישי וליברמן. ישיבות הסיעות נערכו בצל האבל על מות בן-ציון נתניהו, והצעות האי-אמון בוטלו. ריבלין: כנראה המושב האחרון של הכנסת ה-18
הכנסת פתחה בצהריים (יום ב') את מושב הקיץ, שצפוי להיות האחרון בהרכבה הנוכחי. כל ישיבות הסיעה נפתחו בתנחומים לראש הממשלה בנימין נתניהו, שאביו בן ציון נתניהו נפטר הבוקר בגיל 102. ישיבת סיעת הליכוד בוטלה, אבל ראשי הסיעות הגדולות האחרות התייחסו לבחירות שבאוויר. בקדימה ובעבודה התעקשו: "אנחנו האלטרנטיבה היחידה לממשלת נתניהו".
דיווחים נוספים על הבחירות הצפויות בחדשות ynet:
ישי: ערוכים לבחירות, יש קמפיין על גב החרדים
סקר: עם ציפי לבני, יאיר לפיד מזנק למקום השני
ועדת הכספים: הבחירות יעלו לנו 400 מיליון שקל
סיעות הכנסת שאמורות היו להגיש הצעות אי אמון בממשלה, הודיעו כי הן דוחות את המהלך עד לתום ימי השבעה. שעה קלה לאחר מכן, נפתח מושב הקיץ של הכנסת.
יו"ר הכנסת ראובן (רובי) ריבלין אמר בנאומו בפתיחת מושב הקיץ כי "נראה לי היום שאנחנו מדברים במושב האחרון של הכנסת ה-18, שהארץ כולה מסכימה על כך שטוב תעשה הכנסת שתצא לבחירות, על מנת שהכנסת הבאה תוכל להכריע בנושאים חשובים בענייני עמנו. לדעתי, המחלוקת היא מתי יתקיימו הבחירות. ברגע שתתקבל הצעת אחת מחברי הכנסת או הסיעות לפזר את הכנסת וגם ייקבע תאריך הבחירות לכנסת הבאה, הכנסת תצא לפגרת בחירות".
"יש לנו עניין לבחירות כמה שיותר מהר", אמרה מוקדם יותר יו"ר מפלגת העבודה שלי יחימוביץ'. "התהליך צריך להיות קצר ככל האפשר. אנחנו מגיעים מוכנים גם ארגונית וגם אידאולוגית. יש לנו אג'נדה. נשנס מתניים ונביא לציבור את התוצאה הטובה ביותר".
יריבה על הקולות במרכז-שמאל, יו"ר האופוזיציה שאול מופז, אמר בישיבת סיעת קדימה שמפלגתו "תהיה מוכנה לאתגר הבחירות בכל עת, בכל חודש", ברקע ההערכות שלפיהן נתניהו מעוניין בבחירות עוד בקיץ, כדי להקשות על קדימה להיערך.
בישיבה התמקדו הח"כים של קדימה בהצעת החוק "שירות לכול", שאותה הבטיחו לקדם. "קבענו את 16 באוקטובר כתאריך המתאים ביותר לבחירות, אבל נהיה מוכנים לכל אתגר". לדבריו, "יש לנו נבחרת שאין לאף מפלגה אחרת. אנחנו האלטרנטיבה לשלטון, ונציב אלטרנטיבה בכל התחומים הדרושים לישראל".
לאחר מכן הסביר כיצד קדימה תקדם את חוק השוויון בנטל. "נציב את האלטרנטיבה בכל התחומים הנחוצים למדינת ישראל", הבטיח מופז. "ישראל לא יכולה להבטיח לעצמה שחוסר השוויוניות בחלוקת הנטל תימשך. אנו מביאים לכאן את ערך הממלכתיות. החוק שאנו מביאים לכנסת מעוגן בחוק יסוד: שוויון בנטל, והוא מעוגן בתוכנית סדורה - כיצד מגיעים ליישום החוק". מופז הבטיח כי מדובר בחוק שיביא לשינוי אחד העיוותים המוסריים הקיימים כיום בחברה הישראלית.
"לא ניתן לקואליציה למסמס את ההזדמנות ההיסטורית לשנות את חוק טל כבר במושב הזה. קדימה תעמוד על כך שחוק טל לא יוארך בגלל קומבינות", הבהיר.
