שתף קטע נבחר
 

אושרה הרחבת דן הרצליה; שכ"ד של 350 שקל

ועדות התכנון אישרו את תוכנית מלון דן אכדיה בהרצליה פיתוח, במסגרתה יהפוך לאחד מבתי המלון הגדולים בישראל. זאת חרף הביקורת על בעלי המלון, משפחת פדרמן, שמשלמים רק 350 שקל דמי חכירה, ועל אף החששות של ארגוני הסביבה מנזקים בלתי הפיכים לסביבה החופית ולמצוק הכורכר המתפורר

אחד מבתי המלון הגדולים בישראל יוצא לדרך - למרות ההתנגדויות הרבות. ועדות התכנון נתנו היום (ב') תוקף לתוכנית "מתחם דן אכדיה" בהרצליה פיתוח. במסגרת התוכנית, ישתרע המתחם החדש ממלון דן אכדיה ועד למלון דניאל, הממוקמים בסמוך לקו החף. כיום קיימים במתחם מלון, גן ציבורי ומגרשי טניס.

 

 

בתוכנית, שאושרה על ידי ועדת המשנה להתנגדויות של הוועדה המחוזית במחוז תל-אביב, נכללים שני ייעודים עיקריים: מלונאות בחלק הדרומי של המתחם ושטח ציבורי פתוח בחלק הצפוני. כמו כן כוללת התוכנית חניון תת-קרקעי עם 268 מקומות חניה ציבורית לרווחת באי החוף הסמוך.

 

הייעוד המלונאי של התוכנית, שתוכננה על ידי משרד אדריכלים לייטרסדורף, מאפשר הקמה של כ-1,325 חדרי מלון בשלושה בתי מלון: הקמת מלון צפוני בן שמונה קומות; הקמת מלון אמצעי בן שמונה קומות, שיוקם בסמוך למבנה המלון הקיים שיישמר; והקמת מלון דרומי בן 17 קומות. 

 

במשרד הפנים מסבירים כי אורך החזית הבנויה לא יעלה על 200 מטרים, והבניה עצמה לא תהיה רציפה - במטרה לפתוח את המבט אל החוף לכלל הציבור. עוד מוסיפים במשרד כי החלק הצפוני של המתחם מיועד לגן ציבורי שיכלול, בין השאר, מעלית חוף ושבילי הנגשה אליה. פיתוח הגן יעשה בד בבד עם בניית המלון הצפוני הראשון.

 

לדברי הוועדה המחוזית, מטרת התוכנית, שאותה יזמה רשת מלונות, דן היא "לחבר את המרקם הקיים לים וליצור נגישות של תושבים, מוטורית ורגלית, אל שפת הים וכן ליצור טיילות מצוק וחוף ככל הניתן". כמענה לכך, מוסיפים בוועדה, כוללת התכנית ארבעה צירי רוחב, שהעיקריים בהם הם המשך רחובות מדינת היהודים וזבולון, המתחברים לשלושת הטיילות הכלולות במתחם - המצוק, החוף והים.

 

"זכויות בנייה מנופחות וללא פרופורציה"

התוכנית סופגת התנגדויות של תושבים וארגוני סביבה, שקובלים כי הוקנו לה זכויות בנייה מנופחות וללא פרופורציה. לטענתם, "הפיכת מלון בן 200 חדרים למלון עם 1,200 חדרים זה לא הרחבה, אלא ממש בניית מלון חדש".

 

כפי שנחשף בשבוע שעבר בכתבה של עמיר בן דוד ב"ידיעות אחרונות", משפחת פדרמן, שהמלון נמצא בבעלותה, משלמת 350 שקל לשנה בלבד על החכרתו. המלון הוקם סמוך לקום המדינה, על חוף ימה של הרצליה, בבסוף שנות ה-50 נרכש על ידי משפחת פדרמן. השטח, שהיה בבעלות מפעל המים הרצליה, הוחכר לחברה עד ‭.1998‬

 

לאורך השנים חודש חוזה החכירה מספר פעמים, ובחוזה האחרון משנות ה-70 נקבע כי אחרי שנת 1998 יוכלו מלונות דן להמשיך לחכור את השטח ל‭49-‬ שנים נוספות, "תמורת דמי חכירה סמליים של מאה ל"י לגבי כל שנה‭."‬ בהצמדה למדד, מדובר בסכום השווה לכ‭350-‬ שקלים כיום. לפי החוזה החברה הייתה אמורה לשלם את הסכום עבור כל השנים מראש, בשנת ‭.1998‬

 

מעיריית הרצליה נמסר בתגובה: "ההסכם בין מפעל המים לחברת מלון אכדיה בע"מ נחתם ב-12.6.1949, ועל פיו הוחכרו המקרקעין למלון אכדיה לתקופה של 49 שנה + אופציה לשתי תקופות חכירה נוספות של 49 שנה, כל אחת. מפעל המים העביר את זכויותיו בשטח, הכפופות להסכם זה ולזכות החכירה הארוכה של מלון אכדיה, לעיריית הרצליה ב-1977 ללא תמורה.

