חדשות הספרות: לילה לבן צבוע בקומיקס
דחייה נוספת בחוק הספרים, אליס ווקר מחרימה את ישראל ואירועי הלילה הלבן בתל אביב מפרגנים לקומיקס
אז מה היה לנו השבוע
השר יעקב מרגי (ש"ס), הגיש ערר למזכירות הממשלה בעקבות אישור של ועדת השרים לחקיקה את החוק להגנת הספרות והסופרים. ההצעה עברה ברוב של שלושה-עשר תומכים מול שלושה מתנגדים, אך מרגי מתנגד לחקיקה, בטענתה שהיא תבוא על חשבון כיסם של הקוראים. משמעות הגשת הערר הינה דחייה נוספת בהעברת החוק בשל דיון מחודש בנושא.
הסופר סבסטיאן בארי זכה השבוע בפרס ספרותי יוקרתי ע"ש וולטר סקוט על ספרו "הארץ המובטחת", שיראה אור בחודש ספטמבר בהוצאת אחוזת בית. הפרס עומד על סכום של עשרים וחמש אלף פאונד ומוענק לרומן היסטורי מצטיין. ספרו הראשון של בארי, "הכתבים הסודיים", זכה גם כן בפרסים רבים, ואילו "הארץ המובטחת" היה מועמד לפרס בוקר לשנת 2011. הרומן מגולל את סיפורה של לילי, קשישה שבורת לב שנכדה האהוב התאבד, והיא מבקשת בזמן הקצר שנותר לה לספר את קורות משפחתה. חבר השופטים ציין בנימוקיו לפרס כי הרומן מציג "כתיבה נפלאה, אשר בדומה למה שעשה וולטר סקוט בזמנו, משמרת את התחושה של תקופה מסוימת בהיסטוריה".
אנה פאנדר, מחברת הספר עטור הפרסים, "שטאזילנד", זכתה בפרס מילס פרנקלין על ספרה החדש, "כל מה שאני", שיראה אור בשנה הבאה בהוצאת כנרת זמורה-ביתן. הפרס הינו המקביל האוסטרלי לפרס הבוקר, ומחולק למעלה מחמישים שנה. פאנדר נולדה באוסטרליה, וגדלה בה ובפריז. עבדה כפרקליטה וכמפיקה ברדיו וחייתה שנים אחדות בגרמניה. "כל מי שאני" הוא רומן היסטורי על חבורת פעילי שמאל סוציאליסטיים-קומוניסטיים גרמניים בין שתי מלחמות העולם. פאנדר שיתפה את אוהדיה בדף הפייסבוק, והגיבה על הזכייה בהוקרה והתרגשות רבה.
הסופרת אליס ווקר סירבה השבוע לאשר תרגום מחודש לספרה "הצבע ארגמן", שהוצאת "ידיעות ספרים" ביקשה לפרסם. "הצבע ארגמן", אשר עוסק בגזענות בדרום ארצות הברית, זיכה את ווקר בפרס פוליצר לשנת 1983, והפך ברבות השנים לקלסיקה של הספרות האמריקנית. במכתב ששלחה ווקר, אשר תומכת בחרם התרבותי על ישראל, נמסר כי הסירוב נובע מתוקף אשמתה של ישראל "באפרטהייד ורדיפה של העם הפלסטיני, גם בישראל וגם בשטחים הכבושים".
אגודת המול"ים האמריקנים פרסמה נתונים חדשים ומרעישים אודות הכנסות מספרים ברבעון הראשון של שנת 2012. לפי הדו"ח שפורסם השבוע, ההכנסות מספרים אלקטרונים הגיעו לסך של 282.3 מיליון דולר, עליה של יותר מ 28 אחוז מאשתקד. בכך גברו הספרים האלקטרוניים בפעם הראשונה על הכנסות של ספרים בכריכות קשות, אשר הגיעו השנה לסך של 229.6 מליון דולר. התחום היחיד בו ספרים בכריכה קשה דווקא זכו לעלייה משמעותית הוא של ספרות הילדים והנוער, ועמדו על סך של 187.7 מיליון דולר, פי שלוש מהסכום של ספרים אלקטרוניים באותה קטגוריה.
אירועים קרובים
ביום ג', 26.6, יתקיים ערב השקה לספר "אמא של אלף שמונים וארבע" מאת מהשוטה דוי (הוצאת אסיה), תחת הכותרת: הזכות הבסיסית של האדם היא לחלום. את הערב ינחה אורי סוכרי, וישתתפו בו מתרגם הספר ועורך הסדרה 'הודו' בבית ההוצאה, ניב סבריאגו, והסופר יובל אלבשן. בין השאר תיערך שיחה על אלפיים שנה של ספרות הודית שטרם תורגמה לעברית וכיצד הזעם והאבל באים לידי ביטוי בספרות. 20:00. חנות הספרים המגדלור, רחוב הרכבת 4, תל אביב. הכניסה חופשית.
