מוסא: אתקן את כלכלת מצרים בכמה טלפונים
המועמד המסומן כמוביל בבחירות במצרים, עמרו מוסא, ייאלץ להתמודד אם ייבחר עם מיליון מצרים שאיבדו את עבודתם לאחר הדחת מובארק, ועם טענות כי קיבל מקדאפי מכונית יקרה. זרקור מיוחד יופנה לאשתו: דיפלומטית אריסטוקרטית הידועה כ"סוחרת הבגדים הגדולה" במצרים
הבחירות לנשיאות מצרים בהמשך החודש יתמקדו מטבע הדברים במצב הכלכלי. מאז המהפכה שהדיחה את הנשיא חוסני מובארק לפני למעלה משנה נדמה כי המשק המצרי הולך מדחי אל דחי וברור כי משימת הנשיא הבא תהיה לנסות ולהוציא את העגלה מהבוץ.
- לכתבות נוספות של דורון פסקין
- מועמד לנשיאות מצרים: מוכן לבקר בישראל
- שנה אחרי ההפיכה: געגועים לעידן מובארק?
- דת וכסף: מה יעשו האחים המוסלמים במצרים?
המועמדים כולם מבינים כי עליהם להתייחס לעניין הכלכלי, גם אם רובם חסרי רקע ומעולם לא התעמקו בנושאים הכלכליים. בדרך כלל, מדובר בפיזור סיסמאות.
המועמד המסומן היום כמוביל, עמרו מוסא, אינו שונה מהאחרים. הוא הפתיע כשאמר באחרונה כי יוכל לשקם את המשק המצרי באמצעות הטלפון. "אתקשר לכל מנהיג ונשיא בעולם שאני מכיר", הבטיח.
צמצום הגרעון
יועצו הכלכלי של מוסא, אשרף סווילם, שפרש את משנתו הכלכלית, טען כי היעד בשנה הראשונה יהיה ליצור מקומות תעסוקה. "לא נגדיל בצורה ניכרת את הגרעון, בייחוד אם נייצב את המצב הביטחוני. זה יסייע לחזק את תחושת (המשקיעים) ולהביא לצמיחה", צוטט סווילם.
יש לזכור כי למעלה ממיליון מצרים איבדו את מקום עבודתם לאחר הדחת מובארק. שיעור האבטלה הרשמי כיום עומד על כ-12.5% - הגבוה ביותר מזה שני עשורים. יכולותיה של מצרים לגייס כספים ספגו בשנה האחרונה ארבע מהלומות נוכח הורדת דירוג האשראי שלה.
מוסא טוען כי הגרעון התקציבי לא יגדל במידה ניכרת, וזאת בין השאר בשל קיצוץ בסובסידיות ושיעורי צמיחה גבוהים. היעד של הצוות הכלכלי של מוסא הוא גרעון של 4% מכלל התפוקה הכלכלית בתוך כחמש שנים. יעד זה אופטימי למדי אם נזכור כי הנתון הגיע ל-10% בסוף 2011.
צ'ק אישי
מעבר לבעיות הכלכליות, נאלץ מוסא להתמודד כיום עם הטענות כלפיו כי היה חלק ממשטר מובארק וכן חשדות לשחיתות. בכתבת תחקיר שפורסמה באחרונה נכתב בין השאר כי מוסא רשם לעצמו בסיום תפקידו כמזכ"ל הליגה הערבית צ'ק פיצוי בשווי 5 מיליון דולר. לפי העיתון, מוסא סרב להתייחס לעניין.
בעבר נטען כי מוסא הפך את תפקידו כמזכ"ל הליגה הערבית לאבן שואבת עבור הכנסותיו האישיות. בין השאר נטען כי מנהיג לוב לשעבר, מועמר קדאפי, העניק לו תשורה בדמות מכונית בשווי של כ-50 אלף אירו. כמו כן נמסר כי בעת המשבר בלבנון בין סעד חרירי לבין חיזבאללה דאג חרירי להעביר למוסא סכום של 10,000 דולר בחודש כדי שינסה לתווך בין הצדדים.
הונו האישי של מוסא אינו ברור. בעבר דווח כי החברה הגדולה במצרים לסחר מכוניות משומשות היא בבעלותו (באמצעות בנו, חאזם) חברה זו הוקמה בתחילת שנות ה-2000 בהון של כ-50 מיליון לירות (קרוב ל-10 מיליון דולר בשער החליפין של היום).
חנויות יוקרה ווילת פאר
אם מוסא ייבחר, אין ספק כי זרקורי התקשורת יופנו לאשתו. מדובר בלילה בדאווי, דיפלומטית לשעבר שייחוסה הגדול נובע מממשפחתה האריסטוקרטית ומדודה – הפילוסוף הידוע עבד אלרחמן בדאווי.
במצרים מוכרת יותר לילה בדאווי כ"סוחרת הבגדים הגדולה ביותר" במדינה. כסף אף פעם לא היה חסר לבדאווי, ומאז פרשה מהשירות הדיפלומטי פתחה רשת חנויות יוקרה ברובעים המפוארים של קהיר.
הכניסה של בדאווי לארמון הנשיאות אמורה להיות קלה נוכח עברה הדיפלומטי. השניים נישאו בשנת 1968 אחרי שהכירו בהודו. בקהיר הם מתגוררים בווילה באחת משכונות היוקרה שבעיר.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחבתר אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il