שתף קטע נבחר
 
צילום: shutterstock

דרייפיש ו-ווי-פי: פסטיבל נקניקיות ובירה בפראג

שוב טיול לחו"ל, הפעם לפסטיבל הנקניקיות והבירה בפראג שהפגיש את רפי אהרונוביץ' עם מאכלים שיש להם שמות מעולם הטכנולוגיה, המון בירה ובשר, וגם מרק ויאטנמי שאין שני לו ולכן המתכון מובא כאן

היעד: פראג. המועד: אמצע מאי. הסיבה (מלבד העובדה שפשוט מדובר בעיר יפייפיה): פסטיבל בירה המתקיים מדי שנה בתקופה זו. התוכנית: לטעום על הדרך גם קצת כופתאות מלוחות ומתוקות, הרבה בשר, רובו מסוג לא כשר, נקניקיות מעושנות ריחניות ובירה. הרבה מאוד בירה.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

פסטיבל שלם של בשר ובירה (צילום: רפי אהרונוביץ') (צילום: רפי אהרונוביץ')
פסטיבל שלם של בשר ובירה(צילום: רפי אהרונוביץ')

 

חברת התעופה הלאומית הצ'כית יצאה בזמן. ארוחת הבוקר גרמה לי להתגעגע לארוחת הבוקר של המוביל הלאומי שלנו. היא הורכבה מלחמנייה במצב קר מאוד עד קפוא, בתוכה ספק חביתה תפוחה ספק בלינצ'ס מלוח אימים, ולצידם עוד מאפה משונה המורכב מחביתיות דקיקות שביניהם פרוסות בטטה. זה אולי נשמע מרתק, אבל לכל החמגשית היה טעם של חביתה מעשר ביצים. אה, בקישוט של פטריה חצויה.

 

מרוצים אם כי רעבים נחתנו בפראג. המלון, Pachtuv palace שמו (ואל תשאלו אותי איך הוגים את זה), הוא מלון בוטיק הממוקם בשני בניינים עתיקים. החדר צופה לטיילת הנהר, מטרים ספורים מגשר קארל, אך שקט ונעים ומשקיף לחצר פנימית ובה פסלים. החדרים מרווחים ומצוידים אפילו במכונת אספרסו (הקפסולות של הקפה לא היו משהו, אבל בהחלט שאפו על הרעיון). הלכנו על האופציה שאני אוהב לנצל: לינה ללא ארוחת בוקר. כך במקום להתמלא ממזנון המלון, יצאנו בקצב שלנו נכונים לטעום ולטעום ולטעום.

 

סיבוב טעימות

התחלנו בכיכר העירייה, שם סבבו להם שוקי בהמות לא כשרות על שיפודי ענק ולצידם שפצלי עם בייקון וכרוב כבוש, וכמובן בירה. טעימה ראשונה זו למעשה ממצה את בסיסו של המטבח הצ'כי: הרבה חזיר, הרבה כופתאות - מלוחות או מתוקות עם ריבה לקינוח - והרבה בשר מעושן. את שוקי החזיר הם צולים צלייה איטית תוך הברשה בבירה שחורה (לא מאלט), מה שיוצר פריכות עילאית. העור באמת מגיע לרמות חדשות של טעם.

 

כל מה שתרצו - על האש (צילום: רפי אהרונוביץ') (צילום: רפי אהרונוביץ')
כל מה שתרצו - על האש(צילום: רפי אהרונוביץ')

 

זהו מטבח בסיסי. לא מתוחכם וכבד, אבל טעים טעים. כמובן שניסינו הכל: מברווז צלוי, דרך גולש ועד מן מאפה ענק בגודל פיתה בוכרית מטוגן וקצת מזכיר פריקסה, שמוגש עם שפע גבינה צהובה מגוררת דק או עם ממרח שוקולד. אני הייתי פותח דוכן לידם ומגיש את זה עם טונה, לימון כבוש וכל השאר, אבל אני לא בטוח שהצ'כים יעריכו את זה. לביבות תפוח אדמה (ממש כמו שלנו בחנוכה) מוגשות כאן כל השנה בתור מנה בפני עצמה.

 

ושוב, לא פלא, הכל ממש הולך עם בירה. מה זה הולך, רץ! הרבה בירה מייצרים כאן והיא מעולה ואפילו זולה, אבל הכי-הכי זה הנקניקיות. את הרומן שלנו איתן התחלנו בערב בו נחתנו. אחרי שנחנו מעט מהחזיר המסתובב נסענו לפסטיבל הבירה, שמתקיים מדי שנה מאמצע מאי עד אמצע יולי, קצת רחוק מהמרכז אבל שווה את הטרחה, לפחות לערב אחד.

