שתף קטע נבחר
צילום: AFP

מצרים עדיין מחפשת נקמה

צעירי המהפכה במצרים וצעירי האחים המוסלמים לא מודעים לתרומתו העצומה של מובארק לארצם. הם לא סולחים לו על יחסיו עם ישראל ועל עושרו המופלג וימשיכו לדרוש נקמה. איך המורדים בסוריה מסתכלים על זה?

לאחר למעלה משנה של דיונים, אמר בית המשפט במצרים את דברו על שותפותו של חוסני מובארק בהרג המפגינים נגד שלטונו ודן אותו למאסר עולם. מדוע, אם כן, מעוררת החלטתו סערה במדינה?

 

מאסר עולם למובארק - עוד כתבות:

מובארק עבר התקף לב אחרי שנידון למאסר עולם

האחים המוסלמים: נחדש המשפט וננקום הדם

בן-אליעזר: התירו את דמו של מובארק

 

בספטמבר 2011, למרות מצבו הבריאותי הקשה, טען מובארק לחפותו בבית המשפט. הוא הועבר למעצר בבית חולים השייך לצבא. בינואר 2012 הציגה התביעה דרישה מפורשת להוציאו להורג ולהעניש בחומרה את בניו ושותפיו באשמות שחיתות. באותו החודש העיד לטובתו עומר סלימאן, אחראי המודיעין לשעבר, ועורך הדין של מובארק טען כי האשמים הם מפקדים בצבא. מפגינים ברחובות צעקו "העם דורש להוציא להורג את הנשיא", קריאות שנשמעו קודם בלוב ובסוריה. מאחר ש"האביב הערבי" הפך ל"חורף איסלאמי", הדרישה להוציא להורג את הנשיא זוהתה עם המחאה של האחים המוסלמים. אולם דרישה זו באה קודם כל ממשפחות ההרוגים.

 

השנאה למובארק אינה תופעה חדשה במצרים, כך גם ההאשמה בשחיתות ובשיתוף פעולה עם ישראל וארה"ב. אולם הדרישה לחסלו פיזית אפיינה תמיד את הזרם האיסלאמי. ב-1995 אירע ניסיון התנקשות במובארק, ככל הנראה ביוזמת ארגון הג'יהאד. יש לזכור כי גם הנשיא הקודם אנואר סאדאת נרצח על ידי ארגון ג'יהאד ב-1981. "האביב הערבי" אפשר גם לאחים המוסלמים המתונים יותר לדרוש את חיסולו של מובארק "לפי החוק". דרישה זו רק מעצימה את הפופולריות של תנועת האחים ויש להניח כי אם ייבחר לנשיאות מועמד התנועה, מוחמד מורסי, ידרשו תומכיו לקיים משפט חוזר.

 


משפט מובארק - מי אשם, מי זכאי

משפט מובארק - מי אשם, מי זכאי
מואשם פסק הדין גזר הדין
חוסני מובארק, הנשיא לשעבר אשם באחריות להרג מפגינים, לא אשם בשחיתות מאסר עולם
עלא וגמאל מובארק, הבנים של לא אשמים בשחיתות זכאים
חביב אל-עדלי, שר הפנים לשעבר אשם באחריות להרג מפגינים מאסר עולם
עוזריו של חביב אל-עדלי לא אשמים בשותפות ובמתן סיוע לרצח ולניסיון רצח מפגינים זכאים
חוסיין סאלם, איש עסקים ויועץ מובארק בעבר לא אשם בשחיתות זכאי

 

צעירי המהפכה וצעירי האחים המוסלמים מושפעים מהאירועים בהווה ואינם מודעים לתרומתו ההיסטורית של מובארק למצרים. הם עדיין לא נולדו כאשר שיקם מובארק את חיל האוויר המצרי אחרי מלחמת ששת הימים. הם לא זוכרים כי מובארק היה מפקד חיל האוויר במלחמה המוצלחת ביותר של מצרים - מלחמת יום הכיפורים. הם אינם יודעים כיצד נראתה כלכלת מצרים כאשר עלה מובארק לשלטון.

 

בזיכרונם ההיסטורי הסלקטיבי, זוכרים המצרים לשלילה את התמיכה של מובארק בהסכם השלום, את התעקשותו לשמור על הסכם זה על אף הלחצים של העולם הערבי, למרות מלחמת "שלום הגליל" ועל אף האינתיפאדה הראשונה והשנייה. על כך לא יסלח לו העם המצרי. גם על עושרה המופלג של משפחת מובארק לעומת העוני המזעזע של רוב האזרחים לא ניתן היה להבליג.

 

קרובי הקורבנות מפגינים בקהיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קרובי הקורבנות מפגינים בקהיר(צילום: רויטרס)

 

המשפט הארוך וגזר הדין חושפים קרע עמוק בין תומכי מובארק לבין מתנגדיו. במהלך המשפט אירעו התנגשויות אלימות בין שני המחנות: תומכי המהפכה ומתנגדיה. המשפט מהווה ציר מרכזי בוויכוח הנוכחי על עתידה של מצרים: האם תהיה למצרים חוקה או שתנהג לפי השריעה (ההלכה המוסלמית)? האם ישלטו בה האחים המוסלמים או בכירים בצבא? והשאלה המרכזית – האם המהפכה הצליחה או נכשלה? העתיד יגלה איזה מהמחנות צודק, האם המהפכה שהחלה כמאבק צודק תוביל לאנרכיה, לתיאוקרטיה או לדמוקרטיה?

 

הדרישה להוציא להורג את מובארק תמשיך ותתעצם, כי היא חלק מהשמן המבעיר את המהפכה. אין ספק כי מארגני המהומות רואים בדרישה זו עשיית צדק, מתוך הזדהות עם מאבקם של מארגני המהומות בארצות ערביות אחרות. אין ספק גם שבאותן ארצות, בפרט בסוריה, עקבו בעניין אחרי הכרעת הדין, אך קשה לדעת אם היא תעודד את המתקוממים שם, או דווקא תתסכל אותם. גם במצרים עצמה נשמעים קולות שמחה וסיפוק, לצד אכזבה וזעם.

 

המהומות שפרצו באולם אחרי הקראת גזר הדין - מאסר עולם למובארק וזיכוי בניו - מלמדות על הצורך של הרחוב המצרי לספק את יצר הנקמה. אין ספק כי בסיבוב השני לבחירות יצטרכו שני המועמדים לנשיאות לנצל רגשות אלה בתבונה. הציבור במצרים יכריע בין משפט האחים המוסלמים להחלטת נציג המשטר הישן, בין נקמה בנשיא לרחמים או: בין הוצאה להורג לחנינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מובארק. גם בסוריה עקבו אחרי גזר הדין
צילום: AP
העם רוצה לנקום. מפגינים מחוץ לבית המשפט
צילום: רויטרס
תומכיו של מובארק המומים
צילום: רויטרס
מומלצים