שתף קטע נבחר
 

איך אביר אפל נולד?

האביר האפל שב למסך, וגרם למבקרים להתרגז וגם להתפעל מריבוי העלילות הסבוכות. יוני זאבו יצא למסע נוסטלגי בעקבות איש העטלף, אל חוברות הקומיקס שהשפיעו על כריסטופר נולאן

אוכלוסיית הצופים בסרטיו של כריסטופר נולאן העוסקים באיש העטלף, מתחלקים לשניים. אלו הבקיאים בכל עלילותיו של הגיבור במסכה מחוברות הקומיקס השונות שהתפרסמו לאורך השנים, ונהנים לזהות את השפעת סיפורי הקומיקס על הסרטים. או אנשי הקבוצה השנייה: אלו שמגיעים לקולנוע כטבולה-ראסה ללא כל ידע מוקדם.

 

 

אלו ואלו השמיעו ביקורות על החלק השלישי החותם את הטרילוגיה שוברת הקופות. הביקורות טענו כי הסרט עמוס בעלילות, שיכולות להשאיר גם את הצופים חדי האבחנה - מעט מבולבלים. לכן מדור "מה במשבצת" נרתם לעזרתם, ומספק רשימת קריאה מומלצת, שתסייע לצופים לפרום את השעטנז הקולנועי - חזרה למקורותיו המאויירים.

 

"The Sun of the Demon". הכי אפל שיש (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס)
"The Sun of the Demon". הכי אפל שיש (עטיפת הקומיקס)

 

ראשית, חשוב להבין כי במשך שנים רבות, האביר האפל לא היה אפל כלל. קוד הקומיקס שנחקק בשנות ה-50: מערכת של חוקים והגבלות שפעלו כצנזורה מחמירה על התוכן המוצג בקומיקס, בעקבות התפישה הגורפת דאז, שקהל היעד מורכב אך ורק מילדים - התווה טון קליל להרפתקאותיו של הנוקם במסכה.

 

האביר הקליל

אך לקראת שנות ה-80, עם התבגרותו של המדיום והקוראים, התעורר רצון להחזיר את באטמן למקורותיו החשוכים. האדם שעשה זאת בצורה המוצלחת ביותר היה פרנק מילר בסיפורו The Dark Knight Returns.

 

הסיפור, בדומה לסרט שחותם את הטרילוגיה, עוסק בברוס וויין המבוגר, שחוזר מפרישה אחרי שנים בהן לא עטה את המסכה, כדי לנקות את העיר גותהם אחת ולתמיד מהפשע השורץ בה. הסיפור מ-1986 הציג איש עטלף חדש לקוראים, כזה שהם לא ראו מעולם.

 

האם באטמן רלוונטי כשיש כל כך הרבה אלימות? זאת השאלה (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס)
האם באטמן רלוונטי כשיש כל כך הרבה אלימות? זאת השאלה

 

באטמן תחת עטו של מילר היה כועס, אלים ואפל יותר משהיה אי פעם. זה היה

באטמן שמוכן לעשות הכל על מנת לממש את המשימה שלו, ולנצח במלחמתו הפרטית. בדומה לבאטמן של נולאן, באטמן של פרנק מילר נוסע ברכב שמזכיר יותר טנק מאשר מכונית ספורט מסוגננת, ונלחם בג'וקר ובטו-פייס - וגם לכנופיית צעירים המשליטה טרור בעיר. בניגוד לגרסה של נולאן, באטמן של מילר גם הולך מכות עם סופרמן.

 

בעקבות ההצלחה של "חזרתו של האביר האפל" על מסכי הקולנוע, התבקש מילר להמציא מחדש את סיפור המקור של באטמן, וכך לקבוע את הטון בו הדמות נכתבת עד היום. Batman Year One מספר על השנה הראשונה שלאחר חזרתו של ברוס וויין לעיר גותהם, לאחר שנים של לימודים בארצות שונות ומשונות, כדי לפתח את הכלים המיועדים למלחמתו בפשע.

 

הסיפור, שמגולל גם את שנתו הראשונה של השוטר ג'יימס גורדון בגותהם, השפיע על הסרט הראשון בטרילוגיה של נולאן, שגם עסק בתחילת הקריירה של וויין כלוחם פשע מחופש - אך אלמנטים ממנו זלגו גם לסרט החדש.

