שתף קטע נבחר

 

'למכירה, מבן 24 במצב טוב'. בזאר הכליות באיראן

המצוקה הכלכלית דוחפת צעירים עניים רבים למכור את כליותיהם למרבה במחיר - ועוד באישור המשטר. ואף שהרווח מגיע רק לכ-350 דולר לכליה, התעשייה עדיין משגשגת והתחרות עזה עד כדי מלחמה על לוחות המודעות: "שימו לב, כליה בריאה למכירה"

המצוקה הכלכלית באיראן היא לא דבר חדש, והיא תוצאה של שחיתות, ניהול קלוקל וכן, גם של הסנקציות הבינלאומיות שהטיל המערב על טהרן בעקבות תוכנית הגרעין. אבל ב-20 השנים האחרונות מצליחים גם העניים של דרום טהרן למצוא להם מקור הכנסה לא צפוי. מסתבר שאיראן היא המדינה היחידה בעולם שבה סחר בכליות הוא חוקי, ואם לשפוט לפי התוצאות, הוא למעשה די פורח, במיוחד באזור בתי החולים ומרכזי ההשתלות בבירה האיראנית.

  

2.5 שנות מאסר לישראלי שמכר כליות בארה"ב

 

לא רק גרעין - סיפורים אזרחיים תוצרת טהרן:

זאת נהגת המשאית הראשונה באיראן

4 נידונו למוות במעילה הגדולה בתולדות באיראן

איראן: סוף לאמצעי מניעה חינם, זמן לעשות ילדים

כפתור ופרח: איראניות צנועות קיבלו פרח. צפו

 

באיראן חיים כיום 75 מיליון בני אדם, ותורמי הכליות, רובם עניים בני 30-20, נמצאים בתחרות עזה. בשנה החולפת בוצעו ברפובליקה האיסלאמית 2,285 השתלות כליה, והממשלה מעודדת את האזרחים לתרום כליה תמורת תמריץ כספי.

 

לא רק בזארים לאוכל. דוכן פיסטוקים בשוק בטהרן (צילום: AP) (צילום: AP)
לא רק בזארים לאוכל. דוכן פיסטוקים בשוק בטהרן(צילום: AP)

 

מספר המודעות הפך את העיר לסוג של eBay לכליות ()
מספר המודעות הפך את העיר לסוג של eBay לכליות

 

החוק באיראן אינו מאפשר לאיראנים לתרום כליות לזרים ()
החוק באיראן אינו מאפשר לאיראנים לתרום כליות לזרים

 

מוסטפה קאסמי, ראש האגודה לתמיכה בחולי כליות באיראן, אמר שהסכום הממוצע שמקבלים התורמים נע סביב 350 דולר (כ-1,400 שקל), שאותם משלם החולה שמקבל את האיבר. הממשלה מוסיפה לכך עוד 50 דולר (כ-200 שקל). עדיין מדובר בסכום משמעותי עבור צעירים שבמקרים רבים הם מובטלים, חולים או מרוויחים לכל היותר משכורת ממוצעת שנעה באיראן בין 300 ל-600 דולר בחודש.

  

התורם מקבל כסף מהנתרם ומהממשלה

שיטת הסחר בכליות באיראן מנוהלת על ידי שתי עמותות צדקה, באישור הממשלה, המפקחות על תהליך התרומה. הן מאתרות את התורם ואת הנתרם ובודקות את התאימות ביניהם. לאחר ההשתלה, התורם מקבל כסף גם מהנתרם וגם מהממשלה. עם זאת, החוק באיראן אינו מאפשר לאיראנים לתרום כליות למי שאינם אזרחי איראן.

  

בלב לבה של טהרן, סמוך לאגודת הצדקה לתמיכה בחולי כליות, מספר המודעות הפך את העיר לסוג של eBay לכליות. התורמים שמשוועים לכסף מדביקים מודעות כתובת באותיות גדולות, או בצבעים זוהרים כדי למשוך את העין, או אפילו מרססים את הפרטים על קירות, לפעמים גם של בתים פרטיים, הסמוכים לבתי החולים הגדולים, שם גם נמצאים מרכזי ההשתלות הגדולים.

  

התחרות הרבה אינה יודעת גבולות ולפעמים כוללת גם קריעת מודעות ()
התחרות הרבה אינה יודעת גבולות ולפעמים כוללת גם קריעת מודעות

 

 

"למכירה כליה", נכתב באחת המודעות של תורם עם סוג דם או פלוס. לצד מספר הטלפון הנייד שלו נכתב גם "דחוף", רמז לכך שהוא מוכן להתפשר במחיר. מודעה אחרת זעקה: "שימו לב שימו לב. כליה בריאה למכירה, או פלוס". רבים מהפתקים כתובים בכתב יד, אם כי חלק מודפסים כדי לשוות להם מראה טוב יותר. "בן 24, כליה שעברה בדיקה רפואית", נכתב במודעה אחרת.

