מלחמה ביולוגית - גרסת המלפפונים
כפי שהגוף שלנו פיתח עמידות לאנטיביוטיקה, כך מזיקים רבים פיתחו עמידות לחומרים כימיים עקב השימוש הנרחב בהם בחקלאות. הפתרון מגיע באופן מפתיע, מ"אוייבים טבעיים", כמו תנשמות, זבובים ושלל בעלי חיים אחרים
את ההשלכות של השימוש המופרז בתרופת הקסם של הרפואה המודרנית - ה"אנטיביוטיקה", אנו סופגים בימינו אנו, בין השאר בהתפתחותן של מחלות אלימות ועמידות בפני החומר. באופן פשטני אפשר לטעון, שהתרופה לא אפשרה למין האנושי להתחסן ולהתמודד בעצמו עם סוגים שונים של חיידקים.
- הידעתם? גם ירקות אורגניים זקוקים לדישון
- רוצים רק מזון אורגני? כך תזהו אם הוא אכן כזה
- מה שהסינים מוכרים לכם אורגני? לא בטוח בכלל
כמו בגוף שלנו, כך גם בחקלאות: השימוש הנרחב שמתבצע בחומרים כימיים למיניהם בעולם, הוביל מזיקים רבים לפתח עמידות לחומרים אלה. כתוצאה נוצרו מחלות ופגעים חדשים, אלימים יותר, וזה לפני שהתחלנו לדבר על הנזקים הבריאותיים שנגרמים לאדם כתוצאה משימוש בחומרים אלה.
אחד הפתרונות לבעיה יכול להגיע מצידם של אמצעים ביולוגים. הדוגמה הקלאסית ביותר, בולטת בפשוטה ויעילותה: התנשמת. זה למעלה משלושה עשורים נעשה שימוש בתנשמות כאמצעי להדברה ביולוגית בחקלאות, זאת לאחר שנמצאו כנשק יעיל אל מול אוכלוסיית המכרסמים שעושה שמות לתוצרת החקלאית בשדות.
בישראל מלווה כבר שנים את הפרויקט, בתצפיות ובמחקר, ד"ר יוסי לשם. בזכותו ובזכות חבריו קיימות היום בארץ אלפי תיבות קינון המפוזרות בשטחים חקלאיים, המובילות להפחתה משמעותית של הדברה כימית מסוכנת של מכרסמים.
שם המשחק: יצירתיות
אלא שהתנשמות הן רק דוגמא אחת. מדי יום ביומו נאלצים החקלאים להתמודד עם מזיקים שונים ומגוונים שפוגעים באיכות התוצרת ובכמות. הפתרון להתמודדות באמצעות "אויבים טבעיים" או "מועילים" - כפי שהם נקראים בעגה המקצועית, מיושם בדרכים נוספות, יצירתיות ומפתיעות.
שוק ההדברה הביולוגית העולמי מגלגל כמיליארד אירו בשנה. עיקר השוק נמצא בצפון אמריקה ובמערב אירופה. השחקן המרכזי בארץ, שמחזיק ב-85% מהשוק המקומי, הוא מפעל "ביו-בי" הנמצא בבעלות קיבוץ שדה אליהו ומגלגל כ-100 מליון שקל.
הקיבוץ, שממוקם בעמק בית שאן, הוא מחלוצי החקלאות האורגנית בישראל. המודל שפותח במקום מבטיח לספק לא רק את ה"מועילים" עצמם, אלא גם פקחים מקצועיים שמלווים את החקלאים ותפקידם לנטר את המצב בשדה ולספק פתרונות בהתאם. בשיטה זו נעזרים במיני חרקים בהם בעלי 6 רגליים, אקריות, בעלי 8 רגליים, חיידקים שונים, פטריות, נמטודות, פורומונים ועוד.
זבובים נגד זבובים
מזיק מרכזי שקיים בענפי הפירות באגן הים התיכון, מכונה בשם "זבוב הפירות הים-תיכוני". נקבת הזבוב מטילה ביצים בקליפת הפרי, הביצים הופכים לרימות והפרי נרקב. חומרי ההדברה המשמשים כיום להדברת הזבוב בחקלאות הקונבנציונאלית, הם חריפים ביותר ומזיקים לאדם ולסביבה.
אחד מהפתרונות הביולוגים לבעיה הוא פיזור כמויות גדולות מאוד של זבובים זכרים עקרים בשטחי המטעים, באופן שרוב ההזדווגויות עם נקבות הבר הן הזדווגויות עקרות. בשיטה זו, אוכלוסיית המזיק הולכת ופוחתת, אך זו רק דוגמה אחת וכמוה יש עוד רבות.
החקלאים האורגנים אינם משתמשים בחומרי הדברה כימיים כלל, כך שההדברה הביולוגית משמשת להם כלי חשוב ומרכזי. הנסיון שצוברים החקלאים האורגנים, מחלחל גם לחקלאות הקונבנציונלית. שם לא מפסיקים אמנם להשתמש בכימיקלים, אך קיימת מגמת הפחתה בשימוש בהם.
אמנם שימוש באמצעים של הדברה ביולוגית הוא דבר מבורך וחשוב, אך כשמדובר בחקלאות הקונבציונלית - הוא בא לצד הדברה כימית ולא במקומה. לפיכך אל תבלבלו בין הדברה ביולוגית לחקלאות אורגנית - התוצרת האורגנית נקיה לחלוטין משימוש בכימיקלים מסוכנים ועליה להיות מסומנת כאורגנית על פי חוק.
הכותבת היא מנכ”לית הארגון לחקלאות אורגנית, חוקרת בבית הספר למנהל עסקים ב-MIT. בהכנת הכתבה סייעו מנכ"ל "ביו-בי" שאול בשיא ואלי שריר