שתף קטע נבחר

בדרך לאישור: המדינה תסבסד מזון לחולי צליאק

האם חולי הצליאק יפסיקו בקרוב לשלם פי 10 על מזון ללא גלוטן? ועדת הבריאות של הכנסת אישרה לקריאה ראשונה הצעת חוק לתמיכה כלכלית בחולים. על פי ההצעה מחיר לחם ללא גלוטן - יהיה כמחירו של לחם אחיד ויינתן החזר הוצאות של 500 שקלים

בשורה ל-30 אלף חולי הצליאק בישראל: לאחר שכבר נדחתה בעבר הצעת חוק לסבסוד מזון ללא גלוטן אשרה הבוקר (ב') לקריאה ראשונה הצעת חוק של ח"כ מאיר שטרית (קדימה) לתמיכה כלכלית בחולים. ההצעה אושרה חרף התנגדות נציגי משרדי האוצר והמשפטים.

 

עוד על צליאק:

מדריך: האם יש לכם צליאק?

תביעה: הרופאים לא איבחנו צליאק - וכרתו המעיים

24 ש' לכיכר לחם? החוק שיציל את חולי הצליאק  

 

לחם ללא גלוטן במחיר לחם אחיד

על פי הצעת החוק יזכו חולי צליאק לתמיכה כלכלית וסיוע, כך שמחיר כיכר לחם ללא גלוטן יסובסד ולא יעלה על מחיר לחם אחיד. בנוסף מוצע כי יינתן החזר הוצאות בסך של עד 500 שקלים לחודש למשפחה עבור רכישת מזון מיוחד ויוגבל שיעור מס ההכנסה לחברות על מכירת או שיווק מזון ללא גלוטן, כך שלא יעלה על 25%.

 

כאמור, חברי ועדת הבריאות של הכנסת אישרו את הצעת החוק לקריאה ראשונה, חרף התנגדותם של נציגי משרדי האוצר, התמ"ת והמשפטים. נציגי האוצר נימקו את התנגדותם בכך שהעלות השנתית של הצעת

החוק עשויה להגיע למאות מיליוני שקלים בשנה וכי כבר כיום מסובסד מחיר קמח ללא גלוטן. נציגת משרד המשפטים טענה כי חקיקת חוק המייחד מחלה ספציפית אינה נכונה, אינה ראויה ומפלה. נציגי משרד התמ"ת מתנגדים משום שלטענתם לא תהיה להם דרך לאכוף את החוק ולפקח על המחירים. ח"כ רחל אדטו (קדימה) הגדירה את הטיעונים שהציגו נציגי האוצר והמשפטים כ"אבסורדיים".

 

הצעת החוק עברה קריאה טרומית לפני כשנתיים, אך בדיון בוועדת הבריאות היא נתקלה בהתנגדות, בעיקר מצד משרדי האוצר והבריאות בשל העלויות שלה - והיא נתקעה בוועדה. במשך תקופה ארוכה היו מדי פעם בפעם דיונים בין משרדי הממשלה השונים, אך לא הייתה כל התקדמות.

 

מדובר בהצעת חוק תקציבית שמצריכה את תמיכתם של לפחות 50 ח"כים כדי להעבירה במליאה. יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ החליט לתמוך בהצעה למרות התנגדות הממשלה ואמר שיש כעת קואליציה רחבה דיה כדי להעביר חוקים מן הסוג הזה.

 

"עד כה, קידום הצעת החוק לא צלח בשל התנגדות הממשלה", אמר בדיון יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ. "ייתכן שבעצם הצטרפות קדימה לקואליציה, הדבר יסתייע בידינו. גם אם הצעת החוק לא תהיה בסופו של דבר כפי שרצינו, יש לנסות ולעשות 'סדק בקיר'. למרות ההתנגדות משרדי הממשלה, נפעל נמרצות לאישור הצעת החוק במליאה".

 

"אני שמח שיו"ר הוועדה חיים כץ תמך בהצעת החוק ועזר להעבירו לקריאה ראשונה", אומר ח"כ מאיר שטרית ל-ynet. "זהו חוק שאני עובד עליו כבר יותר משלוש שנים וההתעקשות שלי לגביו היא בגלל החולים - אבל לא רק.

 

"מניעת מחלות הקשורות בגלוטן מונעת גם התפתחות של מחלות אחרות. צליאק זו מחלה שיש ביכולתה להתדרדר לכדי סרטן ואני סבור שההשקעה תחזיר את עצמה אם רק נצליח למנוע מאנשים לחלות. ההוצאות על לחם ללא גלוטן יהיו נמוכות יותר מהוצאות על אשפוזים וטיפולים יקרים. אני לא מבין מדוע הממשלה ממשיכה להתנגד להצעת חוק שעשויה לסייע לעשרות אלפי חולי צליאק".

 

הצעת החוק אושרה פה אחד לקריאה ראשונה, והיא תועבר למליאת הכנסת להמשך חקיקה.

 

צליאק: גורם להתפתחות דלקת במעי הדק

מחלת הצליאק היא אי סבילות מולדת לגלוטן, שהוא מרכיב חלבוני המצוי בדגנים חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל. לאנשים רגישים אכילת הגלוטן גורמת לתהליך אימונולוגי בדופן המעי, הגורם להתפתחות דלקת במעי הדק ולנזק תפקודי.

 

כל חשיפה, ולו הקטנה ביותר, לחלקיקי קמח המכילים גלוטן, עלולה לגרום אצל החולים למגוון עצום של תסמינים ובהם שלשולים, הקאות, מיגרנות, פגיעה בתפקוד בלוטת התריס, אנמיה ואף הפרעות נפשיות. אבחון המחלה מתבצע בבדיקת דם פשוטה בקופת חולים.

 

30 אלף חולי הצליאק בישראל זכאים למילוי הצורך הבסיסי והיסודי של כל אדם - מזון נגיש במחיר סביר. אולם החולים נאלצים להוציא מכיסם מידי חודש מאות שקלים מיותרים, רק משום שהמוצרים ללא גלוטן, הנמכרים בעיקר ברשתות טבע ספורות, יקרים גם פי 10 ויותר ממוצרים המכילים קמח רגיל.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צליאק. בארצות הברית ניתנות הקלות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים