בענף הנדל"ן לא מתחשבים בגייז ובחד הוריות
ענף הנדל"ן לא ממש מתחשב בצרכים החדשים של המשפחות החדשות - החד מיניות והחד הוריות. בכנס "המשפחה החדשה והדירה" של המכללה למינהל טענו מומחים: הקבלנים צריכים לעודד בניית יחידות דיור קטנות - ולהכשיר את פיצול הדירות
האם יש קשר בין נטיה מינית לבין נדל"ן? מסתבר שגודלו של התא המשפחתי המצטמצם משפיע על צרכי הדיירים, אולם בענף הנדל"ן לא מתייחסים מספיק לצרכים אלה. לקראת כנס בנושא "המשפחה החדשה והדירה" של החוג לעיצוב פנים במכללה למינהל, טוענים מומחים כי רשויות מקומיות ומוסדות התכנון לא מביאות בחשבון את השינויים בתא המשפחתי, בבואם לתכנן את מרקם המגורים וסביבתו.
כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן :
חברות הנדל"ן נותנות גז: מציעות מבצעים חדשים
הקיפאון נמשך: צניחה של 12% בביקוש דירות
"80% מהצעירים לא יקנו דירה בלי עזרת ההורים"
לדברי עו"ד אירית רוזנבלום, העומדת בראש ארגון משפחה חדשה, עיקר השינוי בתא המשפחתי מתבטא בגידול בהיקף המגורים המשותפים של זוגות חד-מיניים וכן בגידול בשיעור המשפחות החד-הוריות. אלו, לדבריה, הם תוצאה של שינוי מחשבתי-פילוסופי המתבטא בגידול בהיקף המשפחות ההומוסקסואליות, התגברות הפמיניזם והשמת הדגש על אינדיבידואליות.
עו"ד רוזנבלום מציינת לדוגמא, משפחה אחת שהתחילה כמשפחה הטרוגנית, בה גבר ואישה היו נשואים עם ילדים, ולאחר מכן הפכה לשתי משפחות לאחר יציאה משותפת של בני הזוג מהארון. כעת, מכיוון שמצבם הכלכלי איפשר להם, הם רכשו בית דו משפחתי הכולל יחידה אחת בה גרים שני הגברים, ויחידה שנייה בה גרות שתי הנשים. בין שתי היחידות נבנתה יחידה לילדים המשותפים, הקשורה לשני הבתים.
עם זאת, רבות מהמשפחות החד מיניות לא יכולות להרשות לעצמן אופציית מגורים שכזו. במשפחות חד-הוריות המצב הכלכלי אף נמוך בהרבה. אילוצים כלכליים ופרקטיים מאלצים משפחות אלו לתור אחר יחידות מגורים שונות מאלו של משפחה קונבנציונאלית.
דירות קטנות - אינטרס של הקבלנים
"לפני מספר שנים התפרצה תופעת פיצול הדירות, ובמקום להלחם בה צריך להכשירה", טוענת רוזנבלום. "המשפחה קטנה ולכן הקבלנים צריכים לבנות יותר יחידות קטנות. אין עיר בארץ שערוכה נכון לתשתיות מבחינה זו. ראשי הערים צריכים לטפל בהגדלת התשתיות בצורה דרמטית: יותר ביוב, יותר חניות ועוד".
רוזנבלום מספרת כי בפרדס חנה יש בניין שבו מתגוררות רק משפחות חד-הוריות, וזה מקל עליהן בהתנהלות השוטפת של חיי היום-יום. כמו כן, העובדה שיש להן שכנים עם מאפיינים דומים, מקלה על המשפחות החד הוריות.
בפילדלפיה ישנו אזור שלם המיועד לקהילה ההומו-לסבית, ובכך קל לחברי הקהילה לנהל חיי שגרה נוחים יותר. הקהילה נהנית ממקומות בילוי, תרבות ובתי ספר המתאימים לצרכיה. "אני אישית נגד גטו שכזה", אומרת רוזנבלום, "אבל הנטייה של משפחות קטנות היא להיות עירוניות יותר, ולקבל שירותים קרובים יותר וכן קרבה למקומות עבודה. בישראל, ללא ספק, תל אביב היא המקום המועדף לקהילה".
עוד טוענת רוזנבלום, כי אופיה של המשפחה החדשה דווקא משרת את מגמת הבניה לגובה של הקבלנים. לעתים הם מעוניינים דווקא למכור דירות קטנות , גם בשל שיקולים כלכליים, אך הדבר לא הופנם אצל ראשי הערים.
"הקבלנים מתעוררים לשינויים הללו, ויש יוזמות לבניית דירות קטנות", אומרת רוזנבלום, "מנגד, ראשי ערים מעוניינים דווקא למשוך אוכלוסיות חזקות ולא מבינים את הצורך של המשפחה החדשה בדירה קטנה".