שתף קטע נבחר

 

האו"ם: אריתריאה מבצעת עינויים והוצאות להורג

בצעד יוצא דופן, האשימה נציבת האו"ם לזכויות אדם את אריתריאה בהחזקת 5,000 עד 10,000 אסירים פוליטיים, ובשורה של הפרות זכויות, בהן הוצאה להורג ללא משפט, גיוס בכפייה ומעצרים שרירותיים

נציבת זכויות האדם באו"ם, נאבי פיליי, האשימה היום (יום ב') את אריתריאה בעינויים ובהוצאות מהירות להורג ללא משפט. פיליי אמרה למועצת זכויות האדם של האו"ם כי במדינה שבקרן אפריקה מוחזקים בין 5,000 ל-10,000 אסירים פוליטיים. נציג האיחוד האירופי אמר כי הארגון תומך בעמדתה של פיליי.

 

המצב באריתריאה מעסיק גם את הישראלים, בשל המספר הגבוה של מבקשי מקלט שהגיעו משם ארצה. ישראל זיכתה אותם ב"הגנה קבוצתית", ועל פי האמנה הבינלאומית לפליטים, היא מנועה מלהחזירם למקום שבו נשקפת סכנה לחייהם.

 

מאז שיצאה לעצמאות מאתיופיה ב-1993, נשלטה אריתריאה בידי אותה מפלגה ואותו נשיא, איסיאס אפוורקי, שהיה מנהיג כוחות הגרילה שלחמו באתיופים. במדינה המסוגרת חיים שישה מיליון בני אדם וחרף המצב הקשה בה, היא מוזכרת במועצת זכויות האדם לעתים רחוקות, בשל פעילותן של מדינות מאפריקה ומאסיה שמגוננות זו על זו מפני ביקורת.

 

"מצב זכויות האדם באריתריאה מדאיג מאוד", אמרה פיליי. "מקורות מהימנים מסרו שהפרות זכויות האדם כוללים מעצרים שרירותיים, עינויים, הוצאות להורג ללא משפט, עבודה בכפייה, גיוס בכפייה והגבלות על חופש הביטוי, הכינוס והתנועה".

 

עשרות אלפי בני אדם נמלטו מאריתריאה בשנים האחרונות בגלל עוני ודיכוי פוליטי. רבים התיישבו בסודן ואחרים עשו דרכם לישראל ולמערב אירופה. אריתריאה גם מסוכסכת עם יריבתה מדרום, אתיופיה, שעמה נלחמה בשנים 1998 עד 2000. במהלך המלחמה נהרגו 70 אלף בני אדם, ומאז ניצתו מדי פעם עימותים בין הצדדים, שכל אחד מהם מאשים את השני בתמיכה במורדים חמושים.

 

אריתריאה: משמיצים אותנו

אריתריאה עצמה דוחה את ההאשמות נגדה וטוענת כי היא קורבן לקמפיין הכפשה שמגבה ארה"ב. שגריר אריתריאה בישראל, טקסטה דבס טספמרים, אמר לאחרונה ל-ynet כי "הקהילה הבינלאומית עושה דמוניזציה לאריתריאה. אנחנו עומדים על זכויותינו ולכן משמיצים אותנו בעולם".

 

הוא מתעקש כי אריתריאה היא מדינה שיש בה ביטחון, אין בה דיכוי ואין עינויים. "לא עשינו בחירות כי אחרי שהשתחררנו מעשרות שנים של שלטון אתיופי זר, אנחנו רוצים למנוע שפיכות דמים שמתרחשת במדינות אפריקניות שעורכות בחירות טרם זמנן. אנחנו לא שולחים אנשים לכלא ללא משפט אבל לפעמים אנחנו פותרים בעיות בדרך של בתי משפט מיוחדים של הקהילה".

 

פיליי אמרה עוד למועצה כי הציעה לממשלת אריתריאה עוד בינואר לשגר עד החודש משלחת

ממשרדה כדי לסייע לה להתמודד עם "אתגרי זכויות האדם". אך לדבריה, על אף שיחות עם נציגים אריתריאים בז'נבה, הצעתה לא נענתה עד כה.

 

פיליי היא דרום אפריקנית ששימשה בעבר כשופטת בבית המשפט הפלילי הבינלאומי בהאג. היא מכהנת בתפקידה הנוכחי ארבע שנים, ולאחרונה הוארכה כהונתה בעוד שנתיים. היא ידועה בביקורתה החריפה נגד ישראל. פיליי הייתה ממובילי היוזמה לחקור אם התבצעו פשעי מלחמה במהלך מבצע עופרת יצוקה, יוזמה שהולידה את דו"ח גולדסטון. כהונתה הוארכה רק בשנתיים ולא בארבע, לאחר פשרה עם ארה"ב, שסולדת מיחסה כלפי ישראל. אולם בתחום היחס לסוריה דווקא שיבחה וושינגטון את פועלה של פיליי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבקשי מקלט מאריתריאה במצרים
צילום: רויטרס
נשיא אריתריאה אפוורקי
השגריר בארץ. "עושים לנו דמוניזציה"
צילום: ריאן
מומלצים