חדש: 'שומר הסף' יפתח את המקלט בשלט רחוק
כדי למנוע עיכוב בפתיחת המקלטים בזמן חירום, במקום אנשי ביטחון תעשה זאת מערכת חדשה שפיתחו סטודנטים מבן גוריון. על הדרך, היא גם מתריעה מפורצים. איך זה עובד?
פותחים את כל המקלטים בלחיצת כפתור: המקלטים הציבוריים נעולים בשגרה על מנת לשמור על כשירותם בעת חירום. בשל כך, כשהמצב מסלים במהירות וטילים משוגרים לעבר מרכזי אוכלוסייה, נאלצים אנשי הביטחון מטעם העיריות לפתוח באופן ידני את המקלטים. כיוון שמדובר בפעולה שלוקחת זמן רב מדי, מצאו שני סטודנטים פתרון, שעשוי להציל חיי אדם.
עוד בחדשות:
המשטרה: התקלה בבלמים לא מתגלה בטסט
הקצינה נאלצה לספר לרחל הקטנה: "כולם מתו"
עד המדינה הטיח במלכה: "סיפרתי להם הכול"
היום: הבגרות המאיימת מכולן - במתמטיקה
רן קראוס, סטודנט לתעשייה וניהול בן 29, ואמיר צליח סטודנט להנדסת חומרים בן 28 - שניהם מאוניברסיטת בן-גוריון בבאר-שבע, נתקלו לאחרונה במקלט סגור ונמאס להם. התוצאה: "שומר סף", מערכת פתיחה, נעילה, שליטה ובקרה על מקלטים וחדרי ביטחון, שפותח בסיוע חברת "ביפר".
במקרה של ירי טילים ורקטות לעבר שטח ישראל, תאוכן הרקטה על ידי כוחות הביטחון, ובשלב השלישי תועבר ההתרעה למוקד החברה. לאחר מכן יישלח אות למקלטים הרלוונטיים, המערכת תקלוט את האות במקלט והבריח ייפתח. כך, תתאפשר גם שידור חיווי פתיחה מהמקלט למוקד העירוני.
"לפני שנה וחצי", סיפר קראוס, "היינו בדרכנו למקלט באחת השכונות הישנות בבאר שבע, שם אין ממ"דים. מצאנו את המקלט הציבורי נעול. ישבנו ביחד וחשבנו איך אפשר לפתור את הבעיה". השניים חברו לחברת ביפר, ובתום שנה וחצי של פיתוח הגיעו למוצר "שומר סף".
"פתיחת המקלטים הידנית אורכת זמן רב ודורשת כוח אדם. אירועים רבים בשנים האחרונות הוכיחו כי פתיחת המקלטים אינה מהירה מספיק, ובשל כך תושבים רבים נותרים ללא מחסה ראוי. המערכת שפיתחו מאפשרת פתיחה אוטומטית של המקלטים באזור האיום תוך פחות מארבע שניות", הם אמרו.
גם אזעקה מפני פריצה
המערכת מאפשרת נעילה ופתיחה אלחוטית של המקלטים, בקבוצות או ביחידים, בכל זמן נתון. כמו כן, היא מאפשרת ניטור רציף והעברת מידע מהמקלט בזמן אמת, ומשולבת במערכת אזעקה להתרעה על פריצה.
עיריית באר שבע החליטה לאמץ את זוג היזמים הצעירים, לאחר שאלה פנו אליה. "אמרו לנו בעירייה שניסו לעשות דברים כאלה בעבר וזה לא עבד. אחרי שלושה חודשים חזרנו אליהם עם אב טיפוס עובד והם התרשמו ועזרו לנו לאורך כל הדרך
בפיתוח המערכת", סיפר קראוס. בעיריית באר שבע נערך ניסוי מוצלח של המערכת בתנאי מעבדה, אך טרם נעשה ניסוי בהיקף חיצוני כולל.
"כשהסברנו לתושבים מה אנחנו עושים, התגובות שלהם נגעו ללבנו. הם התרגשו מהפיתוח, מכך שמישהו דואג להם. המצוקה גדולה כי יש אנשים שאין להם ממ"דים, אין להם מחסה בכלל והמחסה היחיד שלהם הוא המקלטים הציבוריים, שנאלצו להיות סגורים בגלל חשש שישחיתו אותה", הם אמרו. לדברי קראוס, בסבב ההסלמה האחרון אף בוצע ניסוי מעשי שהוגדר כמוצלח. "זה היה אחד השיאים. עכשיו מתחילה העבודה האמיתית".
Read this article in English