שתף קטע נבחר

 

חברת הנשק הרוסית מכרה ציוד טילים לאיראן

מדו"ח מודיעין שהוצג בפני הקונגרס האמריקני עולה כי יצרנית הנשק הממלכתית של רוסיה מספקת ציוד לתעשיית הטילים של איראן. מדובר בציוד שמיועד ללוויינים מסחריים, אך יכול לשמש לצורכי מלחמה. הערכה: לא המדיניות הרשמית של מוסקבה

יצרנית הנשק הרוסית הממלכתית מספקת ציוד לתוכנית הטילים של איראן. כך עולה ממסמכים מודיעיניים שהוצגו לאחרונה בקונגרס האמריקני. על פי הערכת המודיעין, לא מדובר בסיוע ממשלתי רוסי ישירות לאיראן, אלא בחוסר יכולת מצד מוסקבה למנוע מחברות ממשלתיות לעסוק בסחר אסור עם הרפובליקה האיסלאמית. רפובליקנים מאשימים את הנשיא ברק אובמה בניסיון להשקיט את הנושא כדי לא לפגוע בהסכמי סחר עם רוסיה.

 

מי שמוכר את הציוד המותר לאיראן היא חברת הנשק הממשלתית "רוסובורונקספוקט".

חברה זו סיפקה לאיראן מערכות טילים להגנה ב-2006 והיא ממשיכה להיות קשורה בעסקאות עם איראן בתחום הטילים.

 

"ההערכה היא שקרוב לוודאי שמוסקבה לא מנהלת מדיניות רשמית של אספקת תמיכה לתוכנית הטילים של איראן", נכתב בדו"ח המודיעין הלאומי. עם זאת, הדו"ח קובע כי הרוסים אינם רואים בהסכמי סחר עם איראן הקשורים לתוכניות חלל מסחריות הפרה של המחויבות שלהם על פי הסכמי השליטה בטכנולוגיות טילים.

 

בקונגרס חוששים שחברות רוסיות מוכרות לאיראנים ציוד שמיועד לכאורה ללוויינים מסחריים, אך יכול לשמש גם את תעשיית הנשק הבליסטי האיראנית.

 

דו"ח המודיעין האמריקני מדגיש כי ממשלת רוסיה "נקטה צעדים לשפר את השליטה והאכיפה על יצוא של טכנולוגית טילים בליסטיים בעשור האחרון, אך הצלחתה לא שלמה".

 

האתר השמרני "וושינגטון פרי ביקון" כותב כי ההסכם הבינלאומי לפיקוח על טכנולוגית טילים (MTCR) הוא רופף למדי. הוא נועד לטפל בהפרות של מדינות כמו איראן, צפון קוריאה וסוריה ולהעניש את מספקי הציוד לתוכניות הגרעין והטילים של מדינות אלו. ההסכם אוסר על מדינות לייצא טילים שמגיעים מעבר לטווח של 300 ק"מ או בעלי יכולת לשאת ראשי חץ ששוקלים מעל 500 ק"ג.

 

גורמים רפובליקנים מאשימים את ממשל אובמה בכך שהוא אינו מעלה את הנושא בשיחות בין גורמים אמריקנים ורוסים. לדבריהם, הוא מנסה להשקיט את הסוגיה כדי שהקונגרס יאשר הסכמים עם הרוסים בתחומי הסחר והחלל.

 

היחסים בין ארה"ב לרוסיה עלו על שרטון מאז בחירתו מחדש של ולדימיר פוטין לנשיא והנושא האיראני הוא אחד מסלעי המחלוקת בין השתיים. בחודש שעבר הזהירה מוסקבה את וושינגטון מפני "השלכות חמורות" על יחסי שתי המעצמות אם חברות רוסיות שפועלות באיראן יושפעו מהסנקציות האמריקניות החדשות שהוטלו על הרפובליקה האיסלאמית. רוסיה גם הביעה נכונות לסייע לאיראן בבניית כור גרעיני נוסף בבושהר.

 

פוטין לא הגיע לפסגת G8 בקמפ-דייויד החודש, ואילו אובמה הודיע שלא ישתתף בפסגת אפי"ק,

מפגש מנהיגי המדינות השוכנות לחופי האוקיינוס השקט, שתיערך בספטמבר בוולדיווסטוק שברוסיה. מאחורי ההימנעות ההדדית עומדת המחלוקת בנושא הצבת הטילים של נאט"ו באירופה.

 

ארה"ב מתנגדת להצעת פוטין להוריד בדרגה את מערכות ההגנה של נאט"ו ולאפשר לרוסיה להגן על מדינות אירופה מפני איום טילים בליסטיים. אובמה נסוג לפני שלוש שנים מתוכניתו של ממשל בוש להציב מערכת הגנה מפני טילים בליסטיים בצ'כיה ובפולין, והחליף אותה בפריסת ספינות מתקדמות המסוגלות ליירט טילים שכאלה. מאז החלה וושינגטון בפרויקט הגנה מקיף שכולל את ספרד, טורקיה ורומניה - שאליו הוזמנה גם רוסיה, החוששת מאיום על יכולת ההרתעה הגרעינית שלה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים