מגרון: מתנחלים באינסטגרם
לפני כשבוע בג"ץ דחה שוב את פינוי מגרון בחודש. בינתיים, תושביו מזמינים אתכם להיחשף לחיי היום יום במאחז באמצעות אפליקצית האינסטגרם. המטרה: להראות את היופי של הפסטורלי מגרון לכל מי שלא ביקר מעבר לקו הירוק
מטבע הדברים, הסיקור על מגרון, מאחז שבג"צ דן עליו ודוחה פינוי שלו, הוא פוליטי. התקשרות מציגה את המחלוקת הציבורית, הקואליציוניות, את פעולות צה"ל והחלטות בג"ץ. כתגובה לכך, תושבי המאחז החליטו לפנות אל הרשתות החברתיות, וספציפית לאפליקציית הצילום אינסטגרם, כדי להציג את חיי היום יום בנימה אישית. להראות, למי שמעוניין, איך נראים הישובים שרוב האזרחים מעולם לא ביקרו בהם.
תהליך הפינוי של מגרון היה אמור להתחיל היום (ד'), לפי קביעה אחרונה בנושא, אך בג"ץ דחה אותו שוב. לפני כשבוע בג"ץ קיבל את בקשת המדינה לדחות את פינוי המאחז, כאשר דיון נוסף בעניין נדחה ל-21 באוגוסט. המדינה ביקשה לדחות בחודש את הפינוי מחשש שפעילי ימין עלולים לנקוט באלימות על רקע חודש הרמדאן וכן משום שבניים האתר הזמני לתושבים לא הושלמה.
חשבון האינסטגרם של מגרון (Migronline), שעלה לרשת לפני כשבוע, מציג שלווה פסטורלית. ילדים, טבע ובעלי חיים. אין שום רמז לסערה שהמאחז מעורר ולהשלכות של המשך קיומו. "בשנים האחרונות, ציבור המתנחלים הבינו שיותר מכל, ההתמודדות היא עם דעת הקהל", מסבירה תמר אסרף, דוברת מועצה אזורית מטה בנימין. "אמנם הסיקור התקשורתי גדול מאוד, אך תמיד מדברים עלינו ולא איתנו, או לחלופין – מדברים רק עם הקיצוניים. כשהתחלנו להיחשף לרשתות החברתיות התחלנו להבין שטמונה כאן הזדמנות טובה להעביר את הצד שלנו".
פילטרים של האפליקציה ולא של התקשורת
אסרף מאמינה כי באמצעות החיבור לאינסטרגם, פייסבוק ובלוגים, התושבים יכולים לשלים את התמונה, מילולית, עבור מי שמעולם לא ביקר במאחז. "אנחנו רואים את אנשי התקשרות מגיעים לכאן יחד עם צוותי הצילום, אבל איכשהו תמיד יוצא בסוף שהם מציגים את הזווית הכי מעורכת. עכשיו אנחנו יכולים להראות כיצד נראית המציאות כאן דרך פילטרים של האפליקציה ולא פילטרים של התקשורת. זו דרך להביא את המראות והקולות של מעבר לקו הירוק למי שלא מבקר מעבר לקו הירוק. בנוסף, ברשתות חברתיות לא רק מזינים תוכן, אלא גם ניזונים, בצורה כזו אפשר לפתח שיח שהוא אחר".
הצלמת של מגרון היא יונית דמארי, תושבת המקום. דמארי מנהלת את עמוד הפייסבוק של מגרון, וכאשר חיפשו במועצה מישהו שירכז גם את פעילות האינסטגרם, פנו אליה. "אני מסתובבת ומצלמת כל היום. במגרון לא רואים את השקיעות טוב, אבל הזריחות נהדרות ובשביל זה אני צריכה גם לקום מוקדם. אני מבקשת גם מתושבים אחרים שישלחו לי תמונות מעניינות שהם מצלמים, ובזמני החופשי מעלה את התמונות הנבחרות לאפליקציה. בסך הכל אני מעלה שתיים עד שלוש תמונות ביום".
דמארי מסבירה שמטרת הפעילות באינסטגרם היא להראות את החיים הנורמלים. "אנשים מגדלים את הילדים שלהם, הולכים לעבודה ולא כל הזמן חיים באי הוודאות. באמצעות אינסטגרם ופייסבוק אנחנו יכולים להראות את הזרימה הטבעית של החיים, ולא את מגרון שנמצאת בלב הסערה הפוליטית. כרגע מרבית התמונות מציגות נופים וילדים, אך בהמשך היא מתכננת להעלות תמונות גם של התושבים עצמם.
העתיד של מגרון לא ברור, אבל יכול להיות מאוד שבעתיד הקרוב תידרשו להתפנות. האם את חושבת על זה כשאת מצלמת, שאת בעצם מכינה מין קובץ תמונות כמזכרת?
"אני מתעדת את ההווה, בלי לחשוב יותר מידי מה יהיה בהמשך. פשוט חשוב לי להעביר לכמה שיותר אנשים איך באמת נראה המקום המדהים הזה".