 

לביבות בכל מיני טעמים וצבעים - מירקות ומבשר (צילום: רפי אהרונוביץ') (צילום: רפי אהרונוביץ')
לביבות בכל מיני טעמים וצבעים - מירקות ומבשר(צילום: רפי אהרונוביץ')

 

בשני אוהלים ענקיים ניצבים שולחנות ארוכים ועליהם תפריטים, ומסביב עשרות ברזי בירה שלא מפסיקים לעבוד. במרכז ניצבת במה וכל יום בין 18:00 ועד חצות יש הופעות חיות. אנחנו ראינו להקה אנגלית שעשתה קאברים מעולים לשירי שנות ה-70. ילדים וזקנים שותים (בלשון המעטה) ושמחים, נערות בבגדים מסורתיים סובבות עם קנקני ענק והשמחה רבה.

 

אם אתם בחבורה, אפשר (וכדאי) להזמין מטר בירה! על מתקן באורך מטר מניחים כוסות בירה והוא מגיע אליך לשולחן נישא על ידי צמד עלמות חן. לצד הבירה אכלנו נקניקייה מעולה מסוג קולבס עם חרדל ושתי פרוסות לחם, נקניקיה רגילה מעושנת בלחמנייה, גולאש פיקנטי עם רוטב סמיך וטעים ועוד ועוד. "עד כאן" אמרתי לגברת. "יש גבול!" באוכל עוד נתתי פייט לא רע אבל מהשתייה פרשתי לפני שאובך.

 

כך חלפו להם ביעף שישה ימים. העיר מקסימה, מחבקת וידידותית, מזג האוויר האיר לנו פנים. הנוף, המגדלים והגשרים השלימו אחד את השני. בתפריט המוזיקלי - הרבה ג'אז בכל הנוסחים. התחלנו עם ספינה שנקראת ספינת הג'אז שמציעה שייט על הנהר, נוף מקסים רוח מלטפת וכמובן מוזיקה מעולה. על ארוחת הערב שהם מגישים הייתי מוותר - שגרתית לגמרי. עדיף לאכול לפני ולשבת, איך לא, על בירה.

 

בירה וחברים - לפי מטר רץ (צילום: רפי אהרונוביץ') (צילום: רפי אהרונוביץ')
בירה וחברים - לפי מטר רץ(צילום: רפי אהרונוביץ')

 

למחרת ניסיתי למצוא מקום שישלב גם אוכל וגם מוזיקה, אז הלכנו למרתף ג'אז הנמצא ליד כיכר העירייה, זאת עם השעון. במרתף אווירה מדהימה. יושבים קרוב לבמה, האווירה אינטימית והמוזיקה משובחת, אבל אין אוכל. רק משקאות וחטיפים משקיות. יצאתי החוצה וניסיתי לאכול המבורגר במקום ששוכן ממול. ההמבורגר הגיע, מרשים ביופיו, לצד מגדל עצום מימדים של צ'יפס דקיקים, אבל הייתה רק בעיה אחת. הוא היה מקולקל. הבשר ממש הסריח ברמות. לאחר שהמלצר הסביר לי שאולי אדוני אינו מבין, אך זה ריח של בשר, ומאחר ולא ידעתי מה מצב האוכל בבתי המאסר שלהם, הסכמתי איתו ואמרתי לו שעד אתמול הייתי צמחוני.

 

"רעב לא שומע ג'אז", הסברתי לגברת שדווקא די הייתה מרוצה מסלט הקיסר שלה, אז הלכתי כמה מטרים וישבתי ב'T.G.I Friday's' שזה לדעתי הפאסט-פוד האמריקאי האולטימטיבי, שם נרגעתי עם שדרת צלעות מרוחה בים של רוטב ברביקיו מעושן ובמגדל טבעות בצל. מוכן ומזומן חזרתי למרתף. להקה טובה, אווירה בשפע, בירה ומקלות מלוחים משקית. ערב נפלא.

 

למחרת - קונצרט, החליטה הגברת. הקונצרט היה קליל והציע מבחר להיטים קלאסיים. זמרת אופרה גדולת מימדים עם קול גדול עוד יותר, עוגב כנסייתי, כנר וירטואוז ואקוסטיקה מדהימה. הרגשנו קלאסיים.

