ישי נפגש עם נתניהו: 'פלסנר טיפס על סולם גבוה'
ראש הממשלה מנסה למצוא נוסחה לגיוס החרדים שתמנע פיצוץ בקואליציה. בש"ס אומרים כי נראה שוועדת פלסנר המנסחת חלופה לחוק טל כבר החליטה על סנקציות נגד מי שלא יתגייס. בכירים חרדים מאיימים: "ננטוש את המשא ומתן, ושהמשטרה הצבאית תבוא לאסוף את הבחורים מהישיבות"
ראש הממשלה בנימין נתניהו נועד הערב (יום ד') עם יו"ר מפלגת ש"ס אלי ישי והשר אריאל אטיאס בנוגע לתיקון לחוק טל, שמנסחת הוועדה בראשותו של ח"כ יוחנן פלסנר. הצדדים דנו בנושאים השנויים יותר במחלוקת בתוכנית המתגבשת, בהם הסנקציות על בחורי ישיבה שלא יתגייסו. ישי אמר למקורביו כי הוא פסימי בנוגע ליכולת לפתור סוגיות כאלה, וטען כי הוועדה טיפסה על סולם גבוה מאוד. נתניהו אמר בפגישה כי בכל מקרה צריך לעשות שינוי משמעותי במצב הקיים.
עוד חדשות ב-ynet:
במסגרת החלופה לחוק שמנסחת ועדת פלסנר, מסתמן כי יינתן פטור מגיוס ל-1,500 תלמידי ישיבה בשנה, וכן שורת הקלות שתאפשר לחרדים לדחות גיוס עד גיל 23. הוועדה מתכוונת להמליץ להטיל סנקציות אישיות על בחורי ישיבות שלא ישרתו. החרדים איימו כי במקרה כזה המשבר הפוליטי "יהיה הצרה הקטנה של נתניהו".
בשיחות סגורות מבהירים בכירי ש"ס כי הם לא מאיימים במשבר קואליציוני: "אם קדימה חושבים שנצא מהממשלה ונפנה תיקים, הם טועים", אומרים החרדים.
החרדים הבהירו לראש הממשלה כי הם מתנגדים לכל מה שמונח כעת על השולחן. במקום סנקציות על חרדים שלא יתגייסו ועל מוסדות הלימוד שלהם, הם דורשים להסתפק בתמריצים שיביאו לגיוס בלבד. "אם זה יימשך כך ולא נגיע להבנות, ננטוש את המשא ומתן, ושהמשטרה הצבאית תגיע לאסוף את הבחורים שלנו מהישיבות", אומרים בכירים חרדים.
פרט לסנקציות האישיות, מתכוונת ועדת פלסנר להמליץ על הטלת סנקציות מוסדיות - הפחתת תקציבים לישיבות שאינן מעודדות את בניהן לשרת. אלו אמורות להתחיל עוד קודם לסנקציות האישיות, ובוועדה אמרו שמטרתן היא שכמה שפחות בחורי ישיבות יגיעו עד לנקודת ההכרעה האחרונה - גיל 23.
החרדים: כבר אין לנו ציפיות
למרות ההקלות המתוכננות לחרדים במסגרת חוק הגיוס החדש, בסיעת יהדות התורה לא מתכוונים להתגמש. נתניהו מעוניין לבצע את התוכנית באופן הדרגתי - להתחיל בגיוס מספר קטן יחסית של חרדים ולהגדילו עם השנים. ראש הממשלה חושש מעימות עם החרדים לנוכח היעדים שהציב פלסנר לוועדה, והוא מעוניין למתן את התוכנית כדי לאפשר הן תמיכה ציבורית והן תמיכה פוליטית. מקורבים לנתניהו אמרו כי "צריך להגדיל את השוויון בנטל, אך לא לקרוע את העם. היעד הוא גיוס, אך לא קרע בעם".
גורם בש"ס אמר על רקע הפגישה בין נתניהו לישי ואטיאס הערב: "אנחנו פסימיים. כמעט אין לנו ציפיות כבר. אנחנו לא מפסיקים להעלות בפני ראש הממשלה רעיונות חלופיים להמלצות המתגבשות בוועדה, אבל מבינים שהסנקציות הכלכליות על המוסדות הן דבר סופי שכבר אין מה להיאבק עליו. עיקר המאמץ עכשיו הוא למנוע את הסנקציות האישיות על התלמידים. האווירה קשה ואין לנו תקווה".
גורמים חרדיים הזהירו עוד לפני הפגישה הערב כי הרחוב החרדי יבער: "מה יעשו, יכניסו טנקים וגייסות לבני ברק?". מנגד, בארגונים הפועלים למען שוויון בנטל התגברה התרעומת, והתלוננו על ההקלות לחרדים.
ראש הממשלה קיים לאחרונה סדרת פגישות ושיחות עם גורמים שונים העוסקים בנושא, בניסיון למצוא דרך שתאפשר לוועדה להציג תוכנית שתובא עד סוף החודש הבא לכנסת. "אנחנו לא רוצים שהפתרון יימצא בדקה ה-90", אמרו מקורבי ראש הממשלה. "המטרה היא להגיע למתווה מוסכם תוך שבועיים-שלושה".
בשבוע שעבר הציגו אנשי משרד האוצר בפני ועדת פלסנר מודל לגיוס חרדים באמצעות שני מנופי לחץ - אישיים וחברתיים. האישיים נוגעים לשלילת הטבות מבחורי הישיבות שלא מתגייסים, בין היתר בנוגע לזכויות דיור. מנוף הלחץ השני נוגע לצד החברתי, ונועד להפחית משמעותית תקציבים לישיבות שאינן מעודדות את בניהן לשרת. המודל אף הציג מכסת פטורים עבור חרדים שנמצאים במסלול "תורתו אומנותו", דבר שיחייב את כל היתר להתגייס לצה"ל.