שתף קטע נבחר

 

הטמנת האיברים: "משפחות לא רצו לפתוח צלקות"

בעקבות חשיפת ynet על קבורת עשרות איברים ורקמות שרישומם נמחק במכון לרפואה משפטית, טוען מנכ"ל משרד הבריאות כי משפחות נפטרים סירבו לשתף פעולה וכי לא ניתן היה לבצע בדיקת DNA: "באחת הפניות הגענו למשפחה שהייתה בדיוק באזכרה". ח"כ אדטו: "אדרוש הסברים ממשרד הבריאות"

"רוב המשפחות לא רוצות לפתוח בשנית את הצלקת". אחרי שב-ynet נחשף כי עשרות איברים ורקמות של גופות שנותחו במכון לרפואה משפטית באבו-כביר הוטמנו בקבר אחים, טוען מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו, כי משפחות רבות שהתבקשו לסייע בזיהוי האיברים סירבו לשתף פעולה.

 

סערת הטמנת הרקמות - דיווחים קודמים ב-ynet:

הלב של טופז הוסתר, אחיו תובע: "סרט אימה"

ליצמן מעוניין לפטר את פרופ' היס והקים ועדה

הוסתרו איברי תינוק שהאב הרג: "לחקור פלילית"

 

מוקדם יותר פורסם ב-ynet כי במסגרת מבצע "מנוחה בכבוד" שבמהלכו מתכוון משרד הבריאות להביא לקבורה ראויה כ-8,000 רקמות ואיברים שהושארו במכון הפתולוגי, ניסו במשרד

 למפות את אלפי הצנצנות שנותרו במקום.

 

הליך הזיהוי של האיברים והרקמות הסתמך בעיקר על המדבקות שהודבקו על הצנצנות, אלא שכעת התברר כי הכיתוב שהוטבע על חלק מהצנצנות דהה ותכולת צנצנות אלה הוטמנה בקבר אחים. לפי זק"א, האיברים הוטמנו בחלקה 14 בבית העלמין ירקון.

 

מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' גמזו הסביר כי "מאז שהכרזנו על מבצע 'מנוחה בכבוד', היה שינוי אחד במדיניות שלנו. נוכח בקשת המשפחות, החלטנו לממן את הקבורה בקבר המנוח, למי שמעוניין בכך. השינוי דרש מאיתנו להתקשר שוב למשפחות שכבר הסברנו להן שמימון הקבורה מוטל עליהן, כדי לעדכן אותן בשינוי מתוך הנחה שיש משפחות שמעוניינות בקבורה בקבר המנוח, אך נמנעו מכך בגלל בעיית המימון".

 

פרופ' גמזו הוסיף כי "למעט מקרה אחד, הטלפונים החוזרים האלה שעשינו למשפחות, הן לא שינו את החלטתן. להפך, כשהתקשרנו בשנית, הפנו אלינו בקשה אחרת: 'עזבו אותנו במנוחה', אמרו לנו. זו התחושה וההערכה שאני מקבל מרוב המשפחות המעורבות באיזושהי דרך בסוגיה הזאת. תפקידי וחובתי המוסרית הם לסיים את הפרשה לתת מנוחה לכל חלקי הרקמה ולעשות את זה באופן מכובד וראוי. העובדה היא שרוב המשפחות לא רוצות לפתוח בשנית את הצלקת".

 

חלקה 14 בבית העלמין. כאן, לפי זק"א, נקברו האיברים (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
חלקה 14 בבית העלמין. כאן, לפי זק"א, נקברו האיברים(צילום: עופר עמרם)

 

על השאלה מדוע לא נעשתה בדיקת DNA לאיברים הלא-מזוהים, השיב פרופ' גמזו כי "הרעיון לא ישים. מדובר בבדיקות גנטיות שצריך לעשות לאלפי בני משפחות, כדי לברר שייכותן של מספר רקמות ספורות. איך אני פונה לכולם? בטלפון? במכתב? אני שולח עובדת סוציאלית לבית? למי אני פונה? לאשה? לילדים? לאחים? ומתי אני מודיע? באחת הפעמים הקודמות כשהתקשרנו למשפחות, הגענו אל אחת המשפחות בדיוק באמצע אזכרה".

 

עוד אמר פרופ' גמזו כי "כל צעד שנעשה עלול לפגוע. זה מסובך ומורכב וכל משפחה מתמודדת עם זה אחרת. יש כאלה שההתמודדות שלהן היא לחקור ולדעת כמה שיותר, אחרות מעדיפות לא לדעת, לא לחקור. כשהחלטנו לדחות את השלב הראשון במבצע 'מנוחה בכבוד', על-מנת לתת למשפחות יותר זמן לפנות אלינו, נאלצנו להודיע למשפחות שכבר דרשו לקבור את איברי יקיריהן ולבקש מהן להמתין עוד קצת. חלקן התעצבנו מאוד. אנשים רוצים שזה כבר יהיה מאחוריהם".

 

"חלק מהמשפחות מעדיפות לא לדעת, לא לחקור". פרופ' גמזו (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"חלק מהמשפחות מעדיפות לא לדעת, לא לחקור". פרופ' גמזו(צילום: גיל יוחנן)

 

חלק מבני המשפחות שהתוודעו לתוכנית לקבורת הרקמות שהושארו במכון הפתולוגי, הביעו חשש מפני קבורה ב"קבר אחים" עקב שאלות של הלכה ודת. פרופ' גמזו מסביר כי משרד הבריאות יעניק מענה הולם בנושא. לדבריו, "נעשה את זה בצורה מסודרת, לא כולם ייקברו יחד. כל אחד ייקבר עם בני הדת שלו ולפי סדר הקבורה של הדת שהוא משתייך אליה. אחרי שנסיים עם החלק הזה, נוכל לעבור לקבורה בקבר המנוח של כל מי שבני המשפחה שלו ביקשו לעשות זאת. בנוסף, נעניק הכוונה הלכתית למשפחות".

 

אחרי שתחקיר "ידיעות אחרונות" חשף את פרשת הרקמות ואת

 התנהלות המכון והמנהל הרפואי פרופ' יהודה היס, שאלו בני משפחות רבים מדוע בכלל מבצעים הוצאה של איברים מהגופה, שאינם קשורים בהכרח לסיבת המוות. על כך משיב פרופ' גמזו כי "בימים אלה עובדים במשרד הבריאות על קביעת 'נוהל העתיד'. נשתמש בשיטות הכי מתקדמות. יהיו גם הוראות ברורות לביצוע נתיחה שלאחר המוות".

 

בתוך כך, ח"כ ד"ר רחל אדטו (קדימה) הביעה תרעומת בעקבות הפרסום שלפיו איברים לא-מזוהים הוטמנו בקבר אחים. לדבריה, "מיום פרסום התחקיר בדבר החזקת חלקי הגופות במכון לרפואה המשפטית, קיימנו בכנסת מספר דיונים אשר בעקבותיהם הכריז משרד הבריאות על מבצע 'מנוחה בכבוד'. אם הפרסום כי בימים אלו איברים נקברו ללא ידיעת המשפחות וללא פרטים לגבי זהות האיברים נכון, הדבר לא רק חמור אלא גם נוגד את ההבנות וההתחייבויות אשר נעשו בפני חברי הכנסת. בכוונתי לדרוש תשובות ממשרד הבריאות כיצד התרחשו מעשים אלו ומדוע אין פיקוח אפקטיבי על מבצע זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עשרות איברים ורקמות הוטמנו, בית העלמין ירקון
צילום: עופר עמרם
"איך אני פונה לכולם?" פרופ' גמזו
צילום: אוהד צויגנברג
"נוגד את ההבנות". ח"כ אדטו
מתוך אתר הכנסת
מומלצים