טורקיה מוכנה לאישומים: 'מי היו החיילים במשט?'
כתבי אישום יש, נאשמים אין. התביעה בטורקיה סיימה את חקירת ההשתלטות על ה"מרמרה" לפני שנתיים, אך היא עדיין מחכה לישראל שתשלח את רשימת השמות של לוחמי השייטת שהיו מעורבים באירוע: "כשנקבל את המידע, נגיש כתבי אישום"
משרד המשפטים הטורקי הודיע אמש (יום ג') כי התביעה במדינה השלימה את חקירת ההשתלטות הישראלית על הספינה "מרמרה", אשר הסתיימה בעימות אלים שבו נורו למוות תשעה פעילים פרו-פלסטינים שתקפו את לוחמי צה"ל.
שר המשפטים הטורקי, סאדולה ארגין, אמר שאנשי משרדו פנו למשרד החוץ הישראלי בבקשה לקבל את שמות החיילים הישראלים שאמורים לעמוד לדין. "כשנקבל את המידע, נשלח את כתבי האישום לבתי המשפט הרלוונטיים", אמר לסוכנות הידיעות "אנטוליה", אולם הסיכוי שישראל תשתף פעולה עם הבקשה הטורקית קלוש ביותר.
בשנה שעברה דווח כי גורמי מודיעין בטורקיה העבירו לרשויות רשימה של 174 קצינים וחיילים שהיו מעורבים בהשתלטות על המרמרה. אולם, נראה שבאנקרה הבינו שהרשימה - שכללה קצינים בכירים ששוחררו מצה"ל עוד לפני התקרית וחיילים המשרתים בתפקידים שאין קשר ביניהם ובין המבצע - אינה מדויקת.
התקרית האלימה, שדירדרה לשפל חסר תקדים את היחסים של ירושלים ואנקרה, אירעה במאי 2010 כאשר פעילי הספינה ביקשו לשבור את הסגר הימי על רצועת עזה. ועדת טירקל, שמונתה על-ידי ממשלת ישראל לבדוק את התקרית, זימנה לעדויות בין היתר את ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון
אהוד ברק והרמטכ"ל דאז גבי אשכנזי, וקבעה לבסוף כי הצבא פעל כראוי.
טורקיה הקימה גם היא ועדת חקירה, שקבעה כי הסגר הישראלי על רצועת עזה אינו חוקי וכי ישראל הפרה את החוק הבינלאומי כאשר השתלטה על ה"מרמרה". באנקרה אף טענו כי הרג הפעילים הטורקים הוא "טרור בחסות המדינה".
ועדת פאלמר, שחקרה את התקרית מטעם האו"ם, קבעה בספטמבר 2011 כי הסגר על עזה חוקי, אך האשימה את ישראל בהפעלת כוח מוגזם.
Read this article in English