שתף קטע נבחר

פיקניק ושיתוף אנושי ואמנותי בגינת לוינסקי

ישראלים ועובדים זרים - ציירים, פסלים, צלמים, אמני וידאו-ארט ואנימציה, אמני מיצג, סאונד וקול, יציגו בשבת פיקניק אומנותי מיוחד ופתוח לקהל בגן לוינסקי. על רקע המתיחות והגירוש הם בוחרים להציג דווקא את המחבר והמאחד

ספריית גן לוינסקי תערוך לתושבי שכונות הדרום ולקהילות הזרות בתל אביב פיקניק אמנות רב-משתתפים בגן. הפיקניק יהווה פלטפורמה לתצוגת אמנות, הזדמנות למפגש וליצירת שיתופי פעולה בין האמנים לבין הקהילות הזרות (מהגרי עבודה ומבקשי מקלט) והמקומיות (אמנים וקהל שוחר אמנות).

 

ציירים, פסלים, צלמים, אמני וידאו-ארט ואנימציה, אמני מיצג, סאונד וקול, הוזמנו להציג את עבודותיהם לקהל, לאורחים ולמבקרי הגן. הדיאלוג הרב-תרבותי מזמן נושאים כמו ילדות, הגירה, זיכרונות אבודים, "אל-ביתיות", בדידות וכיסופים למשפחה ולמסורת.

 

ספריית גן לוינסקי היא מרכז תרבותי וקהילתי המשרת את תושבי שכונות הדרום ובני הקהילות הזרות. זו השנה הרביעית שהספרייה מקיימת אירוע תרבותי מרכזי רב-משתתפים ברחבי הגן בנוסף לפעילותה השוטפת עם המבוגרים והילדים. "זהו נסיון אמנותי חדשני להשתמש באמנות כטריגר לשיתוף קהילתי ולאוצרות שפועלת בשיטה של רשת חברתית, מסביר

הדס עפרת, אמן בינתחומי, יו"ר ארטים קבוצת האמנים הבינתחומיים שהקימה את ספריית לוינסקי.

 

"אנחנו פועלים בשטח כבר ארבע שנים בניסיון להעביר מסר של סבלנות ולתת לקהילות הזרות ולתושבי השכונות חוויה תרבותית כל אחד בשפת אימו המקום שלנו הוא אקס טריטוריה, אי של שפיות אנושיות וסבלנות בלב ליבו של איזור מתלהם ומקצין עמדות. חייב להימצא פיתרון לבעיית הפליטים, אך המדיניות הזאת חייבת להיות הוגנת ואנושית. ואנחנו בינתיים עד הפיתרון מהווים גורם מייצב, תשובת נגד להקצנה ולאלימות". באירוע יוצגו גם יצירות אמנות משותפות לאמנים ישראלים וזרים כדוגמאת הטלנובלה הייחודית בה מככבים עובדים זרים המתגוררים בישראל:

 

 

לאורך האירוע ישולבו מגוון מופעים מוזיקליים מהקלאסיקות של הגן - אמנים ישראלים ואמנים בולטים מקרב הקהילות הזרות: Black Guru - הרכב ישראלי צעיר ומבטיח שמנגן שילוב של מוזיקה מערב אפריקאית מסורתית עם מוזיקה מודרנית, המוסיקאי דג'ן מאנצ'לוט מאתיופיה - במופע שירה ונגינה על הכלי האתיופי

המסורתי 'מאסינקו', הזמרת רוז – במופע שירה פיליפיני מסורתי, מופע ייחודי של שבט הגאן גאן מדרפור, סוצ'יטרה וראג' במופע בוליווד מהודו ועוד.

 

אחד האמנים, פסקל בנד - פסקל אייזיק ניוטון, יליד גאנה, מבצע מסגנון היי-לייף המסורתי המושפע מגוספל כנסייתי,

אייזיק ניוטון פסקל, הגיע מגאנה, כתב והלחין את האלבום "Don't Kill me" במוסיקה שלו ניכרת השראת מוסיקת הגוספל הכנסייתי האפריקאי.פסקל מנגן בדרשות ובארועים מיוחדים בכנסיה. המילים שבאלבום, הם בהשראת ארוע באוטוביוגרפיה הפרטית של פסקל, שהיה נוכח בפיגוע בנווה שאנן וניצל ממוות.

 

פסקל חולם על "שלום במזרח התיכון וגוד-טיים והללויה" ומקיים קשר מיוחד עם ישראל. באחד משיריו, בו הוא שר בשילוב שפת אימו ועברית הוא מציג את שגרת יומו של עובד זר בארץ:

 

עבודה, בבוקר אוטובוס, שבע

אבל אני לא הולך אין כסף

אבל לכל מקום אני הולך

אין עבודה, יש עבודה, איפה כסף

לכל מקום אני הולך

אלוהים ??