 

"לא מדובר בעשיית עיסקה של העברת מקרקעין על ידי העירייה, אלא בקבלת מקרקעין לטובת העירייה - עם זכויות מופחתות. לעירייה, למועצה או לשר הפנים אין כל סמכות חוקית לשנות ההסכם".

 

חוף אכדיה, למרגלות מלון דן (צילום: יוגב עמרני) (צילום: יוגב עמרני)
חוף אכדיה, למרגלות מלון דן(צילום: יוגב עמרני)

 

החשש: נזקים למצוק הכורכר

התושבים וארגוני הסביבה אף חוששים מפני עומסי תנועה כבדים שיווצרו באזור, וכן מנזקים בלתי הפיכים לסביבה החופית ולמצוק הכורכר המתפורר. בעמותת "צלול" מספרים ל-ynet כי התנגדותה נובעת מכמה סיבות: ראשית הפן הסביבתי - מכיוון שהבנייה על המצוק מתבצעת בניגוד לדוח המצוקים, בו התריע מבקר המדינה על הסכנה הטמונה בבנייה על מצוקי הכורכר לאורך חופי ישראל. 

 

מאיה יעקבס מעמותת צלול מוסיפה כי התוכנית התקדמה ואושרה במוסדות התכנון לאחר הדו"ח ולאחר החלטת הממשלה להשקיע מאות מיליוני שקלים בהגנת המצוק. "אין ביטחון שהמצוק יוכל כלל לעמוד בבנייה, צריך לבדוק את זה לפני כן", היא אומרת. לדבריה, פן נוסף הוא הפן התחבורתי: "כבר היום יש עומסי תנועה כבדים. המלון יחריף את עומסי התנועה אף יותר ויקשה עוד יותר את הנגישות של הציבור לחוף", היא טוענת.

 

בעמותה מוסיפים כי הם מודאגים מהמתרחש בחופי העיר בכלל. "עיריית הרצליה מתנהגת כאילו היא הוציאה חוזה על הציבור שאוהב את הים", אומרת יעקבס. "בחודש האחרון בלבד היא התנגחה עם הגולשים לאחר שהפקיעה מהם את הגישה לחוף הדרומי; היא בונה את הטיילת על חוף זבולון וכעת מפקיעה לגמרי חוף נוסף מידי הציבור וגורמת להרס מוחלט שלו, לטובת בעלי ההון. בניגוד להשתלטות של זכיינים על החוף, בנייה מבטון זה דבר בלתי הפיך שמשפיע על כל קו החוף של חופי מדינת ישראל".

 

עו"ד ענת בירן, שמייצגת חלק מהתושבים, מוסיפה כי "אנו למדים את ההחלטה ואין בכוונתנו לשבת בחיבוק ידיים". 

 

 

מהוועדה המחוזית נמסר: "לאחר ששמעה הוועדה את המתנגדים, ובחנה את ההתנגדויות לאור מסמכי התוכנית, ובהם תסקיר השפעה על הסביבה שכלל מסמך יציבות המצוק להגנה על המצוק ויציבותו, וכן בחינה של חלופות בינוי לאורך החוף ובדיקות תחבורתיות - הוחלט לתת תוקף לתוכנית, בכפוף לתיקונים קלים לנושאי שלביות הבנייה והפתרונות התחבורתיים, ולעיגון מחייב של הבינוי המופיע בנספח הבינוי של התוכנית".

 

עוד נמסר: "הוועדה המחוזית פועלת על פי מדיניות הממשלה, שהגדירה את הגדלת מצאי חדרי המלון בארץ ובמחוז כיעד תיירותי לאומי, מאחר וקיים חסר רב בחדרי מלון שאמורים לתת מענה לתיירות הנכנסת ולתיירות מקומית. כל הטענות בגין עומסי תחבורה, הפגיעה במצוק ואחרות נבדקו על ידי היועצים המקצועיים, נשקלו על ידי חברי הוועדה, וככל שנמצא שיש מקום לטייב את התוכנית ניתנו הנחיות לתיקון הוראות התוכנית בהתאם".

 

מעיריית הרצליה נמסר: "תהליך פיתוח חוף אכדיה נעשה תוך שיתוף ציבור התושבים ותוך דגש על שיקולים והיבטים ציבוריים נרחבים, ובהם תעסוקה, תיירות, תחבורה ושמירה על ערכי נוף חוף הים. התוכנית כוללת הסרת חלק מהחסימה הנופית הקיימת היום, הוספת מבטים לים, פיתוח רחוב רמת-ים, מתקני המלונאות, אספקת תחבורה ציבורית ועוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלון דן אכדיה. יורחב בקרוב
מומלצים