 

בעיקר ניכרת ההשפעה שלו על דמותה של סלינה קייל, המוכרת יותר בקומיקס (אך לא בסרט של נולאן) כאשת החתול. מילר ממציא מחדש את הגנבת בעלת האובססיה לחתולים, כיצאנית אשר בהשראת האביר האפל יוצרת לעצמה זהות כפולה. בעזרתו היא הופכת לרובין-הוד מודרנית, הגונבת מהעשירים והמושחתים, אך שומרת את השלל לעצמה. אגב, האדם ממנו היא גונבת יותר מכולם הוא המאפיונר כרמיין פאלקוני, שמופיעה בסרטו הראשון של נולאן, "באטמן מתחיל".

 

באטמן פורש לגמלאות

סיפורו רחב היריעה של באטמן בקומיקס Knightfall, שהתפרס לאורך חודשים רבים על כל חוברות באטמן מהניינטיז, משמש כמקור ההשראה העיקרי עליו ביסס נולאן את סרטו החדש. המהפכה אותה החל מילר, יחד עם כותבים אחרים בשנות ה-80, הגיעה לשיאה בשנות ה-90. דמויות מוכרות הומצאו מחדש בגרסאות מודרניות, לעתים ריאלסטיות - ולעתים מופרכות יותר מאי פעם, אך כמעט תמיד האלימות בהן גברה. השינוי הכללי בסגנון הכתיבה של התקופה, הציב את כותבי באטמן בקונפליקט: האם הקוד האתי של ברוס וויין עדיין תקף בתקופה אלימה כל כך?

 

כאשר בחוברות המתחרות זורמים נהרות של דם וקרביים, איש העטלף עדיין סרב להרוג. הפיתרון אותו הגו האנשים ב-DC היה להחליף את האדם מתחת למסכת העטלף באדם אחר, אחד ללא המצפן המוסרי של וויין.

 

מיסטר ביין. האיש הרע (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס)
מיסטר ביין. האיש הרע

 

אך לפני שמעבירים את המסכה לבעליה החדשים, יש לחלצה מידיו של המקור, שלא יהיה מוכן להיפרד ממנה ללא קרב. כאן נכנס לתמונה ביין, המשמש כנבל ב"עלייתו של האביר האפל". ביין נוצר במטרה אחת בלבד, לשבור את איש העטלף ולהוציא אותו לגמלאות, או לפחות לחופשה ארוכה מאוד.

 

וכך, לאחר חודשים רבים בהם באטמן צד את כל הנבלים הגדולים שלו, אחד אחד, לאחר שנמלטו מבית המשוגעים ארקהם בעזרתו של ביין, מגיע העימות הגורלי בין השניים, כשגיבורנו חבוט וחבול פיזית ונפשית. תוצאות המפגש הראשוני בין באטמן לביין מסתיימות בכי רע, וברוס וויין נאלץ למסור את המסכה והגלימה למחליף זמני, בזמן שהוא יוצא למסע לבנות את עצמו מחדש.

 

אך גם לנבל שנוצר במטרה אחת ספציפית, מגיע סיפור רקע. במקרה של ביין מדובר בסיפור Vengeance of Bane, ששונה ברובו מזה של הסרט, אך כן מכיל מספר נקודות דמיון שמציגות דמות של נבל מרתק. כבנו של מהפכן פוליטי במדינה הדרום אמריקנית הפיקטיבית סנטה פריסקה, ביין נולד לחיים של שבי. כאשר אביו נמלט מהרשויות, אמו של ביין מושלכת לכלא כדי לרצות את מאסרו של בעלה, מאסר שעובר לחובתו של בנה כאשר היא הולכת לעולמה.

 

החוברת ממשיכה לגולל את התבגרותו של ביין בכלא. שם, בעזרת כוחו הפיזי והמנטלי הוא משגשג, עד לצירופו בכפייה לניסוי בכימיקלים סטרואידיים בשם "ונום" שמעניקים לו כוח יוצא דופן, ומובילים לבריחתו מהכלא והגעתו לגותהם.

