שתף קטע נבחר

 

קבילות: מקלחת עם צפרדעים, איומים על חיילות

מפקד מחנה איים על חיילים ושבר ציוד, נגד תפס חיילת בשערה ואיים לגזור אותו כי לא היה אסוף, סא"ל אמר לפקודיו "סופכם קרוב" ורס"פ הכריח חיילות לעמוד על רגל אחת. אלו רק חלק מהקבילות בדו"ח השנתי, שמצביע על עלייה בשיעור התלונות

נגד משמעת שאיים על חיילת כי יגזור את שׂערהּ שלא היה אסוף, חיילים שנאלצו להתקלח עם צפרדעים, אחרים שאכלו שאריות מזון בידיים וחייל חרדי שלא קיבל אוכל כשר למהדרין: דו"ח קבילות החיילים מצביע על עלייה של מאות קבילות בשנת 2011 לעומת 2010, יותר ממחציתן נמצאו מוצדקות.

 

בשנת 2011 הוגשו 651 קבילות יותר מבשנה הקודמת. כך עולה מדו"ח נציב קבילות החיילים יצחק בריק המתפרסם היום (ג'). לפחות כל קבילה שנייה (51%) נמצאה מוצדקת. בסך הכול הגישו אשתקד 6,940 קבילות, המספר הגבוה ביותר זה עשור.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

הח"כ החדש מעושר: לא רק אני מרוויח מהאחדות

סוזן מובארק - אאוט. המועמדים נגד גברת ראשונה

האינטרפול: 1,000 מתקפות סייבר בדקה בארץ

  

בדו"ח ציינו מספר קבילות חריגות הקשורות לאלימות מפקדים: נגד ששימש כמפקד מחנה קילל, איים ושבר ציוד אזרחי וצבאי של חיילים; נגד משמעת תפס בשערהּ הארוך של אחת החיילות ואיים לגזור אותו במספריים כי לא היה אסוף; העלבת חיילים ויחס מזלזל בתנאיהם רק כי הם תומכי לחימה; קצין בדרגת סא"ל שאמר לחייליו "אפס מאופס, סופכם קרב", ומפקד פלוגה ורב סמל פלוגתי שהכריחו חיילת לעמוד על רגל אחת במטרה ללעוג לה.

 

בשתי קבילות לפחות מתלוננים על מפקדים שהשמיצו ברשת החברתית חיילים ששירתו עמם או תחתם. באחד המקרים, קצינה קיללה והשפילה בפייסבוק חיילת ששירתה תחתיה ואף פרסמה תמונה מביכה שחיילים ומפקדים צפו בה. בעקבות זאת חידדו נהלים בדבר התנהגות נאותה גם בנסיבות חברתיות-אזרחיות.

 

בנושא התשתיות נמצאו קבילות חריגות כשבאחד הבסיסים נאלצו חיילים לאכול בידיים ולהתקלח במקלחות מוזנחות שבהן שכנו צפרדעים וחרקים.

 

עוד בדו"ח: חייל שנותר לישון על ספסל מחוץ למרפאת "ביקורופא" כי מפקדו לא דאג לו להסעה, קצינה שסיפרה על נטייתו המינית של אחד מפקודיה בפני חייל אחר, ממצאים בריאותיים חריגים באוויר באחד הבסיסים, חובש שנדקר ממחט משומשת במהלך אימון, וטיפול לקוי מצד קצינה בדרגת סא"ל, לאחר שחיילת שלה התלוננה על מצוקה נפשית וניסתה להתאבד.

 

קבילה נוספת העלתה כי באתר האינטרנט של הבקו"ם הוגדר תפקיד "מאבחן ביטחוני" כחייל שניצב במעברים ו"בגופו מונע את הפיגוע הבא במדינת ישראל". הניסוח פגע ברגשותיו של אב שכול, וזכה לביקורת מצד הנציב. 

 

בתדרוך לעיתונאים יצא נציב קבילות החייים נגד תרבות ה"האסמסים והמיילים" בצבא: "קצינים שולחים מיילים שמכילים הנחיות, חלקן מבצעיות, בשיטת השגר ושכח. אלופים מסיימים דיון ושולחים הוראות במייל ישירות למג"דים תוך עקיפת המח"טים וללא ידיעתם. זה מוביל לאי פיקוח ובקרה. בנוסף, קצינים יותר ויותר מדברים באסמסים ולא פנים מול פנים: מ"פ שולח אסמסים למ"מים שלו שנמצאים חדר לידו ומ"כ מדווח לחייליו באסמס שהמסדר ידחה בעשר דקות מבלי לצאת מהאוהל".

