שתף קטע נבחר

 

שבע שנים להתנתקות: רק 35% הגיעו למגורי קבע

מפוני גוש קטיף וצפון השומרון מציינים את התאריך בסימן קשיי ההתאקלמות בדיור ותעסוקה שנמשכים גם כיום: 16% עדיין מובטלים, לעומת 4% בלבד ב-2005. יו"ר ועד המתיישבים: "מצב העקורים מתקדם, אבל עדיין לא ברמה מספקת"

רק כשליש (35%) מהמשפחות שפונו מגוש קטיף במסגרת תוכנית ההתנתקות מתגוררות בבתי הקבע שלהן. שיעור האבטלה בקרב המפונים עומד כיום על 16 אחוז, לעומת ארבעה אחוזים בלבד לפני אוגוסט 2005. הנתונים הללו עולים מדו"ח שערך ועד מתיישבי גוש קטיף לציון שבע שנים לפינוי היישובים ברצועת עזה ובצפון השומרון.

 

מפוני תוכנית ההתנתקות - כתבות אחרונות ב-ynet:

 

פינוי שירת הים, אוגוסט 2005. "אנשי הגוש לא מתייאשים" (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
פינוי שירת הים, אוגוסט 2005. "אנשי הגוש לא מתייאשים"(צילום: איי פי)

 

את פעילותם לציון התאריך ממקדים המפונים במצבם כיום ובקשיי ההתאקלמות שאיתם הם מתמודדים מאז בתוך הקו הירוק. "העובדה שמדינת ישראל כשלה בטיפול בעקורי גוש קטיף נקבעה כבר לפני שנתיים על ידי ועדת חקירה ממלכתית", אומר היום (ה') יו"ר ועד מתיישבי גוש קטיף, אליעזר אורבך. "מאז נעשתה עבודת חקיקה ויישום שקידמו את מצב העקורים, אבל עדיין לא ברמה מספקת".

 

בוועד מסבירים שחרף הבטחות המדינה, טרם נמצאו פתרונות לכל המפונים, והנתונים מצביעים על מציאות קשה בקרב רבים מהם. על פי הנתונים שמציג הוועד, כ-200 משפחות סובלות ממצב כלכלי קשה שלא מאפשר להן לחזור לחייהן, וכ-50 חקלאים עדיין ממתינים לקרקעות שהובטחו להם. חקלאים אחרים, נמסר, ויתרו על המקצוע נוכח הסחבת וחיפשו עבודה בתחומים אחרים.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

בפברואר השנה פרסמה עמותת "תעסוקטיף", העוסקת בהשמת המפונים, כי חל שיפור משמעותי במצב התעסוקה בקרב מפוני גוש קטיף וצפון השומרון. על פי הנתונים שפרסמה, שיעור אבטלה של 16 אחוז הוא הנמוך ביותר מאז הפינוי ב-2005, זאת לעומת 73 אחוז בשנה הראשונה שלאחר הפינוי.

 

אורבך מתעקש שחרף המצב, אנשי הגוש לא מתייאשים ועושים הכול על מנת לסייע זה לזה, אך עם זאת את עיקר האחריות הוא מטיל על הגורמים המוסמכים: "עבודה רבה עדיין לפנינו על מנת לדאוג שכל תושב יגיע סוף סוף אל המנוחה והנחלה אחרי הסבל שעברו בעקירתם מבתיהם. אנחנו קוראים לכל הגורמים המעורבים לאמץ את ההחלטה של ועדת החקירה לסמן את הטיפול במפונים כמשימה לאומית דחופה".

 

על הקירות: תמונות ומזכרות מהגוש

דיירי אתר הקראווילות בניצנה מתקשים להאמין ששבע שנים אחרי הפינוי, המקום עדיין שוקק חיים. "השטח הזה מזמן היה אמור לחזור להיות שדה אבטיחים", אומר ליאור כלפא, לשעבר תושב נווה דקלים. "כל אחד מתמודד עם זה לבד וכולם ביחד כקהילה. צריך לזכור שגם ברמת הביטחון האישי התחושה עכשיו קשה יותר ממה שהייתה בעבר. למרות זאת, אנחנו ממשיכים קדימה. אנחנו מאמינים בתפיסה שאם אין אני לי מי לי ותמיד נשארים אופטימיים".

 

כלפא מספר על שלט גדול שנחנך השבוע באתר, שעשוי כולו מעצי זית שהיו נטועים בגוש קטיף. לדבריו, משפחות רבות הקדישו קיר בבתיהן החדשים שעליו תלו תמונות ומזכרות מהגוש.

