טנטאווי: לא ניתן לשום קבוצה לשלוט במצרים
המתח הפוליטי רק מעמיק: ראש המועצה הצבאית שלקחה את המושכות במדינה אחרי הדחת מובארק, מצהיר לראשונה מאז בחירתו של איש האחים המוסלמים לנשיא כי ארצו אינה שייכת לקבוצה מסוימת, ולכן אף קבוצה לא תשלוט בה לבדה
מפקד צבא מצרים, הגנרל מוחמד חוסיין טנטאווי, אמר היום (א') כי הצבא לא יאפשר "לשום קבוצה" לשלוט במדינה, הצהרה שעשויה להגביר את המתיחות הפוליטית בין הצבא לאחים המוסלמים. מועמד האחים, מוחמד מורסי, רשם בחודש שעבר ניצחון היסטורי בבחירות לנשיאות, מה שעורר חשש כי מצרים תנוע לעבר איסלאמיזציה.
עוד חדשות מהעולם :
- ר"מ בריטניה: בעד ש"ירושלים" יהיה המנון אנגליה
- לראשונה זה 100 שנה: לנשים IQ גבוה מלגברים
- 25 הרוגים בהצפות ביפן: רבע מיליון איש פונו
- הצלב האדום מחיל החוקים ההומניטריים בכל סוריה
הצהרותיו של טנטאווי באו שעות בודדות אחרי פגישתו עם מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, שקראה לו לפעול יחד עם הנשיא הטרי מורסי למעבר מלא לשלטון אזרחי. בהערותיו היום לא הזכיר טנטאווי באופן ספציפי את האחים המוסלמים, אולם כוונתו הייתה ברורה.
"מצרים לא תיפול לעולם", אמר טנטאווי בטקס צבאי באיסמאעיליה, "היא שייכת למצרים ולא לקבוצה מסוימת - הכוחות המזוינים לא יאפשרו זאת". טנטאווי השמיע כבר לפחות הצהרה דומה אחת בעבר, אולם זו הפעם הראשונה שהוא מתבטא
כך מאז כניסתו של מורסי לתפקיד הנשיא. זהו סימן לכך שצבא מצרים אינו מתכוון לתת לאחים המוסלמים לאחוז לבדם במושכות השלטון.
בין צבא מצרים לאחים המוסלמים יש דם רע עוד משנות ה-50, אז כלא הנשיא דאז גמאל עבד אל-נאצר את מנהיגי הארגון ומאות מפעיליו. הוא הורה על מבצע דיכוי נוסף נגדם בתחילת שנות ה-60, כשאת חלקם שלח לכלא ואת חלקם הוציא להורג. גם חוסני מובארק רדף את אנשי האחים המוסלמים במשך רוב 29 שנות שלטונו, וכלא אלפים מהם.
בפגישות ביום שבת עם מורסי והיום עם טנטאווי, אמרה קלינטון כי ארה"ב רוצה ששני הצדדים יפעלו יחד כדי להביא לשלטון דמוקרטי אזרחי מלא. מבלי לנקוט עמדה במחלוקת בין הצדדים בנוגע לפיזור הפרלמנט או לניסוח חוקה חדשה, קראה קלינטון למפקד צבא מצרים לדאוג שהכוחות המזוינים ישובו למלא "תפקיד ביטחוני לאומי גרידא".
בית המשפט החוקתי של מצרים הורה בחודש שעבר לפזר את הבית התחתון של הפרלמנט המצרי, והסביר זאת בכך שחלק מחבריו נבחרו שלא כחוק בבחירות הדמוקרטיות ההיסטוריות שנערכו בתחילת השנה. האיסלאמיסטים, שרשמו בבחירות האלה ניצחון גדול והשתלטו לגמרי על הפרלמנט, ראו בכך ניסיון של המשטר הישן ושליחיו להצר את צעדיהם. עם בחירתו כינס מורסי את הפרלמנט מחדש לזמן קצר, אולם בהמשך אמר כי יכבד את חוקי מצרים. אתמול דחה בית משפט לערעורים
את הערעור על פסיקת בית המשפט החוקתי.
ובינתיים, יותר מ-23 אלף עובדים הזועמים על משכורותיהם הנמוכות פתחו בשביתה בחברת הטקסטיל הגדולה ביותר של מצרים. הם עצרו את הייצור, והגדילו בכך את האתגר שניצב בפני הנשיא החדש מורסי. חברת Misr Spinning and Weaving שנמצאת בבעלות המדינה בעיר מחאלה, הייתה זירה להפגנות גם ב-2008, הפגנות שהובילו לגל שביתות ברחבי המדינה. רבים ראו בכך זרז למהפכה שבה הודח מובארק שלוש שנים אחר כך.