שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס,  EPA

דרמה במצרים: הבית התחתון של הפרלמנט פוזר

יומיים לפני שהמצרים בוחרים נשיא, קבע בית המשפט כי הבחירות לבית התחתון שבהן זכו האיסלאמיסטים אינן חוקיות. המועצה הצבאית התכנסה לישיבת חירום. איסלאמיסט בכיר: "זו הפיכה, מי שחושב שהעם יתן לזה להצליח - משלה את עצמו"

יומיים לפני שמצרים הולכת לקלפי כדי לבחור נשיא, מסתבר שהבחירות שנערכו בה לפרלמנט לפני חצי שנה לא שוות כלום. סוכנויות הידיעות דיווחו אחר הצהריים (יום ה') כי בית המשפט החוקתי במצרים קבע שעל הבית התחתון של הפרלמנט להתפזר, ושיש לקיים בחירות חדשות אליו.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול :

 

בעקבות ההחלטה איימו גורמים איסלאמיסטים כי ההמונים יצאו לרחובות, והמועצה הצבאית העליונה של מצרים, השולטת בפועל במדינה מאז הדחת חוסני מובארק, התכנסה לישיבת חירום כדי לדון בהשלכות הצעד. לפי CNN, המועצה הודיעה כי פירוש ההחלטה הוא שהיא עצמה שולטת כעת בממשלה.

 

פארוק סולטן, העומד בראש בית המשפט החוקתי, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הבית התחתון של הפרלמנט יפוזר

מפני שהחוק שלפיו נערכו הבחירות לבית הזה מנוגד לסעיפי החוקה. סולטן אמר כי הפסיקה מחייבת את כל מוסדות המדינה, וכי כעת השאלה איך ומתי יתקיימו בחירות חדשות תלויה ברשות המבצעת.

 

לפי פסיקת בית המשפט, חוק הבחירות לפרלמנט שלפיו נערכו הבחירות במשך שלושה חודשים מאז נובמבר אשתקד, אינו חוקתי מפני שהוא הפר את עיקרון השוויון בכך שאפשר לחברי מפלגות להתמודד על שליש ממושבי הפרלמנט שהוקצו מלכתחילה לעצמאים (מועמדים שאינם משתייכים לאף מפלגה). שני השלישים האחרים של המושבים הוקצו למועמדים מטעם מפלגות.

 

פסיקת בית המשפט החוקתי עשויה לעורר את זעם ההמונים, במיוחד לאור העובדה שלמקומות הראשונים בבחירות לבית התחתון של הפרלמנט הגיעו שתי תנועות איסלאמיות - האחים המוסלמים והמפלגה הסלפית הקיצונית "א-נור". בחודשים האחרונים הביעו רבים ממתנגדי המשטר הישן והמועצה הצבאית העליונה השולטת כעת במצרים, חשש שהרשויות ינסו לצמצם את כוחם של הגורמים האיסלאמיסטים שהתחזקו לאחרונה במצרים דרך הקלפיות.

 

מפגינים בכיכר א-תחריר, ארכיון. ההמונים יחזרו לרחובות? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגינים בכיכר א-תחריר, ארכיון. ההמונים יחזרו לרחובות?(צילום: רויטרס)

 

האחים המוסלמים צפויים להיות הנפגעים העיקריים מההחלטה, מפני שהם מחזיקים בכמעט מחצית ממושבי הפרלמנט. אם יתקיימו בחירות חדשות, הישגיהם צפויים להיות נמוכים מאלה שגרפו בבחירות הקודמות לפני כחצי שנה, משום שהפופולריות של התנועה דעכה מאז בשל חוסר יכולתם של האחים לתרגם את הדומיננטיות שלהם בפרלמנט לכוח פוליטי ממשי ותפישתם כארגון תאב-כוח הדואג לאינטרסים שלו יותר מאשר לאינטרסים הלאומיים.

 

איש האחים המוסלמים: "ניכנס למנהרה חשוכה"

בצהריים פסק גם בית המשפט החוקתי כי חוק הצינון הפוליטי, שאושר בפרלמנט המצרי ונועד להדיח את המועמד לנשיאות

אחמד שפיק המזוהה עם משטר מובארק, אינו חוקי ולכן אינו תקף. פסיקת בית המשפט תאפשר לשפיק להתמודד בסיבוב השני בבחירות לנשיאות שייערך בשבת ובראשון מול המועמד האיסלאמיסטי מהאחים המוסלמים מוחמד מורסי. שפיק עצמו הגדיר את החלטת בית המשפט "היסטורית".

 

כלי תקשורת ערביים דיווחו כי סביב בניין בית המשפט הוצבו כוחות ביטחון מתוגברים כדי למנוע הפגנות או עימותים

שעלולים לפרוץ בעקבות ההחלטות. ייתכן שבית הנבחרים המצרי ישהה את עבודתו עד בחירתם של מחוקקים חדשים.

 

כיכר א-תחריר אחרי גזר דינו של מובארק. לאן הולכת המהפכה? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כיכר א-תחריר אחרי גזר דינו של מובארק. לאן הולכת המהפכה?(צילום: רויטרס)

 

המועמד לשעבר לנשיאות מצרים, האיסלאמיסט עבד אל-מונעם אבו אל-פותוח שהגיע למקום הרביעי בסיבוב הראשון, הגדיר אחר הצהריים את ההחלטה לפזר את הבית התחתון של הפרלמנט ולאפשר לשפיק להמשיך לרוץ לנשיאות "הפיכה של ממש". הוא אמר כי מי שחושב שההמונים יאפשרו ל"הפיכה" הזו להתרחש, משלה את עצמו.

 

בעקבות ההחלטה לפזר את הבית התחתון של הפרלמנט אמר חבר הפרלמנט מטעם האחים המוסלמים אל-ריאן לסוכנות

הידיעות רויטרס, כי אם כך אכן יהיה - מצרים תיכנס ל"מנהרה חשוכה".

 

רגע לפני הבחירות במצרים, פרסמה אמש ממשלת מצרים צו שמעניק לצבא סמכות לעצור אזרחים ולהפנות אותם לבתי דין צבאיים. הצעד גרר ביקורת מצד ארגוני זכויות אדם ומחוקקים. חבר פרלמנט תיאר את הצו כניסיון להחזיר את מצב החירום שאפיין את שלטונו של חוסני מובארק ובא לקצו בסוף מאי. החוק בתקופתו של מובארק העניק לכוחות הביטחון סמכות נרחבת לביצוע חיפושים ומעצרים והיה אחד מהכלים שאפשרו לנשיא לרסק התנגדות לשלטונו.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 14/06/2012 15:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמד שפיק, יוכל לרוץ בבחירות. "החלטה היסטורית"
מורסי. האחים הזדעקו: "זו הפיכה"
צילום: AFP
מומלצים