החופש הגדול הוא אפשרות לבחור בחופש כלכלי
הקיץ מעניק לנו חופש לבחור בין שני מסלולים: אם נגדיל את ההוצאות בלי תכנון, המינוס יגדל ויכביד עלינו הרחק לתוך החורף. לעומת זאת, התנהלות תקציבית מאוזנת בשיתוף הילדים תעניק שקט כלכלי, זמן איכות משפחתי ושיעור פיננסי מצוין
אין ילד שלא חולם על החופש הגדול, ואין הורה שלא דואג ממנו. בעוד שעבור הילדים החופש הגדול הוא הזדמנות לחוות חוויות כיפיות ומרגשות, לנוח מהלימודים ולהטעין מצברים, עבור ההורים החופש הגדול כרוך באינספור תכנונים, הוצאות וכאבי ראש. אך גם עבור ההורים, החופש הגדול מציב כמה הזדמנויות, שעל ידי ניצולם הם יוכלו לשפר את רמת חייהם ורמת החיים העתידית של ילדיהם.
לקריאת טורים נוספים של גיל אורלי :
- 8 טעויות שהורים עושים בחופש - ואיך להימנע מהן
- 4 כללים שיעזרו לכם לשרוד את החופש הגדול
- החופש הגדול כבר כאן: מגוון עבודות לנוער
החופש לבחור התנהלות כלכלית
כל הורה יודע שבחופש הגדול ההוצאות גדלות, אך לא כולם יודעים לחשב עד כמה. לצד ההוצאות הברורות על קייטנה, חופשה משפחתית וקניית ספרי לימוד, נצברות הוצאות נוספות בסעיפי התקציב. כך למשל סעיפי החשמל והמים עולים עקב השימוש הגובר בהם, כמו גם סעיפי המזון והביגוד המשמשים פתרון לשעמום הקיץ. גם הארטיקים בדרך לים והבזבוזים הקטנים מתרבים, וכן הלאה. אם נוסיף סעיפים אלה להוצאות עבור הקייטנות והחופשה, נגיע להוצאה של כ-15,000 שקל, המתווספת להוצאה החודשית השוטפת של הבית.
כאשר אנחנו מודעים למצב וסכנה הכלכלית הטמונה בו, יש לנו חופש לבחור את דרך הפעולה וההתנהלות הכלכלית שלנו. האפשרות הראשונה שלנו היא להמשיך להוציא ללא שליטה, להגדיל את המינוס, לפרוס את ההוצאות לתשלומים על פני חודשים רבים, ולקחת הלוואה כדי לסגור את החוב. לכל ההורים כמעט יש ניסיון עם האפשרות הזו והוא לאו דווקא חיובי. את עול התשלום על החופשה הם ממשיכים לשלם גם תקופה ארוכה אחרי שהילדים חזרו ללימודים, ואל התשלומים האלו מצטרפים חדשים שנוצרו בתקופת החגים. העומס רק הולך וגדל ולעומתו החופש הכלכלי קטן, וכל אלו יוצרים מתחים וכעסים בבית.
האפשרות השניה היא להגדיר תקציב מסודר לחופש, בהתאם ליכולות הכלכליות. בתקופת החופש מתפנים תקציבים, כמו למשל סעיפי שיעורי העזר והחוגים של הילדים. ניתן להשתמש בהם כבסיס לקביעת תקציב, לבחון באילו סעיפים אחרים ניתן לקצץ בתקופת החופש הגדול, וליצור את הבסיס לתקציב שלא חורג מגבולות היכולת שלנו, ושאפשר לנו להעביר את הקיץ מבלי לקחת הלוואות ומבלי להעמיק את המינוס.
החופש לקבוע סדרי עדיפויות
כשהכל חשוב לנו באותה מידה, אנחנו מרגישים תסכול על כך שאיננו יכולים להרשות את הכל, ופועלים בשיטה של כל הקודם זוכה. במצב הזה, דווקא לדברים הכי חשובים יתכן שלא ישאר תקציב, או שנאלץ להכנס למינוס כדי לממן אותם. אם איננו רוצים לבחור במינוס, יש לנו חופש להחליט על סדרי עדיפויות שמתאימים לנו. מדובר בחופש אמיתי, כי לכל משפחה יתכנו סדרי עדיפויות שונים, וזה בסדר כל עוד הם עומדים בתקציב.
כאשר אנחנו מתכננים מראש את הפעילויות לתקופת החופש ומתעדפים אילו סעיפים ובילויים חשובים לנו יותר, נוכל להקצות בלב שלם משאבים גדולים יותר לדברים שחשובים לנו, ולוותר על כאלו שפחות חשובים. תהליך תכנון כזה יכול להפך לחוויה משפחתית, כאשר ההורים יחד עם הילדים דנים יחד באפשרויות הבילוי לחופש ובוחרים מבין כל האפשרויות את הנבחרות.
נקח לדוגמא את עמליה ודני, זוג בשנות השלושים לחייו, והורים ל-3 ילדים קטנים בגילאי 2 עד 9. שניהם עובדים במשרה מלאה ומרוויחים יחד 15,000 שקל לחודש. בחודש אוגוסט הם התבשרו כי על אף שהגן של הילדים הקטנים יעבוד כשבוע בלבד במתכונת זו, הם יצטרכו לשלם עבור חודש שלם.
בשבועיים הבאים אחר כך הם יוכלו להשאיר את הילדים בגן, במתכונת של קייטנה תמורת 2,400 שקל לשניהם, ויישארו עם שבוע חופש שבו עליהם להחליט מה לעשות עם הילדים. הם מצאו שהם מתלבטים בין תורנות, כך שאחד מהם ישאר שלושה ימים עם הילדים והשני ישלים את היומיים הנוספים, או לצאת יחד לחופשה משפחתית.