  

מה עשתה אלמנה שרצתה לחתן את בתה?

התחרות הרבה אינה יודעת גבול, ולפעמים כוללת גם קריעת מודעות. חלק מהתורמים מוסיפים מידע למודעות של תורמים אחרים. יש כאלה שמדביקים את המודעות שלהם על דלתות של אנשים או פשוט כותבים על עצים בצבע זוהר, הכול כדי למשוך לקוחות פוטנציאליים.

  

בכתבה שפורסמה בנושא ב"גרדיאן" הבריטי סופר על אלמנה שזקוקה לכסף על מנת לחתן את בתה. באיראן נהוג שמשפחת האשה מעניקה נדוניה, וכדי לא לוותר על כך היא מוכנה למכור את אחת הכליות שלה. אם היא תצליח, היא תגיע לאחד ממרכזי ההשתלות בטהרן ותוציא אותה. "כבר מאוחר בשביל הבת שלי להתחתן, הזמן שלה עבר", אמרה האשה, מרזיה. גם היא כתבה על פתק את סוג הדם שלה ואת מספר הטלפון והדביקה ברחוב.

  

אלמנה שזקוקה לכסף כדי לחתן את בתה הציעה כליות למכירה ()
אלמנה שזקוקה לכסף כדי לחתן את בתה הציעה כליות למכירה

 

עדיין מוקדם להעריך אם השיטה האיראנית עובדת ()
עדיין מוקדם להעריך אם השיטה האיראנית עובדת

 

"התינוק שלי, בן חצי שנה, קיבל שיתוק אחרי שהוא נפל מידיה של אשתי", סיפר עלי, בן 28, מהעיר נור שבצפון איראן. "אני צריך להשיג 20 מיליון ריאל (כ-4,000 שקלים) לניתוח שלו". באמצעות תרומת כליה, הוא מקווה שיוכל להשיג חלק נכבד עבור בנו. חרף הפיקוח של הממשלה, הביורוקרטיה והתהליכים הקשורים בתרומה הביאו לכך שהשוק השחור פורח, והצדדים מנהלים ביניהם משא ומתן לא רשמי על הסכום.

 

התורמים: צעירים ועניים

עדיין מוקדם להעריך אם השיטה האיראנית עובדת, שכן לא ברור מהן ההשפעות ארוכות הטווח על התורמים, שכאמור, מרביתם צעירים ועניים. עשרות בני אדם מתו בישראל כשהמתינו להשתלת כליה. רשימות ההמתנה מגיעות למאות בני אדם, אולם לא בטוח שהפורמט האיראני הוא הפתרון.

 

לפי דו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, המתבסס על נתוני משרד הבריאות, בסוף שנת 2011 היו בישראל 733 מטופלי דיאליזה שהמתינו להשתלת כליה. מספר הממתינים עלה מ-490 בשנת 2006 ל-733 בשנת 2011. בשנת 2011 נפטרו 39 חולים שהמתינו להשתלה. באותה שנה נעשו בישראל 240 השתלות כליה, ועוד 45 השתלות כליה למטופלים ישראלים בחו"ל.

 

שמה של ישראל בכל הנוגע לסוגיית הכליות הוכתם במידה מה בחודש שעבר אחרי שרב ישראלי מניו יורק נידון לשנתיים מאסר וחצי אחרי שהודה כי תיווך בעסקה למכירת איברים של ישראלים בארצות הברית הייתה זו ההרשעה הראשונה מסוגה תחת החוק הפדרלי שמתייחס לנושא.

 

הרב לוי יצחק רוזנבאום, חרדי בן 61 מברוקלין, הודה באוקטובר בשלושה מקרים של תיווך בחשאי למכירת כליות של ישראלים עניים לחולים אמריקנים, בשנים 2009-2006. רוזנבאום הודה גם בקשירת קשר לביצוע עסקה רביעית, שבעקבותיה נעצר במסגרת מבצע עוקץ של הבולשת הפדרלית (FBI). כחלק מהודאתו, הוא הסכים להשיב סכום בסך 420 אלף דולר שהרוויח מעסקיו הפליליים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תעשייה פורחת (אילוסטרציה)
צילום: Shutterstock
הממשלה מעודדת סחר בכליות. אחמדינג'אד
צילום: AFP
סנקציות כבדות בגלל תוכנית הגרעין. הכור בבושהר
צילום: רויטרס
מומלצים