שתף קטע נבחר

 
צילום: עופר עמרם

חיילים בדואים: "כל מי שחי כאן צריך להתגייס"

"אין לנו ארץ אחרת, כל מי שחי כאן צריך לשמור על המדינה", אומרים חיילים בדואים וקוראים לשירות צבאי או לאומי של חרדים וערבים: "אנחנו טוחנים 3 שנים". לעומתם, סבורים אחרים כי "בושה וחרפה להתגייס במדינה שדורכת עלינו"

"אתה רוצה זכויות? תיתן למדינה. ואם לא תיתן לצבא אז לקהילה. תתרום למגזר שלך, לעיר שלך. אני לא רואה שום בעיה שכולם יתגייסו, ערבים וחרדים". את המסר הפרגמטי הזה לא מעביר יו"ר הוועדה לקידום שוויון בנטל, אלא דווקא איברהים אל-הוזייל מרהט, שנחשב לאבי החיילים הבדואים בדרום.

 

ועדת פלסנר - דיווחים אחרונים בחדשות ynet:

נתניהו לוועדת פלסנר: ותרו על הסנקציות

הליכוד נגד מופז: "רוצה לגרום לליברמן לפרוש"

חרדים לגיוס: 'אין מחסור, יש מספיק חילונים בצבא'

 

ועדת פלסנר, שקמה במטרה להסדיר את גיוסם של חרדים וערבים לצה"ל, קוממה עליה רבים, ובין השאר את ראשי המגזר הערבי שהתנגדו למהלך. אך נדמה שבשטח הם עצמם מעוררים אנטגוניזם דווקא בקרב מי שהם אמורים לייצג. הח"כים טאלב א-סנע, אחמד טיבי ואחרים הם מבחינתו של אל-הוזייל "אוכלי חינם שלא מייצגים את הנגב או הבדואים. הם מייצגים את הרשות הפלסטינית, את הטרור. הם לא מייצגים אותנו. הם מזיקים יותר לבדואים מאשר עוזרים".  

 

גדוד הסיור הבדואי (ארכיון) (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
גדוד הסיור הבדואי (ארכיון)(צילום: חיים הורנשטיין)
 

אל-הוזייל הוא אב לתשעה בנים ששמונה מהם התגייסו והתשיעי בדרך, יו"ר סניף האגודה למען החייל במגזר הבדואי ופועל לגיוס בני נוער במגזר. לדבריו, "כל מי שחי במדינה הזו צריך לשמור עליה כי אין לנו אחרת. המדינה זו האימא, ועל אימא לא בקלות מוותרים.

 

"אני רואה במדים את השוויון האמיתי. הגיוס לצה"ל בונה את תדמית הנוער, הבדואי או החרדי. הוא לומד ערכים, בונים אותו כגבר". לדבריו, הצבא אף יכול לשפר את עמדת הפתיחה של החייל הטרי, ובזכות הצבא אחד מבניו הצליח לסיים 12 שנות לימוד. "היום יש לו תואר ראשון והוא מג"ד. וזה הודות לצה"ל".

 

הגדוד הדרוזי. "זה מנהג אצלנו" (ארכיון) (צילום: חנן גרינברג) (צילום: חנן גרינברג)
הגדוד הדרוזי. "זה מנהג אצלנו" (ארכיון)(צילום: חנן גרינברג)
 

ג', חייל בן 21 מהצפון המשרת בגדוד הסיור הבדואי, חושב ש"חובה שכולם יתגייסו". לטעמו, "למה שזה לא יקרה? אנחנו חיים במדינה הזו וצריך להגן עליה. אמנם לא כל הבדואים מתגייסים, אבל הרוב כן. תמיד יש קיצונים. גם לא כל היהודים מתגייסים. גם לא כל הדרוזים. אח שלי התגייס, אבא שלי בצבא והילדים שלי יתגייסו. זה מנהג אצלנו".

 

"זה צריך להיות ככה", אומר ר' (23) שנמצא בקבע בגדס"ר. "אני חושב שזה אפשרי שגם חרדים יתגייסו. כולם. יש מחסור בלוחמים בצבא, אז למה לא?". על הפוליטיקאים המתנגדים לגיוס אמר: "אם הם מנהיגים, הם צריכים להראות דוגמה אישית. מי שלא מתגייס שלא יקבל את ההטבות שחיילים משוחררים זוכים בהן. אנחנו 'טוחנים' שלוש שנים. אי אפשר לדעת מה יקרה לך". לדבריו, הנבחרים הערבים "אומרים שזו הכרזת מלחמה, אז שתהיה מלחמה. אבל על התנאים של המתגייסים. יש קיצוניים כאלה בכל מגזר".

 

הוא סיפר עוד כי התנדב במד"א לפני שהתגייס, ולכן לטעמו "נשים יוכלו ללכת לשירות לאומי בכפרים, בתי הספר, בחינוך. מי שלא רוצה צבא שיילך לשם. שיתרום במה שהוא יכול". 

 

אך יש מי שרואה את הדברים מעט אחרת. ח', חייל דרוזי המשרת בהנדסה קרבית, אמר "אני לא יודע אם כולם צריכים להתגייס. כי לא כולם יכולים להתאים למסגרת". 

 

עלי, בן 19, הצהיר כי אין בכוונתו להתגייס לשירות הצבאי והלאומי, "כי הממשלה משפילה אותנו ומתנערת מכל הזכויות שלנו. אם רוצים שנתגייס, אז קודם כל על המדינה להתייחס אלינו כמו כל אזרח יהודי, ולהפסיק את החוקים הגזעניים נגדנו".

 

חמדאן, בן 20, הדגיש כי כל עוד "ממשיכה הממשלה לתת אור ירוק להרוס את בתינו ולכבוש את אדמותינו", לא ייתכן גיוס כלי לצה"ל. "אחוז גבוה מהבדואים מתגייסים ולא מבינים לאיזו דרך זה מוביל אותם. בושה וחרפה להתגייס במדינה שדורכת עלינו".

 

Read this article in English 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גששים בדואים בדרום (ארכיון)
צילום: אליעד לוי
מומלצים