משפשפת ועד חתך מנייר: פציעות קטנות ומציקות
אחרי שהסברנו לכם מה עושים כשחוטפים מכה מרגל של שולחן או כשנתפס השריר ברגל באמצע הלילה, הנה עוד מכות מצרים קטנות ומעצבנות של הגוף - למה זה קורה ואיך תתמודדו עם נשיכת לשון, שפשפת, קוץ באצבע, משקה קר ש"עלה לראש" ועוד
הם לא יהרגו אתכם ולא יהפכו אתכם לחולים, אבל הם בהחלט יכולים לבאס אתכם יום שלם. אלה אותם דברים קטנים ומעצבנים, מכות מצרים שיחלפו בתוך מספר שעות עד ימים - אבל עד אז ימררו לכם את החיים ולא ייתנו לכם להתרכז. הבשורה היא שלא תמיד חייבים להשלים עם רוע הגזירה, ויש מה לעשות. לפניכם פרק ב' במדריך שלנו לטיפול במועקות הקטנות של היום יום.
נושאים נוספים שמציקים לכם:
- 10 מכות מצרים קטנות ומעצבנות של הגוף
1. חתך מנייר
כמה פעמים נחתכתם דווקא מדף נייר? בטוח שקשה לכם לספור מרוב הפעמים שזה קרה,
ותודו - זה תמיד נורא. הכאב אמנם נמשך דקות ספורות בלבד, אבל הוא בלתי נסבל, מעצבן, מבהיל ומטריד. התופעה, המכונה Paper Cut, נגרמת כאשר מעבירים את האצבע, לרוב האצבע המורה, במהירות על השוליים החדים של דף נייר.
הכאב הוא חד ועוצמתי משום שהנייר פוגע בשטח העור, שם מצויים קולטני כאב רבים המכונים נוצי-צפטורים, בבת אחת ובשטח קטן. מאחר שהחתך אינו עמוק הוא לא גורם לדימום רב ואותם קולטני כאב פתוחים וחשופים לאוויר, מה שגורם להמשך תחושת הכאב. כל דבר שממשיך את גירוי העור, כמו מגע עם מים חמים, בשמים או חומרי ניקוי, מונע את סגירת הפצע וגורם להמשך הכאב.
מה עושים? חטאו את האיזור בתמיסת חיטוי פצעים וחבשו אותה כשקצוות החתך מקורבים ככל האפשר. הגוף כבר יעשה את שלו ויסגור את החתך. הקפידו שלא לחשוף את אזור הפצע לחומרים שונים העלולים לגרות אותו עוד יותר ולעכב את תהליך ההגלדה.
2. שפשפת
התופעה הזו, שהופכת למנת חלקם היומיומית של כבדי משקל, חיילים וספורטאים, מופיעה לרוב בחלק העליון של הירכיים בעקבות חדירת חיידקים ופטריות, השוכנים דרך קבע על העור, לתוכו. כן, שפשפת היא למעשה תגובת גירוי של העור לזיהום. מדובר בדלקת מקומית שסימניה הם גרד, עקצוץ, צריבה ואדמומיות.
התופעה הזו אופיינית לימי הקיץ, אבל לא רק, והיא מתפתחת בעיקר כשיש לחות גבוהה וחוסר אוורור. שפשוף שנגרם מהליכה מאומצת, בגדים תחתונים מ"בדים לא נושמים" כמו לייקרה או ניילון, ולעתים אלרגיה מקומית - כולם יובילו לשפשפת.
דווקא מקלחת תכופה, שהיא הדבר שהכי מתבקש לעשות כשיש שפשפת, עלולה להרע את המצב, משום שתוספת לחות ושפשוף בסבון מעודדים את צמיחת הפטריות.
מה עושים? במרבית המקרים אוורור של המקום ושמירתו נקי ויבש תעלים את השפשוף בתוך יומיים. אם השפשפת צורבת, מכאיבה ואינה חולפת, פנו לרופא שיספק לכם משחה אנטי פטרייתית למריחה מקומית למשך מספר ימים. במקרים חמורים יותר תקבלו משחה אנטי פטרייתית משולבת בסטרואידים, שיסייעו להפחתת התהליך הדלקתי.
