שתף קטע נבחר
 

עובדים מעשנים מחפשים את דרכם לסיגריה

המעסיקים במשק כמעט שלא מכינים חדרי עישון וכך, הם חושפים עצמם לתביעות עקב עישון בחדרי המדרגות. האפשרות השנייה היא עובדים שיוצאים ממקום העבודה להפסקות סיגריה ארוכות, דבר הפוגע במהלך העבודה התקין

החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים שאוסר על עישון במקומות העבודה, אילץ את המעבידים שמעוניינים להימנע מתביעה להקצות חדר נפרד במקום העבודה אשר יוגדר כ"חדר עישון", ובלבד שאינו משמש אנשים שאינם מעשנים.

 

 

החלופה השנייה היא התמודדות עם עובדים שחווים תהליך גמילה שנכפה עליהם בעל כורחם, תובעת מחיר יקר וכפי שמעידים מעסיקים רבים, מכניסה לתוך סביבת העבודה אי שקט.

 

בו בעת, המציאות מלמדת כי הקצאת חדר לצורכי עישון אינה אפשרית בכל מקומות העבודה, לרוב בשל היעדר מקום ולפיכך, עובדים רבים יוצאים לעשן בחדר המדרגות אשר הפך, בניגוד לחוק, לפינת עישון.

 

מעלים עין

המעביד שמעוניין להשכין שלום עם עובדיו המעשנים, לא אחת מעלים עין מהפיכת חדר המדרגות לחדר עישון, ועובר בכך על החוק. המעביד חושף את עצמו הלכה למעשה לסנקציות משפטיות משמעותיות, אומרת עו"ד דגנית לפידור זינגר, מומחית לדיני עבודה ממשרד לפידור ושות' ומציינת, כי בית המשפט פסק בעניין זה שחדר מדרגות אינו יכול להיות "חדר" או "אולם" כדרישת החוק ואינו יכול לשמש כ"אזור עישון".

 

חדר מדרגות של בניין, נועד לשימוש עובדי הבניין, ספקים ועוברי אורח המבקשים לעבור בין קומות הבניין ברגל ולא באמצעות המעלית. לכן חדר מדרגות אינו יכול להיות "אזור עישון" מאחר שהוא חושף את העולים והיורדים במדרגות למטרד העישון ולנזקי העישון.

 

לפידור זינגר מוסיפה כי בחודש יוני 2012 נחקק צו למניעת העישון במקומות ציבוריים וחשיפה לעישון (שינוי התוספת לחוק שהוסיף מקומות שונים שבהם העישון אסור, ובכלל זה קבע את חדר המדרגות כמקום שאסור לעשן בו. לצו קדם פסק הדין ת"א 039435/07 קסם מילניום נגד מיקדן ספנות קבע כי חדר מדרגות אינו יכול לשמש כאזור עישון).

 

האיסור יצר תרעומת בקרב לא מעט מעסיקים אשר נדחקו בשל כך בין הפטיש לסדן. מחד, הם מעוניינים ליצור סביבת עבודה נטולת סיכונים בריאותיים, אולם מאידך, אכיפת החוק גם כאשר מדובר על חדרי מדרגות שמשמשים לרוב רק את העובדים המעשנים, מהווה החמרה מיותרת ומעוררת תסכול רב שמופנה אליהם.

 

וכך, מספר חיים, שותף בחברת תוכנה המעסיקה כחמישים עובדים: "החוק הזה ובמיוחד פסק הדין, יצר מצב בלתי אפשרי בו אני נדרש להתמודד עם עובדים מעשנים, אשר מפנים כלפי את התסכול שלהם מאחר שאסרתי את העישון בחדר המדרגות. עליהם לצאת אל מחוץ לשטח הבניין, במהלך יום העבודה, ולעתים זה פשוט מעיק וגוזל זמן רב. לי באופן אישי ממש לא אכפת שהם יעשנו בחדר המדרגות".

 

"נפש חיה אינה עוברת שם", הוא מוסיף, "ואין לעובדים שאינם מעשנים מה לחפש שם, כך שהתרעומת שהביעו העובדים הלא מעשנים על כך שהתרתי זאת בעבר – זו פשוט התחסדות לשמה. המעשנים מסרטנים את עצמם ואת הקירות מסביבם ורק הם יאכלו את דייסת הניקוטין שהם מבשלים - אז מה זה מעניין את שאר העובדים?".

 

"חמש דקות רק לצאת מהבניין"

גם רונן, מנכ"ל של חברה גדולה ליעוץ פיננסי, מתרעם על החוק ופסק הדין: "תבינו לאיזה מצב אבסורדי נקלעתי: לאחר כניסת החוק לתוקף, אסרתי על עישון ברחבי המשרד, אולם הבנתי כי היציאה מהבניין כל פעם שעובד רוצה לעשן, גוזלת כחמש דקות רק לצורך ההגעה אל מחוץ לגבולות הבניין".

 

"וכך", הוא מוסיף, "על מנת להימנע מעימות עם עובדים רבים, התרתי להם לעשן בחדר המדרגות. מלבד המנקה שעובר שם פעם ביום, רק העובדים המעשנים שוהים שם, אולם לפני כחודשיים, איימה עלי עובדת שאינה מעשנת כי אם לא אורה באופן חד משמעי על איסור לעשן שם : היא תפנה למשרד הבריאות, בתלונה כי איני אוכף את החוק. אני באמת לא מבין מה זה מפריע לעובדים שלא מעשנים, באמת ובתמים".

 

שי, שעובד בחברת היי-טק גדולה, מסביר מדוע זה מפריע לו : "נכון, חדר המדרגות שלנו אינו משמש איש, אולם אותי זה לא מעניין, גם אם העובד מעשן שם, ואיני חשוף באופן ישיר לפגעי העישון, אני נאלץ להריח את הסירחון שמתפשט ברחבי המשרד כל פעם שמישהו עישן".

 

"מבחינתי, העובדה שהם נאלצים להתרוצץ ולצאת מחוץ לבניין, זה פשוט פתרון נהדר: כך רבים מוותרים על הסיגריה וחוסכים ממני את תחושת הגועל. לפני כשנה , עדיין התירו לעשות זאת, אולם התארגנו מספר עובדים ושלחנו מכתב חד משמעי להנהלה שהמסר שלה היה ברור: אם לא תאכפו את החוק: אנו לא נהסס למצות איתכם את הדין".

 

"העובדים לא פאסיביים"

לדברי עו"ד לפידור, הדוגמה הזו צריכה להדליק נורה בקרב המעסיקים: "עליהם להבין כי העובדים של ימינו אינם פאסיביים, מודעים היטב לזכויותיהם ויכולים להכניס את המעביד לתוך צרה צרורה, במיוחד במצב בו מערכת היחסים שלהם עלתה על שרטון והעובד מעוניין להסב למעביד נזק".

 

"לצורך כך, עומדת לרשות העובד האפשרות להגיש תביעה נזיקית כנגד המעסיק בגין הפרת חובת החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים. המעביד צפוי להיפרד מסכום של 25 אלף שקל, ואין המדובר על איום בעלמא: בית הדין פסק בעבר פיצוי בנסיבות אלו".

 

גם לדקלה שעובדת כרו"ח בפירמה גדולה נמאס מגרירת הרגליים של המעביד בעניין התרת העישון בחדרי המדרגות " אני מעדיפה להשתמש בחדר המדרגות ולא לעלות במעלית, אולם אני נאלצת כל יום מחדש להריח את הזוועה: חדר המדרגות מצחין, בכל קומה יש פינת עישון בחדר המדרגות, ואני פשוט מקבלת בחילה כשאני עוברת שם".

 

"יש חוק ברור בעניין וקצתי ברפיון של הבוס שלי, שהוא בעצמו מעשן שם. אם תוך שבועיים הוא לא אוסר זאת, אני אפעל במלוא הכוח על מנת לגרום לו לעשות זאת".

 

אין ספק שהחוק עומד לרשות העובדת, מציינת עו"ד לפידור- זינגר, אולם לפני שהיא אצה לנגח את המעביד, חשוב לדעת שבית המשפט לא יראה בעין יפה הגשת תביעה, מבלי שניתנה למעביד האפשרות לתקן את העוול.

 

"לפיכך, נכון יהיה אם ראשית העובדת תפנה למעסיק ותפנה את תשומת ליבו במכתב המבהיר לו כי עליו לאסור עישון בחדר המדרגות. לעיתים, כאשר מדובר על חדר מדרגות המשמש מספר משרדים, מוטב לפנות במקביל לחברת הניהול, ככל שזו קיימת ולדרוש ממנה כי תאכוף את החוק, ולא תסתפק בתליית שלט האוסר זאת".

 

רועי, שעובד כשרטט שכיר בסטודיו שנמצא בבניין משרדים גדול, מספר" לאחרונה, עמיתו לעבודה החליט שהוא מודיע לבעלי הסטודיו כי אם הם לא יאכפו את החוק באופן חד משמעי, הוא יגיע עם העניין הזה עד למשרד הבריאות. המנהל שלו, השיב לו כי אם הוא יעשה כך, המקום היחיד שאליו הוא יגיע: זה בחזרה הביתה, או ללשכת האבטלה, שכן איומים אינם מזיזים לו , והדבר היחיד שיזוז זה הוא, ממקומו לעבר הדלת".

 

עו"ד לפידור מסבירה, כי המעביד במקרה הזה פועל בתוך בורות, שכן, יש שתי חרבות שמונפות מעל ראשו: האחת היא האפשרות לפנות במכתב למשרד הבריאות, שמהווה את הגורם המוסמך לדון בפרת החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים.

 

כמו כן, אין ספק שמדובר במהלך שיכול להיתפס כבגידה באמון המעסיק, אולם אל לו לפטר את העובד בשל כך, שכן המעסיק עלול למצוא את עצמו, וכפי שקרה בעבר, משלם פיצויים לעובד בשל נסיבות פיטוריו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קנס של 25 אלף שקל
צילום: גיל נחושתן
עו"ד דגנית לפידור - זינגר
צילום: דן פרץ
מומלצים