פסטיבל קומיקס מקומי יתקיים במסגרת אירועי "הלילה הלבן" בתל אביב, ביום ה', 28.6. באירוע משותף של לבונטין 7 והמגדלור, יתכנסו חמישה מאיירים וקומיקסאים ישראליים, יציגו את עבודותיהם, ידברו על מקורות ההשראה וכיצד לשמור על שפיות בעולם משתגע. ניתן גם לרכוש את הספרים במקום. המשתתפים: אילנה זפרן, ליאב צברי, יובל כספי, דניאל גולדשטיין, גלעד סליקטר, ויובל רוביצ'ק שגם יתקלט. 20:00. לבונטין 7, תל אביב. הכניסה חופשית.
היום (א'), ייערך אירוע השקה לספרו של ד"ר חיים נגיד, "ימינה לסמטת גן עדן - מבחר שירים, 1971-2011." (הוצאת הקיבוץ המאוחד וספרא). באירוע ישאו דברים רוני סומק, פרופסור גד קינר, פרופסור זיוה שמיר, ישראל בר כוכב, פרופסור עוזי שביט וד"ר נגיד עצמו שיספר על מפגשיו עם האמן מנשה קדישמן, שעבודות שלו מופיעות בספר. 18:00. אולם 70, מכללת סמינר הקיבוצים. הכניסה חופשית.
המלצת השבוע
בימים אלו רואה אור ספר הביכורים של יעקב צ. מאיר, "גם ציפור" (הקיבוץ המאוחד). מאיר הוא כותב קבוע במוסף "תרבות וספרות" של עיתון הארץ ובמוסף "שבת" של מקור ראשון. עלילת ספרו מתרחשת בימי הקיץ של מלחמת לבנון השנייה, ועל אישה (נעמי) וגבר (אריאל), אשר יוצאים למסע נדודים פרטי, המצטלב ומשנה את חייהם.
מאיר בחר להמליץ על הספר "סיפורים רוקדים ברחובות ירושלים" ליוסל בירשטיין. לטעמו, מדובר "בספר המזוקק ביותר של המספר היידי-הירושלמי הגדול. כל סיפור של בירשטיין הוא קומפוזיציה מוזיקלית קטנה המורכבת משברי סיפורים. הדרמה לא נוצרת אצלו בעזרת קונפליקט בין דמויות, אלא בהצבה שקטה שלהן זו לצד זו. פעם אמר בראיון - יותר מעניין לפגוש אנשים אחרי הקונפליקט ולא בתוכו. כשיש שקט. אז כל אחד זז עם התנועות שלו, אבל הם רוקדים ביחד. כמו בבריכת שחיה.
הוא מוסיף כי "בירשטיין תופר זיכרון מביאלה-פודולסק, צליל ששמע באוטובוס קו שמונה עשרה בירושלים ושבר משפט שאמר לו מישהו על האוניה בדרך לאוסטרליה. נוצרת אילוזיה שהדברים ארוגים זה בזה. שיש איזה קשר אסתטי, או תימטי, או גבוה יותר, בין הפיסות. שיש פשר".
חם מהתנור
לאחרונה ראה אור הספר "היעלמות" מאת ניב קפלן (הוצאת רימונים); ספר מתח ומסתורין, אשר בבסיסו מקרה חטיפה של צעירה אמריקנית בצפון הארץ ב-1984. שלוש שנים מאוחר יותר, במהלך פשיטה של צה"ל
בלבנון, מתגלה באקראי תמונה של הצעירה בידי שוביה.
קפלן, שזה לו ספרו הראשון, נולד בקיבוץ איילת השחר. הוא מספר כי עדיין זוכר שהיה הראשון בכיתה שידע לקרוא. "אני זוכר את עצמי תמיד עם ספר ביד. כילד גדלתי בניו-יורק ומאז רוב הספרים שקראתי היו באנגלית. כשחזרתי לקיבוץ בגיל 14, בית ההארחה היה המקום היחיד שהיו בו ספרים באנגלית, ומדי פעם הייתי מנכס לעצמי ספר וכדי לא להיתפס כגנב ספרים, הייתי כותב לעצמי הקדשה".
קפלן מוסיף כי "סרט בשם The Vanishing שראיתי בשנות השמונים הצית לי את רעיון העלילה לסיפור, ולאחר שראיתי את עורך-הדין ג'ון גרישם מצליח כל-כך עם "הפירמה" החלטתי שגם אני רוצה. את הספר כתבתי באנגלית עם סיום לימודי בלוס אנג'לס ב-1992 וסיימתי אותו חמש שנים מאוחר יותר. כשכבר חזרתי ארצה לקח לי זמן אבל בסופו של דבר התמסרתי לפרויקט והגשתי את הספר לתרגום לעברית על מנת להוציאו לאור".