מקורב למועצה הצבאית: "החלטת מורסי מסוכנת"
במצרים עדיין ממתינים לתגובת המועצה הצבאית להחלטתו של הנשיא מוחמד מורסי לכנס מחדש את הפרלמנט האיסלאמיסטי שבית המשפט פיזר. בראדעי: מצרים תיכנס למאבק בין הרשויות
במצרים חוששים כי החלטתו של הנשיא הנבחר מוחמד מורסי להשיב על כנו את הפרלמנט שפוזר תביא למאבק פוליטי ולחוסר ודאות, ותציב את הנשיא החדש על מסלול התנגשות עם הצבא. ד"ר מוחמד אל-בראדעי, יו"ר סבא"א לשעבר ומי שהוזכר כמועמד אפשרי לתפקיד ראש הממשלה החדש במצרים, צייץ אמש (יום א') בחשבון הטוויטר שלו כי ההחלטה היא "הפקרה של הרשות השופטת ומכשירה את כניסתה של מצרים לתרדמת חוקתית ולמאבק בין הרשויות".
מורסי הוציא אמש צו נשיאותי המבטל את החלטת בית המשפט החוקתי שפיזר את הבית התחתון של הפרלמנט, זמן קצר לאחר שנבחר, ורק יומיים לפני הבחירות לנשיאות.
הפרלמנט נשלט ברובו על ידי איסלאמיסטים שזכו בבחירות, ופיזורו נתפש כצעד של
המועצה הצבאית שלמעשה העבירה לידיה סמכויות שליטה במדינה. בעקבות הוראתו של מורסי, התכנסה אמש המועצה הצבאית לדיון חירום. גם בית הדין החוקתי במצרים יערוך היום ישיבת חירום כדי לדון בהחלטת הנשיא מורסי.
הגנרל עבד אל-מונעם כאטו, מומחה צבאי ויועץ מחלקת ההסברה של המועצה הצבאית, כינה את ההחלטה "מסוכנת" ואמר כי היא עלולה להביא למאבקים פנימיים בין הרשויות. "ההחלטה הזאת לא במקומה ולא בעיתוי הנכון", אמר בשיחה עם העיתון "אל-ופד" והוסיף כי מורסי חייב לכבד את ההחלטות של הרשות השופטת אשר הוא נשבע בפניה.
נשיא בית הדין החוקתי לשעבר, פארוק סולטאן, שהשביע את מורסי לפני שבוע, היה נזעם. בראיון לאתר האינטרנט של העיתון "אל-אהראם" אמר סולטאן: "אני מתפלא מאוד שנשיא מדינה אשר נשבע לכבד את החוק, מקבל החלטה שנוגדת את החוק ואת החלטת בית הדין העליון במדינה". סולטאן הסביר כי "ההחלטה כרגע נמצאת בידיו של בית המשפט המנהלתי שיש לו זכות להכריע לגבי נכונות ההחלטות של הנשיא". מחליפו של סולטאן בתפקיד נשיא בית הדין החוקתי, מאהר אל-בחירי, העדיף לא להגיב בינתיים.
האחים המוסלמים: החלטה מכובדת
מי שמרוצה מההחלטה הם חברי הפרלמנט המקווים לחזור לכיסאותיהם, ובראשם מוחמד סעד אל-כתאתני, המשתייך למפלגת החירות והצדק של האחים המוסלמים. הוא בירך הערב על ההחלטה של הנשיא הנבחר מוחמד מורסי, וטען כי ההחלטה הזו מכבדת את שלטון החוק, המדינה והמוסדות.
יומיים לפני הסיבוב השני של הבחירות במצרים, פסק בית המשפט החוקתי כי חוק הבחירות לפרלמנט שלפיו נערכו הבחירות במשך שלושה חודשים מאז נובמבר אשתקד, אינו חוקתי. זאת, מפני שהוא הפר את עקרון השוויון בכך שאפשר לחברי מפלגות להתמודד על שליש ממושבי הפרלמנט שהוקצו מלכתחילה לעצמאים (מועמדים שאינם משתייכים לאף מפלגה). שני השלישים האחרים של המושבים הוקצו למועמדים מטעם מפלגות. האחים המוסלמים, תנועתו של מורסי, עלולה להיות הנפגעת העיקרית מהחלטת בית המשפט שכן לא ברור אם תצליח לשחזר את הישגיה.
הדרישה לבטל את ההחלטות בדבר פיזור הפרלמנט ואי חוקיותו היו מכנה משותף מרכזי בין
האחים המוסלמים לבין הכוחות הליברליים. הם תבעו גם לבטל את השינויים החוקתיים שעליהם הכריזה המועצה הצבאית העליונה, שהעבירו סמכויות עיקריות מידי הנשיא אל הצבא.
הצו הנשיאותי פורסם זמן קצר לאחר שנפגש מורסי עם סגן מזכירת המדינה האמריקנית, ויליאם ברנס, שהעניק לו איגרת ברכה מנשיא ארה"ב ברק אובמה. הנשיא הזמין את מורסי לארה"ב, במסגרת כינוס העצרת הכללית של האו"ם בספטמבר. גורם בממשל אישר שהשניים ייפגשו בשולי העצרת אך אמר שאין זו הזמנה לפגישה בבית הלבן.