חדשות הספרות: ינץ לוי ומשה סקאל מעבר לים
וגם - מגזין חדש לענייני אקטואליה וספרות, ספר ראשון למאיירת גיל-לי אלון קוריאל ותמר גלבץ ברומן עם החיים והמוות
אז מה היה לנו השבוע
הרומן "יולנדה" מאת משה סקאל, שהיה מועמד לפרס ספיר לשנת 2011, ראה אור לאחרונה בצרפת וזכה לביקורות אוהדות. השבוע נמסר כי הוא נבחר להשתתף בפסטיבל קאן באירוע פיצ'ינג ב-24 במאי, שבו יוצגו למפיקים ספרים במטרה להפוך אותם לסרטים. בנוסף, סיפור קצר של סקאל נבחר לפתוח אנתולוגיה בצרפתית של סיפורים קצרים על לונדון בסדרת "לה קוסמופוליט". עוד משתתפים בספר: הסופרת האירית ומועמדת לפרס הבּוּקר, אמה דונהיו, והסופר האוסטרלי ג'ון באוור.
מגזין מקוון חדש בשם קומ.פרס עלה לרשת. מדובר במגזין לענייני אקטואליה, חברה ותרבות, אשר לטענת המייסדים, "מבקש ליצור מקום לרב-שיח על חיי החומר והרוח בישראל ולהחזיר אל הזירה הציבורית אינטלקטואליים ישראלים, ולהפגיש כותבים ותיקים וידועים עם כותבים צעירים שאינם מוכרים עדיין; אנשים בעלי דעות וטעמים שונים". חברי המערכת של המגזין הם אביעד קליינברג, נאוה נאי, גדעון סאמט, נסים קלדרון, ניר ברעם, ירון בלוך ודרור שרמן.
השבוע ראה אור בישראל הספר החמישי בסדרת "הרפתקאות דוד אריה", שכתב ינץ לוי ואייר יניב שמעוני ובינתיים, הספרים - שהפכו זה מכבר לתופעה - מתורגמים בצ'כיה וזוכים להתייחסות תקשורתית מפתיעה. "שמחתי מאוד שצ'כיה היא המקום הראשון שבו ספרי דוד אריה מתורגמים", מספר לוי, "כי אני מרגיש שדוד אריה ירגיש בבית בחברת סמסא שהפך לג'וק אצל קפקא, בחברת החייל האמיץ שווייק ועולם שלם של מעשיות ואגדות".
הוכרזו הזוכים בתחרות "שירה ילדים על הדרך 2012". במקום הראשון זכה השיר "שלכת הפוכה" מאת יעל קלו-מור,
ובארבעת המקומות הנוספים זכו ניצה פלג, טלי כוכבי, ברוך תור-רז ונטעלי בראון. שיריהם של חמשת הזוכים יוצגו במרחב הציבורי ברחבי תל-אביב וספר הביכורים של הזוכה במקום הראשון יראה אור בהוצאת "עם עובד". זוהי השנה השמינית לפרויקט, המלווה הפעם באיוריו של המאייר יוסי אבולעפיה ותלמידי שנה ג' מ"בצלאל", ובו יוצגו על גבי שלטי חוצות כשישים שירי ילדים.
השירות הבולאי הפיק מארז חדש ומיוחד המוקדש כולו לספרות הילדים הישראלית. המארז כולל תקליטור DVD ובו חמישה סרטים על פי "תירס חם", "בוא אלי פרפר נחמד", "מעשה בחמישה בלונים", "כספיון" ו"איתמר מטייל על קירות"; תקליטור שמע ובו מבחר שירים וסיפורים ממיטב הקלסיקה הישראלית, וגולת הכותרת: גיליון בולים חגיגי שעוצב על-ידי מירי ניסטור, המבוסס על שמונה ספרי פעוטות מרכזיים בתרבות. חלק מן הכנסות ייתרמו חחברת קלסיקלטת לילדים ונוער חולי סרטן בישראל.