מכיוון שהילדים יהיו במתכונת של גן במשך 3 שבועות, ההוצאות שלהם בסעיפי הבית לא צפויות לגדול משמעותית. הם חשבו ללכת יחד לבית מלון, אך גילו שזהו השבוע היקר ביותר בשנה. בני הזוג החליטו שחשוב להם יותר להיות יחד מאשר לצאת למלון, והם החלו לחפש אלטרנטיבות משתלמות יותר. בכדי לממן את הבילויים שלהם בשבוע הזה יחד, בני הזוג החליטו לחסוך במהלך יולי מסעיפי תקציב אחרים בצורה משמעותית, ולצמצם ככל האפשר את ההוצאות בהיותם בחופשה. ההחלטה המושכלת תוך ניצול החופש שלהם לבחור את סדרי העדיפויות, הביאו לכך שלחופשה הזו הם יוצאים בראש שקט וללא דאגות.
משפחה במעמד הביניים - שינוי ההוצאות בחודש אוגוסט לעומת הממוצע:
החופש ללמד את הילדים על עצמאות פיננסית
אם יש לנו נער בן עשרה שמעוניין לעבוד בחופש הגדול, נוצרת לנו הזדמנות להכיר לו את שוק העבודה וללמד אותו כיצד להתנהל עם הכסף. בשלב הראשוני נוכל להציג בפניו דרכים לחיפוש עבודה, ללמד אותו כיצד לשווק את עצמו, להסביר לו כיצד פועל שוק העבודה, מהן זכויותיו וכן הלאה.
כאשר הוא יקבל את השכר שלו, נוכל ללמד אותו כיצד להתנהל נכון עם הכסף, להסביר לו על אפשרויות חסכון והשקעה, לתכנן איתו איזה אחוז יילך לחסכון, ובמידת האפשר לתמרץ אותו לכך על ידי הצעת עסקה, לפיה בתום תקופת חסכון ארוך טווח שתקבעו, תתנו שקל משלכם עבור כל שקל שייחסך מצידו.
גם שימוש בדמי כיס יכול לסייע לחינוך הפיננסי של הילדים בחופש, אם הם מעל גיל 7. אם המשפחה בוחרת להעלות את גובה דמי הכיס של הילדים ולאפשר להם לרכוש בכסף הזה גם אטרקציות לקיץ, הם ירוויחו מכך פעמיים. חסכון לטובת בילוי יוצר קישור חיובי במוחם של הילדים כלפי כסף, והילדים לומדים להתנהל נכון יותר עם כסף, מבינים את חשיבותו ולומדים שיעור חשוב של חינוך פיננסי.
אם החלטנו על תקציב מוגדר לקיץ, אנחנו יכולים להעביר את חופש הבחירה לילדים שלנו, ובכך ללמד אותם שיעור בחינוך פיננסי. בכדי לעשות זאת, עלינו לרכז מספר פעילויות שמבוקשות על ידי ילדינו ולהציג אותן עם העלויות הנלוות. כעת עלינו לתת לילדים לחלק את התקציב בין הפעילויות הללו, ולבחור מביניהן מי מתאימה להם יותר. כאשר הילדים נדרשים לבחור בין אפשרויות, הם לומדים שאי אפשר לקבל את כל מה שרוצים, ולכן חשוב ליצור סדר עדיפויות ולבחור בבחירה הטובה והנכונה ביותר. זהו עקרון חשוב של חינוך פיננסי, והוא יתן לילדים שלנו כלים לחיים שיאפשרו להם לעצור ולחשוב לפני עשיית צעדים כלכליים.
החופש לצאת מהקופסה
בשלב הזה כדאי לשבץ יחד איתם את הפעילויות בלוח השנה, ולחשוב איך במסגרת התקציב הזה תוכלו להנות בחופש גם בימים שבהן אין פעילויות יקרות. כאשר אתם עורכים עם הילדים את התכנון לחופש הגדול, תכננו איתם גם את המועדים בהם יכינו את השיעורים לחופש ויעבדו על החוברות, יתכוננו לשנה הבאה, ואפילו מתי תקנו יחד את הספרים לשנת הלימודים הקרובה.
לאחר שיבוץ הימים המיוחדים וימי המטלות, יתכן שיישארו לכם ימים לא משויכים. זה הזמן להפעיל יצירתיות ולעודד את הילדים שלכם לכך, כיוון שהיא תסיע לכם למצוא תוכן איכותי ומהנה לכל הקיץ. התכנון מראש חשוב משום שכך תמנעו מברירות מחדל יקרות כמו לקחת את הילדים לקניון, ולכן מומלץ שלא להשאיר ימים לא מתוכננים.
החופש הגדול מעניק לנו הזדמנות לתת דרור ליצירתיות שלנו, ולהפוך את הקיצוץ בהוצאות והשמירה על התקציב, למנוף שיייצור זמן איכות נהדר עם הילדים. בזמן הזה נוכל להתיידד עם הילדים מחדש, להעשיר אותם בידע ובחוויות ולהעצים אותם מבחינות רבות. כך למשל, אם התפנה לנו תקציב שהיה מיועד בתקופת הלימודים לטובת החוגים, נוכל לעשות פעילות משפחתית משותפת כמו למשל להירשם יחד לחוג שחיה, לתכנן ימי כיף בבית של הכנת שוקולד או גלידות ועוד.
אולי השנה, במקום לחשוש מהחופש הגדול ולהתמוטט תחת עולו, נרוויח ממנו חופש להתנהל נכון, להעניק לילדים שלנו את המתנות הכי חשובות לחיים, ולהרוויח חוויה משפחתית יקרת ערך.
הכותב הוא מנכ"ל חברת "יבולים " המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים