שתף קטע נבחר

תחנת הפסולת שרונים בטייבה לא תפסיק לעבוד

ראש עיריית טייבה הוציא צווים להפסקת פעילות תחנת הפסולת שרונים, בטענה כי העסק פועל מזה שנים ללא רשיון. בתגובה הגיש העסק בקשה לביטול הצווים בטענה כי ניתנו בפתאומיות וללא נימוק. בית המשפט החליט להתערב

תחנת המעבר לפסולת "שרונים ", הממוקמת בטייבה, תמשיך לפעול. כך קבע בית משפט השלום בנתניה, שהורה לבטל צווים מנהליים להפסקת פעילות שהוציא לאתר ראש העיריה, נשאת כיוף.

 

 

צווי הפסקת הפעילות לאתר, שממוקם מערבית לכביש 6, הוצאו באוגוסט 2011, בטענה כי העסק פועל ללא רשיון. לאחר מכן, בדצמבר 2011 הוגש נגד התחנה כתב אישום לבימ"ש השלום בנתניה, בטענה לזיהום שנגרם מהתחנה ושטרם ניתנה בו הכרעה.

 

בעקבות הוצאת הצווים,  הגישו חברת מפעלי מיחזור שרונים בע"מ, המפעילה את התחנה, ובעלי התפקידים בה, בקשה לבטל אותם. לטענתם, לא הייתה כל סיבה חוקית להוציא את הצווים בפתאומיות וללא כל נימוק, זאת בפרט כשמדובר בעסק שפועל מזה כעשור ושעד לשנת 2008 היה לו רשיון עסק, שלא חודש נוכח השינוי בהליכי מתן האישורים לאתרי פסולת, שעדיין בעיצומו.

 

עוד נטען, כי אתר הפסולת, שמספק שירותי מיון פסולת לכל אזור השרון, פועל תחת השגחה ופיקוח של המשרד להגנת הסביבה והוגדר כמפעל חיוני על ידי משרד התמ"ת. בנוסף נטען, כי הוצאת צווים מעין אלה עלולה לפגוע בעסק ותיק, המעסיק עובדים רבים ושהושקעו בו משאבים ועבודה.

 

לאור זאת טענו המבקשים, כי הוצאת הצווים צריכה להיעשות רק כשלא ניתן להמתין להחלטה סופית בהליך פלילי, לפיו העסק מזיק לכאורה ממשית לציבור - דבר שלא נטען בצווים שהוצאו כנגדם.

 

ראש העירייה טען מנגד, כי תחנת הפסולת פועלת לפחות משנת 2007 ללא רשיון עסק, ומשכך - הצווים הוצאו כדין. עוד הוא טען, כי לא מדובר בצווים פתאומיים, שכן ניתנה למבקשים התראה מוקדמת. לטענתו, הוא יידע את הרשויות בדבר הוצאת הצווים, והמשרד להגנת הסביבה אף הנחה את הרשויות למצוא פתרונות חלופיים לפינוי הפסולת.

 

בנוסף נטען בתגובה, כי ביהמ"ש יודע בהליך הפלילי שמתנהל במקביל וכי מטרת הצווים הינה לבער את נגע הפעילות העסקית ללא רשיון. כמו כן נטען, כי אישור משרד התמ"ת לפיו מדובר במפעל חיוני, ניתן לפני שנודע לו כי לעסק אין רשיון, ובכל מקרה הוא פקע בסוף שנת 2011.  

 

צו קיצוני שלא נומק

השופטת אביבה טלמור קיבלה את הבקשה והורתה על ביטול הצווים. בפסק הדין נקבע, כי אכן מדובר בעסק וותיק, שמתנהל ללא רשיון עסק משנת 2007 בידיעת הרשויות, אך אלה לא עשו דבר עד שנת 2011 ואף לא נימקו את הצווים כראוי. לפיכך היא פסקה, כי לא ניתן לומר שהצווים ניתנו כדין ובשיקול דעת.

 

עוד נקבע, כי למרות שהתנאי להוצאת צו הפסקה מינהלי הוא שהעסק מופעל ללא רשיון - הרי שנוכח משמעותו הקיצונית, העובדה כי הוא עוקף את ההליך המשפטי ותלוי רק בשיקול דעת הרשות - יש לנמקו בנימוקים כבדי משקל, שמטרתם להוכיח כי המשך הפעלת העסק גורם לסכנה ממשית לציבור, למשל יוצר מטרד בלתי נסבל, תנאי תברואה קשים ועוד, כך שלא ניתן להמתין עד להכרעה בהליך הפלילי.

 

במקרה זה נקבע, כי ראש העירייה לא פירט נימוקים מעין אלה בצו בתגובה שהגיש, כך שלא הביא כל ראיה המוכיחה כי העסק מסוכן לציבור.

 

"כפי שנפסק לא אחת, דין הוא שהנימוקים למתן הצו יפורשו בצו עצמו והם יהוו בסיס למתן הצו המינהלי. על בסיס נימוקים אלה מתנהל מאבקו של הרואה עצמו נפגע ממנו לביטולו. הצו הוא זמני, ומטרתו לסגור עסק 'מסוכן' עד לפתיחת ההליך המשפטי על ידי הגשת כתב אישום...", כתבה השופטת.

 

חרף ההחלטה על ביטול הצווים, השופטת הדגישה כי אין בביטול כדי להכשיר את העבירה החמורה של הפעלת עסק ללא רשיון במשך תקופה ארוכה. בנוסף היא המליצה לעירייה לבקש להקדים את הדיון בהליך הפלילי.

 

רפי כחלון, מבעלי תחנת שרונים, בירך על הפסיקה. "האתר שלנו הוא אתר חשוב מבחינה סביבתית, אליו מגיעה הפסולת של התושבים, מופרדת ומועברת למיחזור. לצערי, קומץ בעלי העניין הפועלים נגד האתר מבלבלים את הציבור וטוענים לפגיעה, כאשר האתר הוא למעשה פנינה סביבתית סמוך לטייבה. ללא האתר, כנראה שהפסולת של טייבה והסביבה תיזרק ברחובות ובשדות".

 

לעיון בפסק הדין

 

לאתר המשפט הישראלי "פסקדין "

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
את "שרונים"
צילום: חסן שעלאן
מומלצים