אירועים קרובים
ביום ד' ה-23.5.2012 יתקיים באוניברסיטה העברית כנס שכותרתו "סדר וכאוס ומה שביניהם". הכנס נערך בעקבות יציאתו לאור של הספר "הספר החברתי והקוד הבלתי פורמלי" שערכו תמר רפופורט ואהוביה כהנא (רסלינג). האירוע יתקיים בין השעות 10:00 ל 17:15. בית מאירסדורף, חדר 501, קמפוס הר הצופים, האוניברסיטה העברית בירושלים. הכניסה חופשית, יש לתאם מראש.
ביום ו' ה-25.5.2012 ייערך בצוותא ערב השקה חגיגי לספר "זמר"ל - שירים שלא נשכח ביידיש ובעברית" שחיברו תמר ועמוס רודנר (הקיבוץ המאוחד). באירוע, שינחה גיא פינס, ישאו דברים פרופסור עוזי שביט, פרופסור אברהם נוברשטרן והמחברים. כמו כן, ישירו שירים מתוך הספר: אפרת גוש, גבי ארגוב, דפנה זהבי וחמי רודנר, והדס קלדרון תשיר שירים מעזבונו של אברהם סוצקבר שהולחנו לאחרונה בידי מוני אמריליו. שעה: 12:00. צוותא, רחוב אבן גבירול 20, תל-אביב.
המלצת השבוע
גיל-לי אלון קוריאל היא מאיירת ותיקה ומוערכת. לאחרונה ראה אור הספר הראשון אותו גם כתבה, "מאחורי הדלת יש שביל" (הקיבוץ המאוחד). לפיכך, אולי לא מפתיע שבחרה להמליץ על הספר "רוני מצייר מפלצת" מאת פיטר מק'קרטי (מטר), אשר שבה את לבה. "נכבשתי בתחילה בקסמו בעיקר בשל האיור הקווי העדין", היא מסבירה. "אני אוהבת את הדיוק של מק'קרטי, את הנחת הקו על המרחב הלבן של הנייר ואת הפשטות הכובשת של הדמויות. אבל איור טוב אינו שלם בלי סיפור טוב. מק'קרטי מספר לנו על ילד קטן ,שמתגבר על פחדים, בצורה הומוריסטית חיננית וחכמה, נטולת דידקטיות ומוסר השכל".
חם מהתנור
החודש פורסם הרומן השלישי של תמר גלבץ, "המתים והחיים מאוד" (חרגול). גלבץ מספרת כי בפרק הפותח מתבשרת הגיבורה על מות אביה בשיחת טלפון, "והיא משחזרת את הרגע הזה שוב ושוב, עד שאולי יפסיק לכאוב לה כל כך. עכשיו היא כבר באמצע החיים ויש לה מחשבות טורדות ומתגברות לא רק על מות אביה אלא גם על מות אימה ההולך וקרב ואפילו על מותה שלה. כי היא מבינה שהיא הבאה בתור".
"זהו פן המתים של הספר אבל יש גם את פן החיים והחיים מאוד", היא מבארת.
"הגיבורה נזכרת בילדותה בבית שמרני ודכאני בשנות ה-60, ונזכרת בגיל ההתבגרות עמוס ההורמונים, ונזכרת במעשים שאסור בשום אופן היה לעשות בבית אבל היתה עושה בחוץ. וחוזרת. ומשקרת להוריה. ומתאווה לעוד".
גלבץ מוסיפה כי "בספרי הקודמים הייתי נתונה בעכשיו, בהווה, הפעם אני הולכת גם אחורה גם קדימה. אני מלווה את הגיבורה שלי גם אל חיי העבר שלה, אל ילדותה המתוקה מרירה, וגם אל מה שעוד נכון לה. יש בספר גם צד אפל של פחד מוות וחרדות קיומיות אבל גם צד בהיר יותר, אופטימי ומלא תשוקה. אני מאמינה שרק כשאדם נכון להישיר מבט אל המוות ללא מורא ובלי שום בולשיט הוא מסוגל גם להתפלש בעסיס החיים".