מלחה"ע ה-II: גרמניה קוברת 40 אלף כל שנה
67 שנים לאחר תום המלחמה, גרמניה עדיין פועלת לאיתור קברים אלמוניים במזרח אירופה ולהביא את החיילים לקבורה מחודשת. אנשיה נתקלים לעתים בעוינות מצד מקומיים. היום מציינים ברוסיה את יום הניצחון על הנאצים
במזרח אירופה מציינים היום (יום ד') את V-Day – יום הניצחון על גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה. מסתבר שגם 67 שנים לאחר המלחמה, גרמניה ממשיכה לקבור את מתיה. על פי ה"דר שפיגל" הגרמני, מדי שנה מאותרות ונקברות מחדש 40 אלף גופות של חיילים שנקברו ללא מצבה.
שער הניצחון: סרקוזי והולנד יחדיו בטקס לציון סוף המלחמה
הגוף הממונה על כך בגרמניה, "הוועדה לקברי מלחמה גרמניים", ניצלה את יום השנה כדי לקדם את מאגר הנתונים המקוון שהקימה, שמאפשר לקרובים של חיילים שמקום קבורתם לא ידוע
לאתרם ולהביא אותם לקבורה מחודשת. כשלושה מיליון חיילים גרמנים נהרגו בחזית מזרח אירופה וברית המועצות.
סופה של המלחמה הקרה אפשר לארגון הגרמני להתחיל באיתור אתרי הקבורה, זיהוי החיילים וקבורתם מחדש בבתי קברות חדשים במזרח אירופה. מאז אותרו ונקברו מחדש כ-716 אלף גופות.
דובר הוועדה, פריץ קירשמייר, אמר ל"דר שפיגל" כי פעילות ארגונו תופחת באופן ניכר ב-2017 או 2018, בשל מחסור במימון. עד אז מקווה הארגון, הניזון בעיקר מתרומות, לקבור מחדש עוד 250 אלף גופות.
אנשי הוועדה מסתמכים בין היתר על עדי ראייה מקומיים, שמספרם הולך ופוחת. בנוסף, הם מספרים שהם עדיין נתקלים בתגובה עוינת מצד תושבים מקומיים במזרח אירופה. "זיכרון הכיבוש הגרמני ופשעי המלחמה עדיין חי מאוד", סיפר קירשמייר, אך ציין כי יש כאלה ששמחים על כך שהגופות מפונות מאדמתם.
הוועדה לא מטפלת בדרך כלל בקברים של חיילים בודדים, אלא רק באתרי קבורה המכילים יותר מ-50 גופות.
החיילים מזוהים באמצעות הדיסקיות שענדו, ובעזרת מסמכים צבאיים שתיעדו את הקבורה.
כניעת גרמניה הנאצית נחתמה בשבעה במאי בצרפת, ונכנסה לתוקפה בשמונה במאי. בברית המועצות כבר היה אז תשעה במאי, ולכן עד היום נחגג הניצחון בתאריך זה, בתהלוכות של ותיקי המלחמה. גם בירושלים תיערך תהלוכה כזו. המלחמה העולמית המשיכה בחזית האוקיינוס השקט והסתיימה סופית רק ב-15 באוגוסט 1945, יום הניצחון על יפן.