שתף קטע נבחר

הרמדאן מעורר מדון? "יהודים מכבדים אותנו יותר"

צמים מוסלמים רבים מדווחים על התגרות מצד מי שנמנעים מקיום המצווה. תושב כפר קאסם: "רבים מרשים לעצמם לעשן ולאכול לעיני הצמים, מקללים את אלוהים". ויש גם כאלה שמעמידים פנים וצמים רק בכאילו: "אני מתביישת לגלות"

"היהודים מכבדים אותנו יותר. הרבה אנשים לא מכבדים את צום הרמדאן ומרשים לעצמם לעשן ולאכול לעיני הצמים, מקללים את אלוהים, בלי התחשבות". כך סיפר סאמי סרסור מכפר קאסם, בעקבות האלימות והעימותים שמתגלעים על רקע חודש הרמדאן, שהחל בסוף השבוע.

 

הרמדאן כבר כאן - דיווחים נוספים ב-ynet:

רמדאן כרים! החל חודש הצום המוסלמי

פרס מבין ערבית. צפו בברכת הנשיא לרמדאן

משבר עוף באיראן: תורי ענק לקראת הרמדאן

 

במהלך החודש מקיימים המוסלמים את הצום השנתי - אחת מחמש מצוות היסוד של האיסלאם. לפי המסורת, בחודש זה הורד לראשונה הקוראן אל מוחמד. הצום כולל גם הימנעות מעישון ומיחסי מין, וחל בכל אחד מימי חודש הרמדאן מזריחת השמש עד לשקיעתה. את זמן הצום אמורים המוסלמים להקדיש לתפילה ולעיונים בדת. המנהג הוא להשכים קום, לאכול סעודה קלה אך עתירת אנרגיה, ובערב לאכול שוב סעודה כבדה שמלווה לפעמים במשתאות ובחגיגות.

 

רבים מעדיפים לא לצום למרות החובה הדתית. לאחרונה מדווחים צמים רבים על התגרות מכוונת מצד מי שנמנעים מקיום המצווה. סאמי סרסור, תושב כפר קאסם, אמר ל-ynet: "כולנו יודעים שבחודש הרמדאן מקדישים הרבה זמן לתפילות ולמעשים טובים ואנושיים, אבל אנחנו לא מכריחים אף אחד לצום. עם זאת, גם מי שלא צם צריך לכבד אנשים אחרים". הוא ציין כי דווקא במגזר היהודי "מתנהגים אחרת ומכבדים אותנו. כשהם נכנסים לכפרים הערביים, הם לא מעשנים ולא אוכלים. דווקא הם מעריכים אותנו". 

 

אחד השייחים מאזור ואדי ערה אמר ל-ynet: "אנחנו מקפידים בתפילות יום שישי להעביר למתפללים עצות שיחזקו אותם בחודש הרמדאן, ומעודדים תרומה למשפחות נזקקות. אנחנו מנחים לא להשתולל ולהתנהג בצורה מכובדת". לדבריו, "יש מעשי בריונות ברמדאן מצד אנשים שלא מכבדים את המסורת. זאת תופעה שצריך למגר, שלא תתפתח לקטטות ולעימותים. על ההורים לקחת חלק בעניין להגביר את המודעות אצל ילדיהם".

 

הצמים המדומים

החום הכבד ושעות העבודה שלא משתנות לא מסייעים לצמים. מרואן מסארוה תושב כפר קרע אמר ל-ynet: "אני עובד במסגרייה משעות מהבוקר עד הערב, אבל בגלל החום והקשיים בצום החלטתי לא לעבוד כרגיל. אני מתחיל בעבודה משעה 12 בלילה עד שבע בבוקר. כך אני יכול להתמודד עם הצום. אם לא הייתה לי אפשרות כזאת, לא הייתי צם".

 

חסן מחאמיד, תושב אום אל-פחם שעובד בנגרות, סיפר כי לא קל לעבוד עבודה פיזית בחודש הרמדאן. "אני עובד במקום שבו צריך להיות מרוכז בזמן העבודה מול המכונות, אבל לפעמים אני מאבד ריכוז ומרגיש עייפות. קצב העבודה ברמדאן מאוד נמוך, אבל רוב המעסיקים מתחשבים ולא מציקים לנו".

 

ובין קבוצות הצמים והלא צמים, יש גם את אלו שאינם צמים, אך מסתירים זאת. "כולנו שמחים מאוד בחודש רמדאן, אבל אני לא יכול לצום, ומעדיף להסתיר את העניין ולא לאכול מול אנשים ובמיוחד אלו שצמים", סיפר ל-ynet תושב ואדי ערה. "כולם חושבים שאני בצום חוץ מבני משפחתי. כל זה נובע מכבוד לדת המוסלמית שלי ולאנשים הצמים ונוטלים את הקשיים של החודש".

 

תושבת אחרת מבקה אל-גרבייה סיפרה: "אני אישית לא צמה, למרות שאני לא סובלת מכלום, כי אני לא יכולה לא לשתות ולאכול במהלך היום. אני מכבדת את הצמים ולא אוכלת מולם. הבעיה היא שקרובי משפחתי מזמינים אותנו לסעודת רמדאן ואני אוכלת איתם בלי שידעו שאני לא בצום. מבחינתי אני מתביישת לגלות את העניין, כי אחרת אני מתחילה לשמוע מילים שאני מזלזלת ואני לא כזאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תפילות הרמדאן בירושלים
צילום: AFP
מתפללים במצרים
צילום: רויטרס
מומלצים