במקרים חמורים, שבהם הופיע גם זיהום חיידקי המתאפיין בהתפשטות האדמומיות, נפיחות, החמרה בכאב, חום מקומי של האיזור או חום גוף גבוה, או הופעת שלפוחיות מוגלתיות - יוסיף הרופא גם טיפול אנטיביוטי.
כדי למנוע את השפשפת הקפידו ללבוש מכנסיים רפויים ובגדים תחתונים מ-100% כותנה. גברים - עדיף להימנע מתחתונים לוחצים ולהעדיף תחתוני בוקסר מאווררים.
3. קוץ באצבע
המכה הזו בהחלט יכולה למנוע מכם להתרכז במטלות היום יום למשך שעות. בין אם מדובר בחוד של עיפרון, קוץ או קצה קיסם, כשהוא חודר לאצבע, הכאבים ותחושת העיקצוץ שנמשכים שניה אחר שניה יכולים להטריף את הדעת.
מה עושים?
אם ניתן להבחין בקצה הקוץ, לרוב באמצעות זכוכית מגדלת או משקפיים מגדילים המצויים אצל רופאי עור ורופאים כירורגיים, ניתן לעתים לשלוף את הקוץ באמצעות מלקחיים רפואיים עדינים. בשאר המקרים, הקוץ יפורק על ידי תאי דם לבנים בתוך מספר ימים ויסולק מן הגוף.
עד אז תוכלו למרוח על איזור העקיצה משחת "אמלה" המכילה לידוקאין, חומר אילחוש מקומי. אם מופיעה במקום אדמומיות שהולכת ומתפשטת לכיוון כף היד, יש לפנות לרופא לשקילת תחילת טיפול אנטיביוטי.
4. צריבת מדוזה
הקיץ כבר כאן ועמו להקות המדוזות שבדרך אלינו, מאיימות על המתרחצים במכת צריבה שיכולה לשגע פילים. האשמה העיקרית היא המדוזה החוטית הנודדת, או בשמה המדעי "רופילמה נומדיקה גליל" על שמה של פרופ' בלה גליל מהמכון לחקר ימים ואגמים בחיפה.
המדוזה מפרישה תאי צריבה שמחדירים חומרים רעילים לגוף באמצעות מחט זעירה. תאי הארס צורבים גם כאשר הם כבר לא על המדוזה עצמה: חלקיקים קטנים של זרועות המדוזה נסחפים קילומטרים לעבר החוף ועליהם אותם תאי ארס צורבים.
מה עושים?
צריבת המדוזה בדרך כלל אינה מסוכנת ולכן אין מקום לבהלה. יש לצאת מהמים בעת תחושת הצריבה ולשטוף את האזור המגורה במי הים המלוחים במקום מרוחק מאיזור המדוזות. אין לשטוף במים מתוקים, שמאיצים את התבקעות התאים הצורבים והתפשטותם. במקרה קיצוני מומלץ לרחוץ בעדינות את מקום הצריבה בחומץ ביתי ולאחריו במי ברז רגילים וסבון.
במקרים קשים המלווים בכאב עז שנמשך גם לאחר הטיפול הראשוני, או קשיי נשימה, יש להזעיק את מד"א בטלפון 101 כדי לפנות את הנפגע לחדר המיון.
5. כאב ראש לאחר משקה קר
יש כאלה בינינו המתרחקים ממשקאות קרים, רק כדי שלא לחוות את אותו כאב ראש מחריד שהולם במצח במלוא התעוזה. התופעה הזו מכונה בעגה גם כ"כאב ראש הגלידה" או "מוח קופא" ו"תסמונת המוח הקפוא", ובשמה הרפואי: גנגליונוירלגיה. מדובר בכאב ראש לאחר צריכת משקאות קרים במיוחד כמו קוקטיילים על הקרח, ארטיקים וגלידות.
הכאב מופיע כמה שניות לאחר שהמשקה או המזון הקר נוגעים בחיך העליון. על פי ההערכות כ-30 אחוז מהאוכלוסיה סובל מהתופעה הזו והיא שכיחה יותר אצל הסובלים ממיגרנות.