 

גולאש עם כופתאות (צילום: רפי אהרונוביץ') (צילום: רפי אהרונוביץ')
גולאש עם כופתאות(צילום: רפי אהרונוביץ')

 

"עוד גולאש אחד ואני קופץ מהגשר", הודעתי לגברת, אז ישבנו בביסטרו צרפתי בשם 'הנסיך הקטן' מעברו השני של הנהר. גבינת שברה אפויה על טוסט, קיש לורן ויין אדום מקומי ממורוויה. סיגר ועוד ערב מדהים בא אל סיומו. "לא נוגע יותר בנקניקייה ובירה", אמרתי לגברת.

 

למחרת ב-11 בבוקר בכיכר ואצלב (שנקראת כיכר אבל היא למעשה שדרה רחבה), מצאה אותי הגברת, שיצאה מאיזה בוטיק נעליים, עומד ליד דוכן נקניקיות כשבידיי שתי נקניקיות: האחת מעושנת והשנייה נקניקיית חזיר בנוסח בווארי, ולצידי כוס בירה. "שתיים?", היא שאלה, "אני מנסה להשוות ביניהן" עניתי. "והבירה?", "כדי לנקות את החיך בין האחת לשניה".

 

בשני מקומות הרחקתי לכת לנסות לאכול אוכל קצת שונה. האחת - השוק הוויאטנמי. מוכה הלם, אחרי תלאות מפרכות, סוף סוף הגעתי למתחם ענק ובו חבילות ענק של בגדים ותיקים. כשכבר עצרנו באיזה דוכן, הגברת שאלה בתמימות את אחד הווייטנאמים, שכמובן לא מדברים מילה אנגלית, אם הבגד הוא דרייפיט. "כן, כן" הוא ענה "דרייפיש!" וסימן לנו לבוא אחריו למסעדה, לא יותר מכוך. אז דג מיובש לא אכלנו, אבל מבט אחד בסירים ובזוג המבשל מאחוריהם והזמנו מרק פובו - מרק מדהים עם המון עשב לימון, בצל ירוק, כוסברה ובקר או עוף בחתיכות דקיקות, הכל שרוי בציר בקר עשיר. מוסיפים פנימה פרוסות שום דקיקות כבושות עם פלפל בחומץ אורז, סוחטים פנימה לימון ו... חברים! המרק הזה היה שווה לי את כל הנסיעה.

 

בימים הבאים ניסיתי אותו שוב בכמה מקומות ממוסדים יותר, אבל זה לא היה אותו דבר. אכלנו שם גם שני ספק-אגרולים ממולאים באורז, ירק ושום. טעים-טעים.

 

עוד קצת גולאש (צילום: רפי אהרונוביץ') (צילום: רפי אהרונוביץ')
עוד קצת גולאש(צילום: רפי אהרונוביץ')

 

בערב שוב הרווחתי בזכות טעות לשונית. חיכיתי לגברת באחד מבתי הקפה ושאלתי את המלצרית האם יש וויי-פיי. היא ענתה בחיוב ואחרי שנייה הניחה לפניי בחיוך כוס יין לבן. מרוב מבוכה כמובן ששתיתי אותו. גם הוא יין מקומי, מאוד פירותי ומרענן. "איך היין?", היא שאלה. "מצוין", עניתי, "אבל מה עם ויי-פיי?", "בטח!" היא אמרה, והביאה עוד אחד. עד שהגברת חזרה כבר לא כל כך היה אכפת לי איזה נעלים היא קנתה.

 

לא קיפחנו גם את הקונדיטוריות. כל בוקר דגמנו ארוחת בוקר במקום אחר. הלהיט לדעתי הייתה עוגה בצורת פחזנית אבל בגודל לחמנייה, עם זיגוג מוקה ובמילוי קרם פטיסייר וקרם מוקה. היא הופיעה בכל מיני מקומות בגרסה כזו או אחרת, ותמיד הייתה טובה.

 

למחרת שוב חיפשנו משהו שונה. המליצו לנו על מסעדה פקיסטנית מחוץ למרכז - Mailsi שמה. ליד כל שולחן אקווריום עם דגים צבעונים. קצת שנות ה-70, חשבתי לעצמי, אבל זו אולי הסיבה שאין דגים בתפריט. לא נעים שהצבעונים יביטו על קרוביהם שנמצאים בצלחת. האוכל היה טעים, קצת שונה ממה שאני מכיר. מאכלי הטנדורי כאן אחרי הצלייה מבושלים מעט ברוטב ואתה יכול לבחור בין ארבעה סוגי רטבים.