 

אתר הקראווילות ניצן. תחל גביית שכר דירה (צילום: צפריר אביוב) (צילום: צפריר אביוב)
אתר הקראווילות ניצן. תחל גביית שכר דירה(צילום: צפריר אביוב)

 

"לא כל היישוב שלנו הגיע לבתי קבע", אומרת נעמה זרביב, שמתגוררת היום באמציה. "למזלנו, דרשנו שהאתר הזמני שלנו יהיה ליד אתר הקבע, וככה לא נצטרך להיעקר שוב. לשמחתנו, הטרקטורים עלו לאחרונה על הקרקע".

 

זרביב מתייחסת גם לקשיים שאיתם מתמודדים המפונים עד היום: "אנחנו מקווים שנוכל לעבור יחד כקהילה, אבל למען האמת זה לא נראה ריאלי. יש כאלו שאיבדו את כספם ולא יהיה להם איך לממן בית חדש כי עלויות הבנייה גבוהות. גם בעלי ללא עבודה מסודרת. הוא היה חשמלאי רציני בגוש ופה איבד הכול. הוא לא יחזור להתחיל מאפס. אני לא יודעת מאיפה נביא את הכסף לבנייה. אבל למרות זאת, חשוב לי להדגיש שאנחנו כל הזמן אופטימיים וכל הקהילה יחד מאמינה שיהיה טוב".

 

הדו"ח של ועדת החקירה, שפורסם ביוני 2010, קבע כי מבחן התוצאה חמש שנים לאחר הפינוי חשף תמונה עגומה ביותר. רוב המפונים עדיין התגוררו באתרי קרוואנים זמניים; בנייתם של מרבית בתי הקבע טרם החלה; הרוב המכריע של מבני הציבור טרם נבנו; שיעור המובטלים מקרב המפונים היה כפול מהשיעור באוכלוסייה הכללית; מצבם הכלכלי של חלק מהמפונים קשה, והיו ביניהם לא מעט הזקוקים לסיוע של גורמי רווחה; יש שעדיין מתדיינים בערכאות השונות מול המדינה באשר לגובה הפיצוי. "נמצא אפוא, כי מלאכת שיקומם של המפונים רחוקה מסיומה", נכתב.

 

הוועדה קבעה אז שתאריך היעד לסיום המעבר לבתי הקבע, לפחות ברוב היישובים, יהיה סוף 2011. כמעט שנה אחרי מועד זה, והנתונים מראים שהעבודה רחוקה מסיום.

 

למען המפונים: גיוס כספים בבתי כנסת בעולם

הערב (19:30) יתקיים במרכז בגין בירושלים אירוע לציון שבע שנים לפינוי. את האירוע מארגנים ועד מתיישבי גוש קטיף ומרכז מורשת בגין, וישתתפו בו ח"כ זבולון אורלב (הבית היהודי), הרב מיכאל מלכיאור ואלישיב רייכנר. במהלך הערב יוקרן הסרט "סדקים", המתעד פגישות בין תושבים העומדים בפני פינוי לבין פעילי שמאל.

 

במינהלת תנופה, האחראית על הטיפול במפונים, מודעים לנתונים אך מציינים שיותר משליש מהם בנו כבר את בתי הקבע, שליש נוסף בונה אותו בימים אלה וליתר המפונים הוצעו פתרונות אחרים.

במינהלת הוחלט לאחרונה להתחיל לגבות שכר דירה ממפונים שעדיין שוהים בקראווילות, על מנת לעודד את תושביהן להתקדם ולהגיע לפתרון של קבע.

 

בנוסף יושם דגש על הקשיים במציאת תעסוקה של המפונים ובמהלך סוף השבוע ינסו פעילים לגייס כספים ברחבי העולם לטיפול בנושא. בבתי כנסת בחו"ל יימכרו במהלך השבת עליות לתורה וכיבודים שונים, וההכנסות יועברו לעמותת "תעסוקטיף", העוסקת בהשמת מפונים.

 

מעבר לנתונים שפרסם, בוועד המתיישבים מתארגנות פעולות להנצחת חבל עזה, ואתמול הגיעו רבים למחסום כיסופים כדי לציין את התאריך. בנוסף, בימים הקרובים ייערכו טקסים מקומיים בקהילות השונות של המפונים.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
מחאה נגד ההתנתקות, אוגוסט 2005
צילום: חגי אהרון
אתר הקראווילות בניצן
צילום: זאב טרכטמן
מומלצים