אז למה זה קורה? הגוף מגיב לסביבה קרה באמצעות כיווץ כלי דם היקפיים כדי להפחית את קוטר כלי הדם ולשמור על חום הגוף. כיווץ כלי הדם גורם גם לירידה בזרימת הדם לאותו איזור. לאחר הכיווץ חוזרים כלי הדם לקוטרם המקורי באמצעות תהליך הרחבת כלי דם הקרוי וזודילטציה. ואז, כשנוגע המאכל או המשקה הקר בחיך הפה, מתכווצים תחילה כלי הדם בתגובה לקור, מתרחבים מחדש ומעבירים תחושת כאב למוח ולעצבי הפנים.
מה עושים?
תוכלו לנסות ולהניע את הלשון אל תקרת חלל הפה, מה שיגביר את החימום באותו אזור. אחרים מציעים לשתות מים בטמפרטורת החדר, להניע את הראש מצד לצד או לאטום את הנחיריים ולנשום דרך הפה. כך או כך, אם חוויתם כאב שכזה זכרו שיש לכם סיכוי טוב לחוות אותו שוב, בשלוק הבא.
6. נשיכת לשון
את הרגע האיום הזה כולנו זוכרים: תוך כדי עונג הבליסה, הלסתות שלכם עושות כבשלהן, והלשון, אותה לשון שמפליאה בקואורדינציית הנשיקה הצרפתית, פתאום מאבדת סינכרוניזציה וננשכת בחוזקה. מדובר בכאבי תופת שיימשכו עוד דקות ארוכות שירגישו כנצח נצחים.
במרבית הפעמים, מדובר בחתך שטחי בלשון, אחד האיברים השריריים הגדולים בגוף אך הרגישים מכולם. בשל ריבוי כלי דם, ייתכן דימום קל מאיזור החתך בלשון. אולם במקרים קשים החתך עמוק יותר וגורם לדימום שאינו פוסק מאליו.
מה עושים?
לאחר הנשיכה בדקו אם ישנו דימום מאיזור החתך. אם כן, טלו פד גזה אם יש, ואם אין - ממחטת טישיו נקיה ולחצו במשך עשר דקות בחוזקה על החתך, בשתי ידיים, כשהאגודלים מתחת ללשון והאצבעות המורות מעל החבישה. אם החבישה מאדימה, קרי הדימום נמשך, יש לפנות לחדר מיון לבדיקת רופא פה ולסת שישקול לבצע תפירה במקום.
במקרים קלים בהם הדימום נפסק, שטפו את הפה במים קרירים. במהלך 48 השעות הבאות הקפידו להימנע מאכילה ושתיית מוצרים חמים. העדיפו מזונות רכים וקרירים כמו יוגורט, גלידה וכו'. לאחר ארוחה שטפו את הפה במים, ואם יש ברשותכם - גם במי פה המכילים חומר חיטוי.
כדי להתגבר על הכאב, תוכלו למרוח על האיזור ג'ל לשיכוך כאבים המכיל חומר אילחוש (כמו טיג'ל) שמשמש בדרך כלל להרגעת תינוקות בתקופת צמיחת שיניים. תוכלו גם להיעזר במשככי כאבים (נורופן כל שמונה שעות ואקמול כל ארבע שעות).
7. חצ'קון באף או באוזן
מדהים איך חצ'קון אחד, במקום ספציפי אחד, יכול לחרב את השבוע. לא ברור איך הוא מוצא את דרכו דווקא לאפרכסת או לאף, אבל אין כמעט מישהו שלא חווה את הכאב של פצעון במקום שבו הכי לא הייתם מצפים שיצמח. כן, פצעון באף או בתנוך האוזן מכאיב, מטריד ומרגיז.
מדובר לרוב בשילוב של שגשוג בלוטת חלב יחד עם שגשוג חיידק שיושב על העור. התוצאה: תהליך דלקתי הגורם להופעת הפצעון. בשל ריבוי קולטנים לתחושת כאב, באף ובאוזן, הלחץ שיוצר הפצעון באיזור שכבת העור העליונה גורם לתרגום תחושת כאב על ידי הקולטנים.