 

לא עוזב את העיר. או שכן (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס)
לא עוזב את העיר. או שכן

 

בגותהם ביין מזהה מערכת חוקים המזכירה לו את חייו בכלא, עיר שנשלטת לא על ידי הצדק והחוק, אלא באמצעות פחד וטרור. כמו כן, הוא מזהה כשליט העיר את איש העטלף האגדי המטיל עליו את צלו המאיים. לכן, ביין שם לעצמו למטרה לשבור את איש העטלף ולהפוך את עצמו לשולט של גותהם.

  

עיר מקלט

כשנתיים לפני שאסון התאומים הפך לאירוע שכונן מחדש את תרבות המערב, גם 1999 היתה שנה קשה לנוקם במסכה ולעירו. לאחר רצף של אסונות בעיר גותהם, ביניהם שתי מגפות ורעידת אדמה הרסנית, ממשלת ארצות הברית מגיעה למסקנה שלא משתלם לבנות את העיר מחדש, ולאחר פינוי המוני של התושבים מכריזה עליה כעל שטח הפקר. זהו הרעיון שמאחורי סאגת ה-No Mans Land שיצאה לאור במשך שנה שלמה, ובה לקחו חלק כל הכותרים שנופלים תחת צלו של באטמן.

 

ליל כל הקדושים. ההשראה הגדולה על כריסטופר נולאן (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס)
ליל כל הקדושים. ההשראה הגדולה על כריסטופר נולאן

 

החלטת הממשלה מגיעה כמכה קשה במיוחד לברוס, שנתן את כל כולו לעיר, אם בלילות כבאטמן ואם בימים כפילנטרופ שאף נסע במיוחד לוושינגטון כדי לקחת חלק בשימוע שיקבע את גורלה. לאחר שהפור נופל והגשרים המחברים את העיר הבנויה על אי מפוצצים, באטמן נמצא בבמורל נמוך, ומחליט לקחת חצי שנת שבתון.

 

כשבאטמן שב לעירו לאחר היעדרות ממושכת, הוא מגיע את גותהם ולא מזהה אותה. העיר שסועה ומחולקת בין הנבלים יוצאי ארקהם, ובין קומץ השוטרים המועטים שנשארו לשמור על הסדר בראשות המפקח גורדון, ובאטמן נדרש לסדר את כל האפוקליפסה הזאת.  

 

ולמיטיבי לכת בקומיקס: מומלץ לקרוא את הסיפורים שעוסקים במשפחת

אל גול והקשרים שלהם לאיש העטלף ולביין. חוברות הקומיקס Birth of the Demon ו- Son of the Demon מספרות על מסעו של ראס אל גול (ליאם ניסן בשבילכם) מנער אשפתות במצרים, למנהיגה של כת שמאמינה שתפקידה להחזיר את כדור הארץ לאיזון אקולוגי ולברוא מחדש את הציבילזציה. בדרך מסופר על הממפגשים הראשונים של ראס ובתו טליה עם איש העטלף בו הוא בוחר כיורש. בהמשך, Bane of the Demon, מדגים מה קורה כשביין בוחר לנסות לרשת את מקומו של מנהיג ליגת המתנקשים (ליגת הצללים בסרט) ראס אל גול, ואת ההתאהבות שלו בטליה אל גול.

 

ולסיום, כדאי להציץ גם בסיפור הקומיקס שהשפיע במיוחד על סרטו השני של נולאן, "האביר האפל". The Long Halloween מתאר את סיפור עלייתו לגדולה, והתרסקותו של התובע המחוזי הארווי דנט, כרקע לסיפור בלשי שסובב סביב משפחת המאפיה השולטת בעיר, שמבצעת גל רציחות דווקא בזמן החגים. אז מי שלא מסתפק בסדרת הסרטים, אפשר תמיד לחזור אחורה, למקורות. ההנאה מובטחת.

 

מכירים עוד חוברות קומיקס שכריסטופר נולאן שכח? טקבקו במרץ!

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עטיפת הקומיקס
"שובו של האביר האפל". מחוברת לסרט
עטיפת הקומיקס
לאתר ההטבות
מומלצים