מצרים בוחרת נשיא: "לא נהפוך לאיראן שנייה"
הסיבוב השני בבחירות לנשיאות נפתח הבוקר. אחד משניים יירש את מובארק: אחמד שפיק, שרבים חוששים כי ישיב את המשטר הישן, או מוחמד מורסי האיסלאמיסט שפוחדים כי יכפה שלטון דתי. אזרחים מצרים ל-ynet: "השלום יישמר, ישראל לא שיקול"
הפעם, אחד ייצא נשיא: כל כך הרבה פעמים הלכו המצרים לקלפיות בחצי השנה האחרונה. מנובמבר ועד ינואר הם הצביעו בבחירות הדמוקרטיות ההיסטוריות לפרלמנט, בחודש שעבר הם באו לתת את קולם בסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות, ובין לבין הם יצאו שוב ושוב לכיכרות כדי להביע ברגליים את דעתם על עתיד האומה. אבל לא תהיה זו קלישאה לומר שהיום (שבת) מגיע רגע האמת של מצרים החדשה: עשרות מיליונים בוחרים בקלפיות בסיבוב השני והמכריע של הבחירות לנשיאות בין מוחמד מורסי לאחמד שפיק. הבחירות, שהחלו בשעה 9:00 בבוקר, יימשכו גם ביום ראשון. 150 אלף אנשי כוחות ביטחון שומרים על הסדר ביומיים המתוחים.
מורסי, מועמד האחים המוסלמים, הגיע למקום הראשון בסיבוב הראשון של הבחירות לנשיאות בחודש שעבר, בפער של קצת יותר מאחוז מאחמד שפיק, המועמד החילוני. הם הותירו מאחור 11 מתמודדים אחרים. העפלת מורסי ושפיק לשלב המכריע הותירה רבים במצרים המומים ומאוכזבים, מחשש לגורל המהפכה: פירוש העפלתם הוא שלנשיא ייבחר מועמד איסלאמיסטי העלול להטיל מגבלות על חירויות הפרט שבהם המצרים חושקים כל-כך, או לחלופין מועמד חילוני שהיה ראש הממשלה האחרון של משטר חוסני מובארק וידידו האישי. אותו משטר שלשם הפלתו הקריבו המצרים מאות הרוגים ואלפי פצועים רק לפני שנה וחצי.
הבחירות לנשיאות נערכות בסוף שבוע מתוח במיוחד. רק שלשום הורה בית המשפט העליון של מצרים לפזר את הבית התחתון של הפרלמנט, שבו יש לאחים המוסלמים ולמפלגה האיסלאמיסטית הקיצונית "א-נור" שליטה מוחלטת. הצעד נתפש על-ידי האיסלאמיסטים, שדוכאו על-ידי משטר מובארק במשך שנים ארוכות, כניסיון להצר את כוחם ולהשאיר את השליטה בידי אנשי המשטר הישן שעדיין מנהלים את מוסדות
המדינה: הצבא ובית המשפט. האחים המוסלמים אמרו כי נעשה ניסיון למחוק את המהפכה, וקראו לאזרחי מצרים להשיב על כך בהצבעתם בקלפי - כלומר, בהצבעה נגד שפיק שאותו הם מציגים כשריד של משטר מובארק.
מחמוד, סטודנט בן 20 מאוניברסיטת עין א-שמס בקהיר, סיפר ל-ynet כי הוא מתכוון להצביע לנציג האחים מוחמד מורסי, כפי שעשה בסיבוב הראשון. הוא מאמין שמורסי יביא את הגאולה למצרים: "הוא אדם שלא חומד את השלטון לעצמו, הוא יישם את ההלכה האיסלאמית, ולא פחות חשוב - אני בוחר בו גם כדי שהמשטר הישן לא יחזור בראשותו של שפיק".
מורסי רמז בעבר כי אף שארגונו האיסלאמי מתנגד לנורמליזציה ביחסים עם ישראל, אין בכוונתו לבטל את הסכם השלום עם ישראל. מחמוד מאמין לו: "לא נילחם בישראל, נשמור על הסכם קמפ-דיוויד בד בבד עם ההכרה במדינה פלסטינית בגבולות 67' שבירתה מזרח ירושלים, ונאבטח את הגבול עם ישראל כמו שצריך". הוא מאמין שגם היחסים הטובים עם המערב יישמרו, "אבל לא באופן שבו נהיה כפופים למערב, אלא כך שנהיה שותפים שווים לו".
