שתף קטע נבחר

 

גזר דין היסטורי: 50 שנה בכלא לרודן הליברי טיילור

צ'רלס טיילור, שסייע למורדים שביצעו מעשי זוועה בסיירה ליאון וסחר ב"יהלומי דמים", נידון בהאג לעונש שיותיר אותו מאחורי סורג ובריח עד מותו. "הוא אחראי לכמה מהפשעים האכזריים בהיסטוריה", קבע השופט, "הוא בקטגוריית פושעים משלו"

בגזר דין היסטורי, שלחו בצהריים (יום ד') השופטים בבית הדין הבינלאומי לפשעי מלחמה את נשיא ליבריה לשעבר, צ'רלס טיילור, ל-50 שנות מאסר. השופטים קבעו כי הוא אחראי ל"כמה מהפשעים המרושעים והאכזריים ביותר בהיסטוריה האנושית".

 

עוד חדשות מהעולם הגדול :

 

טיילור בן ה-64, איש צבא שהפך לנשיא, הוא ראש המדינה לשעבר הראשון שהורשע בבית דין

לפשעי מלחמה מאז מלחמת העולם השנייה, והשופטים ציינו כי כשהכריעו את דינו וגזרו את עונשו לא עמד לנגד עיניהם שום תקדים. טיילור ירצה את מאסרו בבית כלא בבריטניה. עם זאת, עורכי דינו צפויים לערער על הרשעותיו, ולכן הוא צפוי להישאר עוד במשך חודשים בבית הכלא הזמני שלו בהאג, הולנד.

 

טיילור הורשע בחודש שעבר ב-11 אישומים של סיוע למורדים במלחמה בסיירה לאון שנמשכה כעשור והסתיימה ב-2002 עם יותר מ-50 אלף הרוגים. התובעים אמרו כי הוא העביר כלי נשק, תחמושת וציוד נוסף למורדים בתמורה ל"יהלומי דמים" שנכרו תוך שימוש בעבדים של ממש. סעיפי האישום שבהם הורשע טיילור כוללים רצח, אונס, שעבוד מיני, גיוס כפוי של ילדים וביזה. ארגוני המורדים שלהם סייע נודעו באכזריותם ובמנהגם לכרות את גפיהם, אפיהם ושפתותיהם של אויביהם.

 

בית הדין המיוחד לפשעי מלחמה בסיירה לאון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בית הדין המיוחד לפשעי מלחמה בסיירה לאון(צילום: EPA)

 

השופט הראשי, ריצ'רד לוסיק, אמר לטיילור כי פשעיו מתאפיינים ברמת האכזריות הגבוהה ביותר. "חייהם של אזרחים רבים חפים מפשע בסיירה לאון אבדו או נהרסו כתוצאה ישירה ממעשיו", אמר לוסיק. טיילור לא הפגין שום רגש כשלוסיק הכריז על גזר דינו, שמשמעותו למעשה - מאסר עולם.

 

התובעים ביקשו מבית הדין המיוחד לענייני סיירה לאון לגזור על טיילור 80 שנות מאסר, בעוד סנגוריו ביקשו מהשופטים להסתפק בעונש שיותיר לו תקווה כלשהי להשתחרר לפני מותו. השופט לוסיק אמר כי עונש של 80 שנות מאסר יהיה מוגזם, מפני שטיילור הורשע בסיוע לפשעים ולא במעורבות ישירה.

 

על הפשעים נגד אזרחיו לא נשפט

עם זאת, השופט הדגיש כי טיילור משתייך ל"קטגוריה משלו" בהשוואה לבכירים אחרים שהורשעו בבית הדין הנתמך על-ידי האו"ם. "המעמד המיוחד של טיילור כראש מדינה מציב אותו בקטגוריה שונה של פושעים לצורך הכרעת הדין", אמר לוסיק.

 

טיילור נבחר לנשיא ליבריה ב-1997, לאחר שהנהיג מרד

נגד שלטונו של הנשיא הקודם סמואל דו. חרף מעשי הזוועה שביצע באזרחיו, בזמן המרד ובעת ששלט במדינה, הוא אינו עומד לדין על כך, אלא על ליבוי מלחמת האזרחים בסיירה לאון השכנה. הוא נאשם בכך שחימש את ארגון המורדים החזית המהפכנית המאוחדת (RUF) שהשתלט על שטחים נרחבים מהמדינה והיה חלק מהשלטון לזמן קצר.

 

משפטו של טיילור נפתח ב-4 ביוני 2007 והסתיים במרס אשתקד. השופטים קראו יותר מ-50 אלף דפים של עדויות. התביעה הביאה 94 עדים מטעמה וההגנה הציגה 21 עדים, בהם טיילור עצמו. במשך שבעה חודשים, ביושבו על דוכן העדים, ניסה טיילור לצייר עצמו כמדינאי וכאיש שלום. הוא לבש חליפות מחויטות ומוקפדות ושמר על התנהגות מאופקת לרוב.

 

הניסיון לקשור בין טיילור לבין יהלומי הדם הביא לבית המשפט עדה בפרופיל גבוה במיוחד - דוגמנית העל נעמי קמפבל.

היא העידה שקיבלה יהלומי גלם במסיבה בדרום אפריקה שבה נכח גם טיילור, אך לא קשרה ישירות ביניהם לבין טיילור.

לעומת זאת, השחקנית מיה פארו העידה ששמעה את קמפבל מתרברבת בכך שקיבלה את אבני החן מטיילור.

 

טיילור נולד בליבריה, למד כלכלה בארה"ב, נמלט מהכלא האמריקני לאחר שנאשם במעילה, הקים ארגון מורדים ליברי ולבסוף נבחר לנשיאות במולדתו. ב-2003 הוגש נגדו כתב אישום במסגרת בית המשפט שהוקם במיוחד לדון במלחמת האזרחים בסיירה לאון. הוא חי בגלות בניגריה, אך נעצר ב-2006 והוטס להאג למשפטו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צ'רלס טיילור. התובעים ביקשו 80 שנה
צילום: EPA
מומלצים