שחור זה הלבן החדש: מתוודעים לשום השחור
הוא מתוק וחמוץ, משתלב מעולה עם אוכל אסיאתי והכי חשוב - אינו גורם לריח רע מהפה. הכירו את השום השחור, שמאיים להפוך לחומר הגלם הטרנדי הבא של מסעדות היוקרה ומטבח הבריאות בישראל
עוד בערוץ האוכל:
לאחר אותו מפגש הרה-גורל עם אותו שום, חפץ החליטה לעשות מעשה ולייבא אותו ארצה. "בארץ יש התעניינות רבה במטבח האסיאתי, אבל משום מה הרבה מהאוכל ומחומרי הגלם המסורתיים של האזור, כשום השחור, עוד לא נכנסו לפה", היא מסבירה.
כעת ובשעה טובה, הגיעו ראשי השום השחור גם לכאן והתיישבו בנונשלט על מדפי בתי טבע, חנויות מתמחות ואפילו במנות מיוחדות במסעדות עילית. בקלואליס, למשל, השף ויקטור גלוגר משלב אותו במנות שונות כקרוקט תפודים וגם השף שאול בן אדרת מוסיף אותו למנות ספיישל במסעדת "התרנגול הכחול".
"השום השחור הולך ונעשה פופולרי בעולם כולו ונהנה מבאזז גם בקרב ברנז'ת האוכל בארץ", מסכים השף ישראל אהרוני, מומחה לאוכל סיני. "בכל העולם מחיים מחדש זנים נשכחים או מעדכנים זנים קיימים. הייבוא של השום השחור היא בשורה משמחת ומחשבה נכונה והוא מהווה דוגמא מצוין לדינמיות של ענף המזון, שבאה לידי ביטוי בכל התחומים וכמובן - גם באוכל עצמו. אני שמח על כל הרחבה של סל המוצרים, במיוחד כשמדובר במוצר שהוא גם טעים מאד"
שחור זה הלבן החדש
אז מי ומה אתה בעצם, שום שחור? מדובר בראש שלם של שום סיני, שעובר התססה מיוחדת במשך מספר שבועות. בסוף התהליך הוא מתייבש במידה, מתרכך, מחליף את צבעו לשחור וטעמיו מתחזקים. מתקבל ראש בטעם מתקתק-חריף שמתואר על ידי חובבי התפייטויות האוכל כמשהו שמזכיר וויניגרט-צ'ילי או תמרהינדי.
הוא חבר קבוע מזה שנים במנות מסורתיות של המטבח האסיאתי, במיוחד בקוריאה ובסין, שם הוא נצרך גם כחטיף מזה מאות שנים. כמובן שאפשר לשלב אותו גם במנות כנודלס, אורז מוקפץ, ריזוטו, סלט ירקות או אפילו לאכול אותו חי, כחטיף בריאותי.
מלבד הטעם, לשום יש יתרונות לא צפויים ומסקרנים. מי שמפחד מהתופעות המוכרות של השום הלבן, יכול לנשום לרווחה אחרי השימוש בעמיתו השחום - השום השחור נטול תופעות הלוואי המעצבנות כריח גוף מוגבר וגזים, הוא אינו חריף והכי חשוב - הוא אינו מותיר אחריו ריח פה.
השום השחור הגיע למטבחי המסעדות לפני כ-3 שנים. הראשונה שהעלתה אותו על הגל בעולם המערבי הייתה מסעדת לה סנקטואר (le sanctuaire) שבסן פרנסיסקו, שם השף שילב אותו במנות מטבח העלית של המסעדה, שזכו לפופולריות חסרת תקדים.
באביב של אותה שנה יצא העיתון "ניו יורק טיימס" עם מוסף לייף סטייל שבו הכתיר את השום השחור כאחד מההמצאות הטובות ביותר של המטבח המודרני ובדצמבר כבר הכתירו את השום השחור כאחד מחמשת המאכלים המסקרנים ביותר במגזין "Restaurant News" .
את תו התקן הסופי קיבל השום בעונה השבית של התוכנית "איירון שף"; אחרי שהיללו את יתרונותיו במשך דקות פריים טיים ארוכות נוסף השוף לרוטב הדגים וזכה במקום הראשון. אמריקה הוכנעה. השום השחור הוצא מחזקתן של המכולות הסיניות, שווקים מתמחים ובתי טבע והפך להיות מוצר נגיש ושימושי שאפילו מתחזק טוויטר פעיל (@BlackGarlic), למרות מחירו הגבוה (13 דולר בממוצע לשני ראשי שום).
אהרוני, לדעתך השום השחור יתפוס בארץ?
"אני חושב שהוא יתחיל להופיע במסעדות ייחודיות ומשם יגיע לקהל הרחב וגם לשוק הפרטי, בדיוק כמו שקרה עם אורגולה, לפני כמה שנים. הדבר היחיד שיכול להעיב על כך הוא סוגיית המחיר - ראש שום שחור מתומחר בכ-15-20 שקלים. מצד שני, הישראלים אוהבים שום ואוהבים חידושים. אני מקווה שהם יאמצו גם את השום השחור".
סלט שעועית ושום שחור
מנה שעובדת נהדר כראשונה בארוחה או למריחה על לחם. מתכון של שושי שטיינוביץ
אפשרויות גיוון: מקשטים את הסלט גם עם עגבניות שרי חתוכות לרבעים או גרעיני רימון או חמוציות ללא סוכר.
המרכיבים:
2 כוסות שעועית לבנה מבושלת במים עד לריכוך
מיץ מלימון אחד
1 כף שמן זית
4 שיני שום שחור
מלח ופלפל לפי הטעם
להגשה:
1-2 כפות פטרוזיליה קצוצה ו/או בצל ירוק
3 שיני שום שחור רגיל קצוצות
אופן ההכנה:
- טוחנים בבלנדר או מעבד מזון את השעועית וכל חומרי התיבול. טועמים ומתקנים תיבול לפי הצורך.
- הגשה: מגישים את הסלט בצלחת שטוחה ויוצרים מהמחית צורה של עיגול. מקשטים עם השום השחור הקצוץ, זורים מלמעלה לימון ומעט שמן זית ומקשטים עם פטרוזיליה ובצל ירוק קצוצים דק.