שתף קטע נבחר

 

בקריות לא רוצים גז מסוכן? הוא יעבור לערבים

ביישובים תמרה וכאבול שבגליל מוחים על התוכנית להעביר את מאגר גז הבישול ממפרץ חיפה, ומבקשים מהח"כים "לקבור את התכנית לפני שתקבור אותנו". עוד מתלוננים: כספי הארנונה יועברו למועצה האזורית אשר, ואנו נישאר עם הסכנה. לקראת יום הסביבה מחר: הממשלה סירבה לתמוך ב-7 הצעות חוק ירוקות

ראשי היישובים הערביים תמרה וכאבול שבגליל המערבי מחו היום (ב') בוועדת הכלכלה נגד תכנית משרד הפנים להעתיק את מאגר גז הבישול האזורי מקריית-אתא לשטח המפריד בין הכפרים, אשר לטענתם ימוקם במרחק 300-200 מטר מבתיהם. ערב יום הסביבה בכנסת מחר (ג') הם עלו לירושלים לגייס את עזרת הח"כים "לקבור את התכנית לפני שתקבור אותנו", כדבריהם.

 

עוד בערוץ כלכלה ירוקה :

 

מדובר בתכנית המתאר הארצית, תמ"א 32, שמקדמת המועצה הארצית לתכנון ובנייה, במטרה להעתיק את האתר הפגיע והמסוכן מאזור המפרץ והקריות המאוכלס, מזרחה לאזור גוש שגב. יוזם הדיון ח"כ חנא סוויד (חד"ש) התלונן על כי ראש הרשויות לא הוזמנו לדיוני רשויות התכנון והם שמעו על התכנית רק לפני כחודש.

 

"התושבים הערבים חלשים פוליטית"

סוויד טען כי קבורת מאגר הגז מתחת לפני הקרקע בקריית-אתא היתה פותרת את הבעיה. הוא ציין כי הרשויות הערביות לא ייהנו לפחות מהכנסות הארנונה שמשלמות חברות הגז המחזיקות את האתר, מאחר שמיקומו נקבע במקרה או במתכוון בתחום המועצה האזורית אשר. "לנו משאירה התכנית רק את הסכנה הסביבתית והביטחונית", אמר סוויד.

 

תושב האזור ח"כ ג'מאל זחאלקה (בל"ד) טען כי העתקת המתקן לתחומם נבעה מ"לחץ פוליטי של תושבי חיפה והקריות. להם יש כוח בשטח והתושבים הערבים חלשים פוליטית", אמר והציע לחפש פתרון אחר. הוא הזהיר כי "התושבים לא יסכימו לתכנית וזה יכול להיות הקש שישבור את גב הגמל".

 

ח"כ דב חנין (חד"ש) הוסיף: "אם מעבירים את המתקן בגלל שהוא מסוכן במקומו הנוכחי זה מוזר שמחליטים להעביר אותו למקום שבו הוא יסכן אנשים אחרים, במקום להעביר אותו למקום מרוחק מיישוב של בני אדם".

 

"הגז יזרום בצינור בטוח, ולא במכליות"

נציג מינהל התכנון צבי קורן, אמר כי ההחלטה התקבלה לפני כשנה במטרה לפזר את המאגר הקיים בין 3 אתרים, שאחד מהם סמוך לכאבול ותמרה, כדי להקל על החלוקה ולהגדיל את רזרבות הגז של המדינה. לטענתו המתקן המתוכנן יהיה במרחק 1.7 ק"מ מתמרה ו-2.5 ק"מ מכאבול, כשמרחק הביטחון הנדרש הוא 400 מטר.

 

נציג מינהל הדלק, יהודה גסנר, ציין כי הגז יזרום מבתי הזיקוק למאגר בצינור בטוח ולא במכליות שמסוכנות לציבור. נציג המשרד להגנת הסביבה, בני פירסט, הוסיף כי בעוד כחודש יוגש סקר סיכונים שאמור לתת תשובות לבעיות שעלו בדיון. לדבריו, המרחק בין האתר לתמרה זהה למרחק שבינו לקיבוץ יסעור.

 

הדיון יימשך במועד אחר. מ"מ יו"ר הוועדה ח"כ חמד עמאר (ישראל ביתנו), תבע בינתיים לשתף את ראשי היישובים ונציגיהם בדיונים על יישום התכנית ודרש כי כל החלטה תיקח בחשבון את עמדת התושבים.

 

דיונים מיוחדים לרגל יום הסביבה 

התייחסות המדינה להגנת הסביבה באה אתמול לביטוי בוועדת השרים לחקיקה אשר סירבה לתת את תמיכת הממשלה ל-7 הצעות חוק "ירוקות" פרטיות שהוגשו לקראת יום הסביבה בכנסת מחר. על סדר היום שהוגש לשרים הודגש הקשר שבין יוזמות החקיקה ליום המיוחד אותו תציין הכנסת בדיונים מיוחדים בוועדות ובמליאה ובמפגשים עיוניים.

 

למרות התנגדות הממשלה, יעלו 5 מתוך 7 הצעות החוק לקריאה טרומית בישיבת המליאה המיוחדת שתנעל את יום הסביבה: הצעת ח"כ שי חרמש (קדימה) להסדיר את מחזור מי המזגנים; הצעת ח"כ דב חנין (חד"ש) להקמת יחידות לענייני סביבה ברשויות ציבוריות, הצעת ח"כ משה גפני (יהדות התורה) למתן עדיפות למחזור צמיגים בחוק חובת המכרזים; והצעת ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) להעדיף בחוק המכרזים העדפת טובין ממוחזרים בכלל.

 

עם זאת ועדת השרים לא אישרה אתמול גם את בקשת משרד האנרגיה למשוך את הצעת החוק שלו לעניין הרכב המועצה הציבורית לחוק הנפט, כך שהיא תגדל מ-9 ל-13 חברים בתוספת 2 נציגים של האוצר ו-2 של משרד האנרגיה. המשרד ביקש למשוך את הצעתו כדי להכשיל את החלטת ועדת הכלכלה שהתקבלה בניגוד לדעתו, להוסיף להרכב 3 נציגים של המשרד להגנת הסביבה. החלטת ועדת השרים תאפשר אישור סופי של התיקון הזה.

 

היום גרמה התנהלות הממשלה לעיכוב יוזמתה לשכלול חוק ההגנה החופית בהגברת אמצעי הפיקוח שעלתה לאישור ועדת הפנים והגנת הסביבה. יו"ר הוועדה ח"כ אמנון כהן (ש"ס) הפסיק את הדיון עקב היעדרו של נציג משרד הפנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפרץ חיפה
צילום: באדיבות Lowshot
מומלצים