מה עושים? שטפו את האיזור בסבון ניקוי או חיטוי לעור. לאחר כרבע שעה מרחו משחה או תמיסה המכילה בנזואיל פראוקסיד, חומר המטפל בדלקת המקומית ומשמיד את החיידקים המצטברים בפצע המטריד. חזרו על הפעולה שלוש פעמים ביום. אם הפצעון עקשן ואינו במגמת נסיגה בתוך יומיים, פנו לרופא שירשום משחה אנטיביוטית ובמקרה הצורך ינקז את המוגלה שהצטברה במקום.
8. צוואר תפוס
שיחת אייפון עם הכתף, שינה עקומה, שחייה ומשחק טניס - אלו רק חלק מהגורמים השכיחים לצוואר תפוס, שמחייב אתכם למשך כמה ימים להתהלך כרובוט מבלי שאתם יכולים להניע את הראש לצדדים. צוואר תפוס נובע לרוב ממתיחת השריר "לבייטור סקפולה" המחבר את הצוואר לכתפיים (אם כי צוואר תפוס עלול להיגרם ממגוון בעיות רפואיות כרוניות אחרות, שכיחות פחות, בהן לא נעסוק הפעם).
מה עושים? הטיפול הטוב ביותר הוא מניעת מאמץ של שרירי הצוואר. כדי לקצר את משך ההחלמה, שאורך לרוב כיום-יומיים, תוכלו לחמם את המקום. שתי דרכים מומלצות הן לבצע עיסוי מקומי באמצעות משחה מחממת. דרך נוספת היא מקלחת חמה: תחת זרם מים חמים החזיקו את שורש כף היד של הצד התפוס, משכו אותה עם היד הנגדית הצידה וכופפו קלות את הראש לצד הנגדי למשך 20 שניות. המתיחה הזו אמורה ליצור אי נוחות קלה בלבד (אל תגיעו לכדי כאב ןהקפידו לבצע את התנועה בעדינות).
חזרו על הפעולה לפי הצורך. פרט לטיפול המקומי, תוכלו להיעזר בתרופות לשיכוך כאבים כמו אקמול ונורופן. במקרה שאין הקלה בצוואר התפוס בתוך שלושה ימים, או שלתופעה מתלווים סימפטומים נוספים (כמו חום, כאבי גרון, קשיי בליעה, הקאות, סינוור מתאורה ועוד) יש לפנות לרופא המטפל.
9. בטן מקרקרת
באמצע ישיבת מנהלים, הרצאה או הצגה, הבטן שלכם מתחילה לקרקע בקול עז שנשמע למרחוק. כן, זה לא נעים, אם כי לא נורא. מדובר בפעולה טבעית ותקינה של הקיבה והמעיים. אז למה זה קורה? לקרקור בטן המכונה בורבוריגמוס, ישנן מספר סיבות. השכיחה ביותר ידועה לכם היטב - רעב: כשעתיים לאחר שהקיבה התרוקנה מהארוחה האחרונה, היא מאותת למוח ששולח בחזרה פקודה לשרירי העיכול בקיבה ובמעיים להתחיל לעבוד.
בתנועה המכונה פריסטלטיקה, נעות המעיים כלפי מטה במטרה להתרוקן, שרירי הקיבה פועלים גם כן, והערבול הזה של אוויר, יחד עם שיירי המזון המועטים, יוצר את קול הקרקור. לו היתה מערכת העיכול מלאה, היה פחות אוויר, ואז קולות הקרקור כמעט שאינם נשמעים.
לפיכך, קרקור הבטן הוא תקין, והוא מסמל לכם שאתם רעבים והגיע הזמן לבלוס.
במקרים נדירים יותר בהם יש פעילות מוגברת מידי של המעיים המובילה ליציאות רכות מרובות או שילשול, כמו במחלת המעי הרגיז, או לחילופין, כאשר ישנה פעילות איטית של המעיים (וכתוצאה מכך – עצירות), יש לפנות לרופא לסדרה של בדיקות וטיפול מתאים.