שתף קטע נבחר

 

מחנה הפליטים הוותיק ביותר בעולם - בבית לחם

למעלה מ-60 שנה מתגוררים הפליטים במחנה דהיישה שבגדה - יותר מבכל מחנה אחר של האו"ם - ובארגון החליטו שהגיע הזמן למתיחת פנים. את עבודות השיפוץ תממן גרמניה, אבל התושבים לא מתרגשים: "רמת החיים פה רק צונחת"

מחנות קמו, מחנות פורקו, אבל מחנה הפליטים בבית לחם עומד על תלו כבר יותר מ-60 שנה. מדובר במחנה הפליטים הוותיק ביותר שמפעיל האו"ם, ובקרוב הוא יהיה גם הראשון שיעבור מתיחת פנים לשיפור תנאי המחיה בו. אבל התושבים עצמם לא שותפים להתרגשות: "לא נראה שיש סוף למשבר".

 

סוכנות אונר"א של האו"ם, המופקדת על הסיוע לפליטים הפלסטינים, הכריזה כי תתחיל בקרוב בעבודות לשדרוג המתקנים בחמישה מחנות פליטים בגדה המערבית ובשניים נוספים בירדן, כאשר ראשונים יטופלו המבנים הישנים במחנה דהיישה שבבית לחם.

 

עוד חדשות מהעולם:

 

במחנה הוותיק נרשמת בעיית צפיפות קשה: הוא מאכלס 13 אלף תושבים בשטח של 1.5 קילומטרים רבועים בלבד. גם תנאי התברואה בו קשים ו-15% מהמבנים אינם מחוברים למערכת הביוב הציבורית. בנוסף, בארגון מודאגים מהמצב הסוציו-אקונומי שם ומאחוז האבטלה הגבוה.

 

המחנה דהיישה בבית לחם. 13 אלף תושבים ב-1.5 קילומטרים רבועים (רויטרס) (רויטרס)
המחנה דהיישה בבית לחם. 13 אלף תושבים ב-1.5 קילומטרים רבועים(רויטרס)

 

מרפאה בדהיישה. לא די במעשי צדקה (רויטרס) (רויטרס)
מרפאה בדהיישה. לא די במעשי צדקה(רויטרס)

 

"לאנשים יש את הזכות להיות גאים במקום בו הם נמצאים", הסבירה ראש מנהלת הפרויקט מטעם אונר"א, סנדי הילאל. "זה לא מספיק לספק רק מצרכים בסיסיים, כאשר לוקחים בחשבון את העובדה שהאנשים גרים שם כבר יותר מ-60 שנה. המטרה העיקרית של התוכנית היא לאפשר להם לחיות בכבוד".

 

לאורך השנים סיפקו האו"ם וסוכנויות הומניטריות אחרות שירותים חיוניים למחנות, אך לא בנו שם מוסדות קבועים. עכשיו אומרים באונר"א כי הגיע הזמן לעשות יותר למען האוכלוסייה ההולכת וגדלה במקום. בין היתר, מתכוונים בסוכנות לשפר את התנאים במרפאות, לשדרג את שירותי התברואה ולקדם את נושא החינוך במחנות השונים. את המימון לעבודות התשתית וליוזמות השונות צפויה לספק ממשלת גרמניה. 

 

עם זאת, בקרב תושבי דהיישה התקבלה התוכנית של האו"ם בקול ענות חלושה. לדבריהם, הם כבר לא מפתחים ציפיות גבוהות מהתוכניות שמנסות לסייע להם. "רמת החיים פה רק צונחת", אמר אחד התושבים, העובד כפועל במשרה חלקית. אחרים התלוננו כי החסות של האו"ם במשך העשורים האחרונים הסתכמה במעשי צדקה בלבד.

 

"אמנם קיבלנו שירותים בסיסיים כמו בריאות, אבל לא נראה שיש סוף למשבר", אמר האביס אל-איסה, המתגורר במחנה זה שנים. "אנחנו פליטים והאו"ם צריך לשאת באחריות מלאה לצרכינו ולמצבנו, שכן המעמד שלנו הוא סוגיה פוליטית בינלאומית".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פלסטינים בבית לחם. "לאפשר לחיות בכבוד"
צילום: רויטרס
מומלצים