כמה ירוויח הציבור ממאגרי הגז?
החשבת הכללית במשרד האוצר הציגה הערכה שמרנית וזהירה, לפיה מאגרי הגז הטבעי שווים למדינה כ-20 מיליארד שקל. ההערכה אינה כוללת את המאגר הגדול מכולם, לוויתן, שעשוי להכניס 40 מיליארד שקל נוספים לקופת המדינה
לראשונה, מנפק משרד האוצר הערכה של שווי מאגרי הגז הטבעי שהתגלו בים התיכון לציבור הישראלי. במסגרת הדו"חות הכספיים של מדינת ישראל, שהוכנו על ידי אגף החשב הכללי במשרד האוצר, ניתנה ההערכה כי הכנסות המדינה ממסים ותמלוגים על הגז הטבעי עומדת על 20.3 מיליארד שקל.
צוין בדו"חות כי מדובר באומדנים הנתונים לתנודתיות רבה, בעיקר על רקע אי וודאות בנוגע לכמות הגז במאגרים ולהתפתחות מחיר הגז בעולם בשנים הקרובות.
עוד מהדו"ח הכספי
שווי קרקעות המדינה: 303 מיליארד שקל
אביטל להב
החשבת הכללית במשרד האוצר פירסמה את הדו"חות הכספיים של המדינה ל-2011. לראשונה, כוללים הדו"חות הערכה כספית של שווי הקרקעות שבבעלות הממשלה. עוד מהדו"ח: כמה כבישים יש במדינה ואיך מתחלקת ההוצאה הממשלתית
על פי אומדני החשב הכללי, שוויים של התמלוגים וההיטלים למדינה בגין מכירת גז טבעי הוא 18 מיליארד שקל. בנוסף, צפויות למדינה הכנסות בהיקף של 2.3 מיליארד שקל ממס חברות שיוטל על מפיקות הגז.
שווי התמלוגים ממכירת אשלג, המופק על ידי מפעלי ים המלח, עומד על 4.5 מיליארד שקל. שווי התמלוגים על הפקת חצץ וחול עומד על 1.75 מיליארד שקל ושווי התמלוגים שיוטלו בעתיד על הפקת פוספטים עומד על 270 מיליון שקל.
בסך הכל, מעריך משרד האוצר את שווי חלקו של הציבור באוצרות הטבע של המדינה בכ-26.8 מיליארד שקל. זוהי הערכה גסה המביאה בחשבון רק את הסכמי התמלוגים המהותיים.
ההערכה של אגף החשב הכללי ניתנה על פי כללי החשבונאות המקובלים ומכיוון שכך מדובר בהערכה שמרנית ביותר. היא אינה כוללת מאגרי גז קטנים שהכדאיות הכלכלית של הוצאת הגז מהם עדיין מוטלת בספק וגם לא את המאגר הגדול מכולם, "לוויתן", שכמות הגז המשוערת שבו כפולה כמעט מכמות הגז במאגר הגדול ביותר שנמצא בשימוש היום – "תמר".
לוויתן לא נכנס להערכות השווי של החשב הכללי מפני שמשרד האנרגיה והמים עדיין לא הכריז עליו באופן רשמי כתגלית. כאשר יוכרז על לוויתן כתגלית, עשוי חלקו של הציבור במאגרי הגז לגדול לכ-60 מיליארד שקל.
קידוח לוויתן. עדיין לא הוכר באופן רשמי
צילום: אלברטוס
החשבת הכללית, מיכל עבאדי-בויאנג'ו
צילום: יונתן בלום
מומלצים