תל אביב, גרוזלם

לכל מקום אני הולך

אין עבודה, יש עבודה מה אני אעשה.

 

 

"המצב פה נהיה מאוד קשה" מספר פסקל אייזק ניוטון, "האירוע הזה הוא הזדמנות טובה לאנשים שבדרך כלל לא פוגשים אפריקאים לבוא ולהיות איתם ביחד בגן לוינסקי. אני שמח על ההזדמנות לנגן בו".

 

על האירוע שהיה עתיד להיות חגיגת אמנות שמחה, מעיב צל הגירוש של הדרום סודנים מישראל. "הגירוש הזה משפיע על הלך הרוח בספרייה בצורה חזקה מאוד, ממספר סיבות" מספרים המארגנים, "הוא נעשה בצורה קשה ואלימה במיוחד: משפחות שנשלחות לכלא ללא זמן ההתארגנות שהובטח, הורים שנעצרים בשער בית הספר כשלוקחים את ילדיהם, עובדים שנלקחים כשמגיעים באים לקחת משכורת אחרונה ממעסיקיהם ועוד שלל סיפורים קשים אף יותר", הם מוסיפים.

 

שיתוף פעולה וחיבור בין האוכלוסיות

"הגירוש הוא המשך ישיר של הלך הרוח הגזעני והאלים ששורר בסביבה לאחרונה. הוא נתמך על ידי ציבור רחב, ונעשה כעלה תאנה למדיניות הממשלה. הדיווחים מפעילי השטח על האלימות של צעדי הגירוש הולכים ומחמירים. קללות, אלימות, הוצאת ילדים מפנימיות, מעצר אנשים בסידוריהם האחרונים לעזיבת המדינה, הפרדת משפחות ועוד ועוד הם רק חלק מהדברים שאנו שומעים עליהם בשעות האחרונות", אך בכל זאת ואולי ביתר שאת, השאיפה לייצר שיתוף פעולה וחיבור בין האוכלוסיות גברה והאירוע יתקיים במועדו.

 

"לאחר התלבטויות ארוכות האם נכון לקיים את האירוע במתכונתו, ולאור רצוננו לשמר את

מסורת האירועים של הספרייה גם אל מול המצב ההולך ומחמיר, החלטנו כן לקיים את האירוע במועדו", הם מסכמים, "עם זאת, אנו מרגישים שאין זה הזמן לקיים "חגיגה", ושבמקום זאת ננצל את הפלטפורמה המתוכננת בשביל להושיט יד לחברינו מהקהילה הדרום-סודנית. חברינו חווים תהליך קשה ולעיתים לא אנושי, ואנו רוצים לעשות כל מה שביכולתינו כדי לסייע בידם".

 

בין האמנים המשתתפים: אורן מרקוביץ, אורי בצון, אתי פוגרבינסקי , דנה לב לבנת, יונתן אולמן, הגר יולזרי, הדס גרטמן, הילה לביב, הילה פלשקס, הלית מיכאלי , זהר סלע, יאיר מיוחס, יפעת גלעדי, יואב רבן, יעקב מלץ פטר, ליאור קריאל, לירז פאנק, מאיה אלרן, מיכל נאמן, מתן ישראלי, נטלי פורטונה באור, נעמי טנהאוזר, סיוון גרוס, עירית מנור,עלמה לבנה, ענת בראל, ענת ברזילי, רונית חדד, רן נחמיאס, רועי פביאן, רקפת וינר, תום בוקשטיין ותמר רבן.

 

אוצרות וניהול אמנותי: הדס עפרת וחנה בן-חיים יולזרי. הפקה וניהול מופעים: דבי פרבר, איל פדר.  

 

  • האירוע יתקיים מחר, שבת ה- 16/6 החל משעה 18:00, ביוזמת ובשיתוף עמותת ארטים - צוות אמנות בין תחומי ומרכז מסיל"ה. הכניסה לאירוע ללא תשלום והקהל הרחב מוזמן.
  • לאתר הספרייה לחצו כאן , מארגני האירוע מזמינים את המגיעים להביא עימם תרומות למגורשים: תרופות וחומרי עזרה ראשונה, מכשירי חשמל ניידים, צעצועים וחפצים "משמחים" אחרים לילדים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יותם גדרון
ילדי ספריית גן לוינסקי
צילום: יותם גדרון
צילום: יותם גדרון
צילום: יותם גדרון
צילום: איל פדר, באדיבות ספריית גן לוינסקי
צילום: איל פדר, באדיבות ספריית גן לוינסקי
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים