שתף קטע נבחר

 

האם השרים יצילו את החופים מכרישי הנדל"ן?

מגדלים עם אלפי יחידות דיור ונופש עדיין מאיימים על מה שנותר מחופי הים התיכון והכנרת. גם בפלמחים ובבצת עוד לא נאמרה המילה האחרונה. הצעת חוק, שנועדה למנוע מתוכניות בנייה ישנות לצאת לדרך ללא בחינה נוספת, תעלה היום לאישור שרי הממשלה. האם הם יצילו את מה ששייך לכולנו?

שרי הממשלה עתידים להכריע היום (א') על הגורל של מה שנותר מחופי ישראל. התיקון לחוק החופים, שנועד למנוע את הישנותן של תוכניות בנייה ישנות, אמור לעלות להצבעה בוועדת שרים לענייני חקיקה, בתקווה שיספיקו להעביר אותו בקריאה טרומית ראשונה לפני פגרת הקיץ.

 

 

הצעת החוק מבקשת לבחון מחדש תוכניות בנייה ישנות, בהתאם לחוק החופים, שמגביל את הבנייה והפיתוח בסמוך לקו החוף. בין התומכים בהצעה, שזוכה לתמיכה רחבה שחוצה את הסיעות, נמנה השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן. אבל התנגדות מסתמנת של מספר שרים עלולה בכל זאת להפיל אותה, בהם של שר הפנים, אלי ישי, ושל שר האוצר, יובל שטייניץ.

 

חוק החופים כפי שהוא כיום קובע, שכל תוכנית בטווח 300 מטר מקו המים, צריכה לקבל אישור מהוועדה לשמירה על החופים - הולחו"ף. הוועדה בוחנת אותה במטרה לבטל את הפגיעה לחלוטין או למזער אותה ככל האפשר, תוך גישה חופשית של הציבור אל החוף ולאורכו.

 

הבעיה היא שיש בו פרצה - הוראות החוק אינן חלות על תוכניות בנייה שאושרו טרם שנכנס לתוקף ב-2004. כתוצאה, ניתן להוציא היתרי בנייה מכוחן של תוכניות שאושרו לפני שנים, בלי שיעברו בדיקה מחדש. הצעת החוק מבקשת כי תוכניות אלה גם ייבחנו בוועדה, שתחליט אם יש לצורך לבטל או לשנות אותן תמורת פיצוי ליזם. 

 

תוכניות בנייה שמאיימות על החופים. באדיבות הפורום לשמירה על החופים ()
תוכניות בנייה שמאיימות על החופים. באדיבות הפורום לשמירה על החופים

לצפייה במפה בגודל מלא

 

"התיקון מיישר קו בין תוכניות ישנות לחדשות, כלומר שאי אפשר להוציא אוטומטית היתר בנייה מכוח תוכנית ישנה, אלא שיש לבחון אותה על פי התפיסה הקיימת כיום, תוך איזון בין האינטרס הציבורי לזכויות היזם", מסבירה עו"ד קרן הלפרן-מוסרי, מנהלת המחלקה המשפטית באדם טבע ודין, שניסחו את הצעת החוק.

 

הצורך בגיבוש הצעת החוק נבע מהישנות מקרים כמו בחופי פלמחים ובצת, שם נאבקו פעילי סביבה ותושבים נגד מימוש תוכניות ישנות, שאופי הבנייה שתוכנן בהם נוגד את התפיסה העדכנית של חוק החופים. אף נדמה היה כי מאבקים אל נחלו הצלחה אך המילה אחרונה טרם נאמרה בהם, ולא רק שם - שלל תוכניות בנייה עדין מאיימות על מה שנותר מהחופים.

 

 

חוף פלמחים (צילום: אייל מטרני) (צילום: אייל מטרני)
חוף פלמחים(צילום: אייל מטרני)

 

"אין אפשרות אמיתית להתנגד"

רבות מהתוכניות הללו מרוכזות בצפון, אך לא רק. גיבשנו את חלקן בסיוע אדם טבע ודין והפורום לשמירה על החופים:

 

חוף בצת – תוכנית מ-1992 לבניית שלושה כפרי נופש עם חניון קמפינג גדול, שלושה מרכזים מסחריים, אגם מלאכותי, פארק שעשועי מים גדול וחוות סוסים בהיקף בנוי של עשרות אלפי מ"ר, וכן אפשרות עתידית לבנייה נוספת של מתחם תיירותי. לפני כשנה הסתמן שהתוכנית יורדת מהפרק, לאחר שמינהל מקרקעי ישראל הודיע כי יבטל את המכרז ויגיע להסדר עם היזמים על פיצויים. עם זאת, המו"מ עדין תקוע ואין הליך לשינוי יעוד הקרקע וביטול התוכנית.

 

דרום אכזיב - תוכנית משנת 1994 בצפון נהריה, הנפרסת על יותר מ-300 דונם. כוללת בתי מלון בגובה 10-5 קומות בסמיכות גבוהה לחוף, עם יותר מ-750 חדרים, ומאחוריהם שכונה חדשה עם כ-800 יחידות דיור בבניינים של 2-9 קומות.  

 

הגופים שקידמו את התוכנית בשנות ה-90 הם חברת דלתא, מינהל מקרקעי ישראל והוועדה המקומית בעיריית נהריה. תוכנית הבינוי אושרה  לאחרונה בוועדה המחוזית. "התוכנית נופלת בדיוק בקטגוריה של הצעת החוק", מסבירה רחל כרם הפועלת להצלת החוף. "לא הייתה אפשרות אמיתית להתנגד".

 

כרם, שעומדת בראש ועד הפעולה להצלת חופי בצת, מספרת שגם מצפון לשם מתוכנן פיתוח של חוף אכזיב. "מדובר בהמון בינוי שמתוכנן על רצועת חוף אחת, ששייכת לרשויות מקומיות שונות. אין הסתכלות על התמונה הכוללת".

 

מגדלים בחוף הכרמל - תוכנית בחוף הדרומי בחיפה, שמאפשרת בניית ארבעה רבי קומות נוספים במגדלי חוף הכרמל. התוכנית, שאושרה בשנת 1978, נמצאת בסמוך לחוף וכוללת ייבוש של שטח מהים. מקודמת על ידי חברת דלק נדל"ן ועיריית חיפה.

 

רצועת החוף דור נחשולים - כ-1,500 יחידות נופש בשלוש תוכניות לכפרי נופש: 500 יחידות בכפר נופש דור, 500 בכפר נופש קיבוץ נחשולים וכן 500 בכפר נופש נחשולים. התוכניות נמצאות בשלבי אישור בוועדות התכנון. בנוסף מתוכנן פיתוח חוף רחצה מוסדר בחוף הבונים.

 

חוף נחשולים (צילום: גדעון בצלאל) (צילום: גדעון בצלאל)
חוף נחשולים(צילום: גדעון בצלאל)

 

מגדלים בבת ים

כשיורדים דרומה, המצב לא יותר טוב: תוכנית שאושרה סטטוטורית בסוף שנות ה-60 לבניית כפר נופש בצפון מכמורת ושהיקפיה עוד לא ידועים; מגדלי מגורים, מלונאות ונופש שאושרו לבנייה בסוף שנות ה-80 לאורך חופי בת ים; קניון ענק במרינה באשקלון שיחסום את הים בדומה לקניון ארנה בהרצליה; ובחופי ים סוף – בניית מלון אלמוג שאושרה באילת.

 

אפילו בחוף פלמחים מתברר שהאיום טרם הוסר במלואו. "בניגוד לתדמית שנוצרה, אין פה סוף פסוק כי היזם עוד לא פוצה בקרקע חלופית וכסף", אומרת הלפרן-מוסרי מאדם טבע ודין. עם זאת היא מדגישה, כי נעשים צעדים קונקרטיים להפוך את המקום לגן לאומי, כך שייעוד השטח עתיד להשתנות והוא יזכה להגנה. "זה בתהליכים מתקדמים רק עוד לא סגור הרמטית", היא מוסיפה.

 

אורי מצקל, חבר בוועד הפעולה להצלת החוף, מספר כי בשטח יש כיום השגחה של רשות הטבע והגנים, אך בפועל, "הדברים עדיין אפורים. לא נתפלא אם דברים יעמדו ככה ובעוד שבע שנים יקום יזם ושוב ירצה לבנות שם".

 

גם בכנרת, שרובה ככולה נחסם לגישה חופשית של הציבור, המצב מדאיג. בחוף כורסי נבנה בימים אלה כפר הנופש של האחים נקש, שאושר חרף התנגדויות רבות של תושבים וארגוני סביבה. בחוף הדקל נבנה כעת מלון על שטח שיובש מהכנרת. בצד המזרחי של האגם הלאומי קיימות תוכניות נוספות ורדומות לבניית כפרי נופש נוספים.

 

הפורום לשמירה על החופים

תוכניות הבנייה אינן לבד - הפיתוח המתוכנן לחופי ישראל כולל גם הקמת מתקנים גדולי ממדים כמו תשתיות הגז הטבעי ומתקני התפלה, שצפויים לנגוס בחלקים נוספים מהחופים.

 

 

לצפייה במפה בגודל מלא

 

ריבוי האיומים, הנפרשים בכל חופי המדינה, הביא להקמת הפורום, שעומל בימים אלה על ריכוז תמונת מצב כוללת, מאגד את שלל הארגונים הסביבתיים והמקומיים הפועלים בתחום, בהם צלול, כחול ירוק, מגמה ירוקה, חיים וסביבה, אקואושן, החברה להגנת הטבע, שתיל ואחרים. השבוע הם קיימו צעדה "להצלת חופי ישראל", בקריאה לשרים להצביע בעד הצעת החוק.

 

"תוכניות ישנות, שלא היו מקבלות היום אישורים, יכולות לצאת כך סתם מהבוידעם ולהתחיל בבנייה ללא שלב ציבורי זה או אחר", מסבירה ירדן שני רוקמן, רכזת הפורום. "את חוף אשלים בכינרת כבר הפסדנו. בחוף אכזיב, אחד משכיות החמדה של המדינה, מתוכננים מגדלים בסמיכות לחוף, ומגדלים יעטרו גם את החופים הדרומיים של חיפה, את גבעת אולגה, מכמורת, בת ים ועוד".

 

צעדה להצלת החופים, השבוע בת"א (צילום: מיכל שוקרון, מגמה ירוקה) (צילום: מיכל שוקרון, מגמה ירוקה)
צעדה להצלת החופים, השבוע בת"א(צילום: מיכל שוקרון, מגמה ירוקה)

 

לדבריה, "גם חוק החופים עצמו עבר לאחר שנים של מאבקים ציבוריים ובניית ממגדלים כמו סי אנד סאן בחוף הצוק בתל-אביב, או שני מגדלי חוף הכרמל. היום ברור כי הם סוגרים חלקים מהים לציבור, משנים את החופים הסמוכים להם ורק קומץ אנשים נהנים מהם. אני מקווה שהתיקון יתקבל ושהפרצה תיסגר".

 

ההצעה כבר הייתה אמורה לעלות להצבעת השרים לפני כחודש וחצי, אבל הוסרה מסדר היום בעקבות התנגדות צפויה של השרים ולצורך ביצוע שינויים בהצעת החוק. ההצעה חזרה למקצה שיפורים וכעת היא מוגשת על ידי 18 חברי כנסת מתשע סיעות שונות, מימין ומשמאל, בהם יריב לוין, משה גפני, כרמל שאמה-הכהן, אופיר אקוניס, איתן כבל, ניצן הורוביץ ועוד.

 

"ביום א' תינתן לשרי הממשלה אולי ההזדמנות האחרונה להבטיח שרצועת החוף הצרה של ישראל אינה עוד הפקר ושיש להגן עליה למעננו ולמען ילדנו והדורות הבאים", מסר עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין.

 

ח"כ דב חנין (חד"ש), ממגישי ההצעה, אמר כי "בנינו מנגנון מאוזן, שמוציא תוכניות ישנות לבחינה מחדש על ידי מנגנון מקצועי ורציני. זה גם נכון גם מבחינה כלכלית, שכן מצב שבו תוכנית מאושרת, אחר כך נתקעת ולבסוף נופלת, עולה הרבה כסף".

 

"יש לנו שורה ארוכה של בעיות לאורך החופים", הוא מוסיף. "למזלנו הציבור הישראלי מוכן להתגייס בכל פעם מחדש, אבל זו לא השיטה. במקום להמציא את הגלגל, צריך פתרון מערכתי - ולכן החוק כה חשוב וכה מהותי".

 

בהכנת הכתבה השתתף צבי לביא


פורסם לראשונה 14/07/2012 17:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירדן שני רוקמן
הצעדה לתמיכה בחוק החופים
צילום: ירדן שני רוקמן
פעילים נגד הבנייה בבצת
צילום: אלמוג ליטמן
מומלצים