מחמוד בטוח שמצרים בראשות מורסי והאחים המוסלמים לא תהפוך למדינה דתית כמו איראן: "נהיה מדינה אזרחית עם מקור סמכות איסלאמי. נתמוך בהמשך התיירות, ואם מישהו מודאג לגבי זכויות הנשים, למשל, מספיק להיזכר שאשתו של מורסי עובדת כמו כל אשה חופשייה, יש לה תארים גבוהים והיא נוהגת לבד. כך שהוא לא יכפה ללבוש חיג'אב או להימנע מלימודים ועבודה". להערכתו, פיזור הפרלמנט והעובדה שמובארק לא נידון למוות, רק יסייעו למורסי לצבור קולות: "כל מי שטען שהאחים המוסלמים משתלטים על המדינה ראה שזה לא נכון. עכשיו הפופולריות שלו רק גדלה".
"יודעים שהישראלים מעדיפים את שפיק"
איסרא, עיתונאית מקומית מקהיר, הצביעה בסיבוב הראשון לעבד אל-מונעם אבו אל-פותוח, מועמד איסלאמיסט מתון יחסית שהגיע למקום
הרביעי. עכשיו, גם היא מתכוונת להצביע למורסי: "לבחור בשפיק זה כמו ללכת אחורה, כאילו לא עשינו כלום", הסבירה ל-ynet, "נכון שיהיו הרבה בעיות בהחלה, אבל הבחירה היא רק לארבע שנים, ואחריהן יהיו עוד בחירות. מה שהכי חשוב הוא שבעוד ארבע שנים כבר לא יישארו שרידים של המשטר הקודם, וכך תגבר הדמוקרטיה במצרים". מדיניות החוץ, היא מודה, כלל לא תהווה שיקול כשתצביע בשבת או ביום ראשון: "היחסים עם ישראל הם לא בראש מעייני, למרות שאני יודעת שהישראלים מעדיפים את שפיק".
אנשיו של שפיק, מנגד, מאמינים שהוא האיש הנכון במקום הנכון. אחד מהם הוא איברהים מפורט סעיד. "שפיק אדם ליברלי שמאמין בזכויות האשה ובזכויות העובדים, ומתייחס באופן שווה לכל הקבוצות בחברה המצרית", אמר ל-ynet. "חוץ מזה, העם תמיד רוצה נשיא מהצבא (שפיק כיהן כמפקד חיל האוויר - ר.ק)". איברהים סבור שבחירת שפיק לא תביא לשינוי ביחסים עם ישראל - בוודאי שלא לרעה אך גם לא לטובה, "בשל חילוקי הדעות בין הממשלות".
שאדי, בן 20 ממחוז דקהלייה הצפוני, זוקף לזכות שפיק את העובדה שהוא היחידי שהסכים לכהן כראש הממשלה בשלהי ימי מובארק, תקופה קשה שבה פוליטיקאים רבים סירבו לקבל על עצמם את התפקיד כשמובארק ערך חילופי גברי בממשלתו בניסיון להציל את משטרו. "לכן, החובה שלנו היא להודות לו ולא לתקוף אותו", אמר ל-ynet. מחמוד, בן 20 מקהיר, תומך בשפיק לא רק בגלל חיבתו אליו, אלא גם בשל היריב שלו: "בניגוד לשפיק, האחים המוסלמים חושבים רק על משרות רמות ועל השתלטות על מושכות השלטון".
תוצאות רשמיות מהבחירות במצרים אמורות להתפרסם רק כמה ימים אחרי סיום ההצבעה, אולם בבחירות לפרלמנט ובסיבוב הראשון בבחירות
לנשיאות הן דלפו כבר למחרת ההצבעה, ולא מן הנמנע שכך יהיה גם הפעם. בכל אופן, במצרים יש כנראה גם לא מעטים שמתקשים להתרגש הפעם מחגיגת הדמוקרטיה.
"רוב האנשים לא ציפו לתוצאות שהתפרסמו בתום הסיבוב הראשון", סיפר ל-ynet עמר זכרייה, בן 41 העוסק בתרגום מעברית לערבית, "יש הרבה אנשים שחושבים לפסול בכוונה את הפתק שלהם בסיבוב השני או לא ללכת בכלל להצביע. בכל מקרה, לדעתי גם מי שהולך להצביע בבחירות האלה לא בוחר במועמד מסוים כי הוא רוצה לראות אותו הופך לנשיא, אלא בעיקר מפני שהוא לא רוצה שהמועמד השני יתמנה לתפקיד הזה".