שתף קטע נבחר

 

ללא מדינה וללא המנון, אבל בדרך להגשמת חלום

הוועד האולימפי מנע ממלינדה קלמנדי, המועמדת למדליה בג'ודו לייצג את מולדתה קוסובו. אז היא תתחרה בשם אלבניה

יותר מכל אירוע ספורט אחר, האולימפיאדה היא המקום בו הספורטאי הבודד חש גאווה לאומית. המדינה מתעניינת, העם נותן דחיפה גבית, הדגל מעל לראש ובראש, והחלום הוא תמיד לשמוע את ההמנון. אבל בלונדון 2012 יש ספורטאית שהדגל הוא לא שלה. גם ההמנון לא. ומדליה שלה תירשם בהיסטוריה עבור מדינה אחרת.

  

 

חגיגת תקצירי לונדון 2012:

 

מלינדה קלמנדי בת ה-21, מקום שביעי בדירוג העולמי בג'ודו במשקל עד 52 ק"ג, רוצה לייצג את המדינה בה נולדה, התחנכה וגדלה כל חייה – קוסובו – אבל אחרי חודשים ארוכים של ניסיונות שכנוע עקרים ותחנונים, היא תופיע באולימפיאדה היום (פתיחת התחרות ב-11:30) דווקא כאזרחית אלבניה.

 

אחת המתחרות הטובות במשקל שלה. מלינדה קלמנדי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אחת המתחרות הטובות במשקל שלה. מלינדה קלמנדי(צילום: רויטרס)
 

קוסובו למודת המלחמות הכריזה על עצמאות לפני כארבע שנים. אלפים נהרגו במלחמת קוסובו בסוף שנות ה-90, מלחמה שבסופה נותק האזור מיוגוסלביה לשעבר, אבל למרות הניתוק רק 76 מדינות מכירות בה כמדינה עצמאית.

 

האו"ם, בעיקר בגלל התנגדותה של סרביה, עדיין לא וכך גם הועד האולימפי הבינלאומי, כך שקוסובו אינה מורשית להשתתף במשחקים האולימפים. בהיעדר לאום אולימפי קיבלה קלמנדי הצעה מאזרבייג'אן להשתתף תחת דגלה באולימפיאדה, הצעה שנתדחתה. בסופה של הסאגה, ואחרי שקוסובו נשללה

שוב ובאופן סופי בחודש שעבר, החליטה הג'ודו'קא לייצג את אלבניה – משם מגיעים שורשי משפחתה.

 

"לייצג את המדינה שלך זו גאווה עצומה", היא מספרת, "רציתי את הצ'אנס להראות לעולם שגם בקוסובו יש כישרון. שאנשים יבינו שלמרות שמדובר במדינה קטנה וחדשה יש בה המון דברים טובים. אני בחורה שקטה, לא מדברת הרבה ולא בנויה לריבים האלה. רק הג'ודו מוציא ממני אגרסיביות. כל קוסובו תצפה בי באולימפיאדה – אפילו שבלונדון אני נחשבת אלבנית".

 

קלמנדי על רקע נוף מקום הולדתה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קלמנדי על רקע נוף מקום הולדתה(צילום: רויטרס)
 

קלמנדי מגיעה מהעיר פייה, הנמצאת צפונית להרי האלפים האלבנים וקרובה לגבול עם מונטנגרו. פייה ידועה בנבחרת הג'ודו האיכותית שלה באופן מסורתי וזאת למרות שהעיר, על רחובותיה הצרים, נשרפה כמעט כולה במלחמה. עוד אדם שגדל במקום הוא דריטון קוקה, מאמנה של קלמנדי, שהיה בעצמו ג'ודוקא מוכשר

שזכה במדליות.

 

קוקה היה אמור להשתתף באולימפיאדת ברצלונה ב-1992, אבל במקום זאת הוא גוייס, כמו רוב הגברים באיזור, לצבא השחרור של קוסובו. "אם מלינדה תזכה במדליה חצי מזה יהיה בשבילי", אומר קוקה, שנלחם בחזית המלחמה בבלקן.

 

"זה יהיה הדבר הכי גדול שעשיתי בחיים שלי. אנחנו במקור מקוסובו, אנחנו גרים בקוסובו, מלינדה הפכה למי שהיא בקוסובו, כאן על המזרנים האלה. אני מקווה שהעובדה שמונעים ממנה להיות מי שהיא תוסיף עוד קצת מוטיבציה בלונדון".

 

גם האלבנים עצמם מלאי מוטיבציה ומחכים בקוצר רוח. לקלמנדי, כאמור, שורשים אלבנים (כמו לרוב תושבי קוסובו) והיא יכולה להיות האלבנית הראשונה שתעמוד על הפודיום לטובת המדינה חסרת המדליות. "זהב זו מילה גדולה, אבל כן, אני מתחרה בשביל מדליה, לא פחות", טענה קלמנדי. "עבדתי קשה מדי, הקרבתי הרבה מדי, בשביל זה. אני הולכת עד הסוף".

 

זאק רוג. הוועד האולימפי לא מכיר בקוסובו (צילום: AP) (צילום: AP)
זאק רוג. הוועד האולימפי לא מכיר בקוסובו(צילום: AP)
 

חגיגה אולימפית ב-ynet ספורט:

 

הזהב עצמו קשה מאוד להשגה במשקל הזה, כיוון שבדרך צריך לנצח את היפנית מיסאטו נקאמורה המדהימה, אבל אחרי נקאמורה קלמנדי נחשבת לאחת מועמדות למדליה. אם זו כן תהיה מדליה מזהב וההמנון האלבני יתנגן, זה יהיה אפילו מעניין יותר. צפו להפתעה פוליטית. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מלינדה קלמנדי
צילום: רויטרס
מומלצים