 

את אלו המוקרמים (שלדברי בעל המסעדה הם הברקה שלו וכלל לא קיימים במטבח הפקיסטני) מקרימים לא עם חלב קוקוס כמו בשאר המקומות, אלא עם שמנת, על מנת לקלוע יותר לטעם האיטלקי. ההסבר לא שכנע אותי, אבל מנת הטלה הייתה טעימה וכך גם מנת הבמיה והאורז. כן, גם זה הלך נפלא, איך לא, עם בירה.

 

אז מה היה לנו: עיר יפה אחת, פסטיבל בירה, פעמיים ג'אז, פעם אחת קונצרט, שלוש מנות גולאש, שלוש מנות לא כשרות (אבל מה זה פריכות), אינספור נקניקיות ולידן נהרות של בירה. לא רע, אבל האמת היא שהטעם שליווה אותנו ימים אחרי היה דווקא זה של המרק הוויאטנמי, שעושר טעמיו ליוו אותנו עוד מספר ימים אחרי שחזרנו.

 

בין בירה לבירה, בין נקניקייה לנקניקייה (צילום: רפי אהרונוביץ') (צילום: רפי אהרונוביץ')
בין בירה לבירה, בין נקניקייה לנקניקייה(צילום: רפי אהרונוביץ')

 

מרק ויאטנמי

בין המרכיבים יש ציר בקר, אני ממליץ על ציר בקר שהוכן כהלכתו - כזה שבושלו בו עצמות ברך, עצמות סוכר, שורשים, מעט מלח ו-1 ק"ג אחד של שפונדרה עם עצם ל-5 שעות בחום נמוך. הציר לא צריך להיות סמיך מדי וגם נמנעתי מלהשחים את העצמות בתנור כדי שהצבע לא יהיה כהה מדי. כמו כן חשוב לקפות את השומן מלמעלה, שכן הוא יזיק לטעם הרענן של המרק). לציר המוכן הוספתי גבעול עשב לימוני מרוסק קלות, 2 ס"מ שורש ג'ינג'ר, 2 כוכבי אניס ושורש סלרי חתוך ל-4 ובישלתי עוד כ-20 דקות.

 

המרכיבים (ל-6 מנות גדולות - שכן רצינו להגיש את זה בקערות ענק כמו שם בשוק):

3 ליטר ציר בקר כהלכתו - בתום הבישול של הציר סיננתי וממש לפני האוכל הוספתי פנימה:

1 חבילת אטריות אורז רחבות (שהושרו במים חמים וסוננו)

2 בצלים יבשים

2 בצלים סגולים קצוצים לטבעות דקות

6 גבעולי בצל ירוק קצוצים דק

חופן עלי כוסברה

500 גרם בשר בקר (כף או שייטל) פרוסים דקיק (לפרוס כמו שניצלים ואז לשטח עוד יותר ולחתוך לריבועים)

1 חבילת נבטי שעועית

1 פלפל חריף טרי, פרוס לפרוסות דקות

פלפל שחור גרוס טרי

מלח

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים הכל לתוך ציר המרק הרותח ומערבבים לדקה בלבד! לא לדאוג לגבי הבשר, בדקיקות כזאת הוא ישנה את צבעו ויהיה מוכן.
  2. מכינים מראש מספר שיני שום פרוסות לפלחים דקים ושני פלפלים אדומים חריפים פרוסים לעיגולים דקים. מציפים בחומץ אורז ומניחים לפחות לשעה.
  3. מגישים לצד פלחי לימון ורוטב צ'ילי חריף (למי שצריך) ומניחים על השולחן, כשכל אחד מוסיף מהם לפי טעמו. אגב, זה יצא לא רע גם עם ציר עוף.

 

"דריי פיש?", שאלתי את הגברת והגשתי לה את המרק.

 

 


 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רפי אהרונוביץ'
אוכלים עוגות שמרים הונגריות
צילום: רפי אהרונוביץ'
צילום: רפי אהרונוביץ'
מוסיפים לביבות
צילום: רפי אהרונוביץ'
צילום: רפי אהרונוביץ'
ושותים המון בירה
צילום: רפי אהרונוביץ'
מומלצים