בועז נול, מראשי "מאהל הפראיירים", תנועת מחאה שעניינה התנגדות לחוק טל וקידום השוויון בנטל, התייחס לדבריו של מופז: "אנו מעודדים מהיוזמה שלכם. יש פה הזדמנות היסטורית אמיתית להוביל לחוק שירות לכולם".
במקביל, התייחס גם השר אביגדור ליברמן להקדמת הבחירות, בפתח ישיבת ישראל ביתנו. הוא חזר על דבריו בראיון ל-ynet וקרא לערוך בחירות כמה שיותר מוקדם ונקב בתאריך - 14 ביוני. "טובת המדינה בהחלט מחייבת בחירות מהר ככל האפשר. מי שמכיר מערכת ממשלתית מבין שבמשך הבחירות הכול משותק, הכול נכנס לפריזר להקפאה", הוא הזהיר. לדבריו, אם היה האפשר לערוך את הבחירות בשבוע הבא, הוא היה תומך בכך.
הוא הביע תקווה שמפלגתו תהיה השנייה בגודלה והתייחס להרכב הממשלה הבאה. "אני לא פוסל אף אחד ואני חושב שזו גישה לא נכונה. אסור לפסול אף מפלגה, הוא אמר. "הסכמות חייבים לגבש לא סביב הרכב הבוחרים של המפלגה, אלא על מצע משותף. מלכתחילה גם אחרי הבחירות הראשונות אנו היינו מעדיפים ממשלה עם ליכוד וקדימה. אמרתי שספק אם אפשר להשיג פריצה בתחום המדיני ביטחוני ועדיף להקים ממשלה שתתמקד בענייני פנים ולא חוץ.
גם יו"ר ש"ס, השר אלי ישי, התייחס להקדמת הבחירות לכנסת. "כמה שיותר מוקדם יותר בריא", הוא אמר לגבי התאריך המועדף עליו. "מערכת הבחירות כבר יצאה לדרך. אנחנו ערוכים תמיד יותר מכל מפלגה אחרת". הוא התייחס גם לשובו של אריה דרעי למערכת הפוליטית ואמר כי מקומו בש"ס. "מאז ומתמיד הוא אמר שיעשה רק מה שמרן הרב עובדיה יוסף ומועצת חכמי התורה יאמרו לו וברור לי שזה מה שיעשה", אמר ישי. "ש"ס תרוץ לבחירות מלוכדת ומאוחדת, ולא רק שתשמור על כוחה - אלא תעלה במנדטים".
"הדרוזים, הבדואים והשכבות המבוססות"
בישיבת סיעת העצמאות בראשות אהוד ברק, אמר שר הביטחון: "נרוץ בכל כוחנו כדי להביא כמה שיותר מצביעים להצטרף לדרך שלנו, ששמה במרכז את המדינה, את מה שטוב למדינה, גם בביטחון וגם בחברה, בשלום ובהגנה על שלטון החוק". הוא התייחס לשמועות ולאווירה שלדבריו אנשי הליכוד דואגים לייצר, ולפיהן מפלגת העצמאות משוריינת או עומדת לרוץ בתוך הליכוד. "כפי שנתניהו ואני אמרנו, אין לזה בסיס.
אני יכול רק לומר שאם ההטייה הזו תימשך, לא תהיה לנו ברירה, אני אתחיל לשבח את חברי הכנסת האלה עד סופם המר".
ברק התייחס לקהל היעד של סיעתו: "יש הרבה בוחרים במדינה במגזר הדרוזי והבדואי, בשכבות המבוססות במדינה ובקרב אנשי עמוד השדרה. נאמר להם - תבחרו, תסכלו. זו לא תוכנית ריאליטי או אס.אם.אסים, זה מי שנכון וראוי להשתתף במרכז הובלת המדינה. אני חושב שמי שנמצא פה, ראוי לאמון הציבור".
הוא אף התייחס בעקיפין לדבריו של ראש השב"כ לשעבר, יובל דיסקין, שלפיהם ראש הממשלה ושר הביטחון רואים עצמם "משיחים" בנושא האיראני. ברק הצביע על ציטוט של דוד בן גוריון שאמר כי "הציונית היא תנועה משיחית" ואמר: "נסיר את הציטוט מבן גוריון ונפנה את השטח".