 

הנציב הוסיף כי "זו תרבות שפוגעת באמון במפקדים אחר כך בקרב". לדבריו, הוא מצא תופעות ביחידות עורפיות של "מפקדים מקצועיים" בלבד: "מבחינתם, הם רק סמכות מקצועית ולא פיקודית. שמש"קית ת"ש תדאג לבעיות האישיות של החיילים ושלא יהיו ימי גיבוש או ערבי מפקד או שיחות חתך. שם אין ערבות הדדית, וכן תהיה חרדה במלחמה הבאה שתהיה בעורף וייפלו בה טילים", ציין הנציב.

 

דרגה גבוהה - פחות תלונות

גם השנה, במיוחד על רקע פרשת התעללות החיילים הוותיקים והמפקדים בחיילים צעירים בחטיבת גבעתי, מרבית הקבילות נגעו ליחס המפקד לפקודו (33%, בדומה לשיעור בשנה הקודמת). 12% מהקבילות היו בנושאי רפואה, 10% הגיעו מבני נוער המיועדים לשירות צבאי ושבעה אחוזים בנושא בעיות תשלומים. יתר הקבילות נרשמו בנושאי סדרי שירות המילואים, שיבוצים, תנאי שירות לפרט ומינהל ורישומת.

 

מהדו"ח עולה עוד, כי ככל שהדרגה עולה, הסבירות להתלונן פוחתת: רוב המתלוננים היו חיילים צעירים בדרגות טוראי או רב"ט (71.5), ומקרב משרתי הקבע 54% ממגישי הקבילות היו קצינים בדרגות סג"מ עד רס"ן ורק כשני אחוזים היו קצינים בכירים מדרגת סא"ל ומעלה. חלקם של הקובלים המילואימניקים נמצא קטן ונמוך באחוז וחצי יחסית ל-2010: 13.3%.

 

נציב הקבילות במשרד הביטחון, אלוף (מיל') יצחק בריק, מתח ביקורת קשה על המפקדים שפגעו בחייליהם בשנה החולפת: "יש מפקדים שבוחרים לא לקבל אחריות, מעדיפים לחפש אשמים ולהשאיר את פקודיהם לבד בשטח. יש מפקדים שאינם עומדים במבחן האומץ וההגינות, מעדיפים להתנער מאחריות מחשש לשלם מחיר אישי ובכך לשמור על מעמדם. אצלם נבחין לפי רוב בתופעות של טיוח והסתרה של כשלים. מפקדים שמתנהגים כך אינם ראויים להיות מפקדים".

 

בנוגע למקרי אלימות שנחשפו מצד מפקדים כלפי פקודיהם הוא הוסיף: "לפעמים הם משתמשים באלימות לשם ה'מבצעיות' או בשם החינוך למימוש ערך ה'דבקות במשימה'. לפעמים השימוש באלימות הוא במסווה של הווי ובדיחות הדעת. מדובר באלימות גרידא, ומפקד שאינו מסוגל להתמודד בתבונה עם האתגר הפיקודי – מקומו לא בצה"ל".

 

הנציב הזכיר בדו"ח מספר קבילות בולטות, שחלקן פורסמו בשנה האחרונה: שיהוי בטיפול בתלונות של לוחם חי"ר שדיווח על כאבים ולבסוף נמצא חולה בדלקת קרום המוח. גם תלונות על תולעים בחדר אוכל ועל גמלים ליד חדרי המגורים ועזובה נוראית בבסיס אימונים ליד יריחו, כפי שפורסמו לראשונה ב-ynet. זאת לצד הדחת מפקד הפלוגה וסגנו מחטיבת הצנחנים לאחר שהתעמרו בחייליהם.

 

מצה"ל נמסר כי "צה"ל מחויב ללמוד את תכניו של הדו"ח ביסודיות ומקצועיות, להפיק את הלקחים המתבקשים ולתקן את הדרוש תיקון. הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, מינה עם קבלת הדו"ח את סגן הרמטכ"ל, אלוף יאיר נווה, לטפל בפערים שהועלו בדו"ח וכן לעדכנו על התקדמות הנושא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התעללות בגבעתי
צפרדע. גם במקלחת צה"לית
מומלצים