שתף קטע נבחר
 

תעש: אין כסף למשכורות, אבל יש ליועץ

למרות מצבה הכספי הקשה, תעש מעסיקה את ח"כ לשעבר צחי הנגבי כיועץ חיצוני בשכר ברוטו של 5,000 דולר בחודש. גורם בכיר המקורב להפרטת החברה: "לא ייתכן שחברה על הקרשים תשכור אדם תמורת משכורות כאלה"

רק בסוף החודש שעבר אישרה ועדת הכספים הלוואה בסך 150 מיליון שקל לתשלום משכורות לעובדי תעש ולהבטחת המשך פעילותה של החברה. כעת נודע ל"כלכליסט כי החברה מעסיקה כיועץ חיצוני את חבר הכנסת לשעבר צחי הנגבי, ומשלמת לו על שירותיו שכר ברוטו של 5,000 דולר בחודש.

 

עוד נודע ל"כלכליסט" כי נתון זה מעורר ביקורת במשרד האוצר, שם שוקדים בימים אלה על מציאת דרכים להבראת תעש לפני הפרטתה. "רשות החברות הממשלתיות תדרוש מתעש הבהרה בנושא זה, לאור מצבה הכספי הקשה", נכתב בתגובת משרד האוצר לפניית "כלכליסט" בנושא.

 

כפי שפורסם לפני כשבועיים, מנתוני משרד האוצר שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי מתחילת 2011 הזרימה המדינה לתעש 734 מיליון שקל כהלוואה לכיסוי חובות. למעשה, מאז שנת 2000 הזרימה המדינה לתעש סכום מצטבר של 2.83 מיליארד שקל. "לא ייתכן שחברה על הקרשים תשכור אדם תמורת משכורות כאלה. הנראות הציבורית של מה שקורה כאן היא בלתי נסבלת", אומר גורם בכיר המקורב להפרטה.

 

הגורם אף הוסיף ופירט: "הבעיה היא שרשות החברות הממשלתיות היא הרגולטור ואין לה שיניים בנושא הזה וזוהי פוזיציה בעייתית. מי שמחליט לגבי שכירת יועצים הם הדירקטורים והדירקטוריון של החברה שהם אלו שצריכים לבוא בחשבון לגבי מצבה הכספי של החברה".

 

במהלך הדיון בסוף חודש יולי שבו אישרה ועדת הכספים את הלוואה האחרונה שניתנה לתעש, הודיע יו"ר הצוות המיוחד של וועדת הכספים שי חרמש (קדימה), שהנהלת תעש, העובדים, אגף תקציבים באוצר וההסתדרות, יתכנסו שוב כדי להגיע להסכמות אחרונות בשתי נקודות מחלוקת אחרונות: "שינוי מבנה ארגוני הנדרש עקב פרישת שליש מעובדי החברה והישארותם של 2,000 עובדים, מה שדורש סגירה ומיזוג של מחלקות. כמו כן נחליט לגבי מעבר תעש לנגב ופיצוי העובדים עקב כך, גם במקרה של אי ביצוע הפרטה". עוד סוכם בין הצדדים המעורבים להשלים את הסכם ההפרטה עד ה־15 באוגוסט.

 

"זועקים שיהיו מובטלים ומשלמים כאלה משכורות"

"הסיבוביות בנושא קצת מצחיקה - כולם זועקים על כך שיהיו מובטלים בתעש (הכוונה לעובדים שיאלצו לפרוש במסגרת ההסכם - ה.ק), על כך שהמדינה מעבירה מיליארדים לתעש על חשבון משלם המסים ומהצד השני משלמים משכורות כאלה ליועצים", אומר הגורם.

 

בתעש עצמה לא רואים בעיה, ומסרו בתגובה כי "צחי הנגבי משמש כיועץ לתעשייה הצבאית למעלה משנה. תעש נעזרת בהנגבי, במגוון נושאים בתחומי הפעילות של החברה, לאור ניסיונו העשיר והתפקידים שמילא". עוד הוסיפו בתעש כי "השכר אושר על ידי דירקטוריון החברה שבו יושב גם נציג רשות החברות".

 

גם הנגבי לא רואה סיבה להתנצל. לדבריו, "תעש שכרו את שירותי במלוא המקצועיות ואני נמצא שם כבר למעלה משנה לשביעות רצון המעסיקים שלי". עם זאת, ייתכן שהיחסים בין תעש להנגבי יסתיימו בימים הקרובים, במידה וראש הממשלה בנימין נתניהו יחליט למנותו לתפקיד בממשלה. "אם אהיה בתפקיד כלשהו לא אוכל לעבוד באף עבודה אחרת כולל תעש ואמנע מלעשות כך", אומר הנגבי.

 

במשרד האוצר מסבירים כי ההחלטה בנושא זה תלויה בחברה עצמה. לדבריהם, "ככלל, התקשרויות מסוג זה של חברות ממשלתיות, כמו גם תעש, עם יועצים חיצוניים הינן באחריות החברה. ההתקשרויות טעונות אישור דירקטוריון החברה, לאחר ששקל את הנימוקים להעסקת היועץ ואינן מובאות לאישור רשות החברות".

 

הפרטת תעש צפויה להתקיים בעוד שנה וחצי

בטרם תעש תצא למכרז על ההפרטה, שצפויה להתקיים בעוד שנה וחצי, היא תהיה חייבת לעבור לתזרים הון חיובי, ובימים אלו נשקלות באוצר מספר דרכים לתקן את תזרים החברה. בין החלופות האפשריות נשקלת, בין היתר, הזרמה תקציבית מתקציב המדינה, או מחיקת מקדמות של משרד הביטחון וגם העמדת פיקדונות שהחברה שמה בבנק כערבויות נגד העסקה.

 

אולם עוד בטרם תצא לדרך ההפרטה, שהדיונים לגביה נמשכים כבר שנים, יצטרכו להימצא גורמים שיצליחו לעמוד בתנאי המכרז. הצדדים המעורבים במהלך ההפרטה - משרדי הביטחון והאוצר, הנהלת תעש והעובדים - החליטו השבוע להשלים את הסכם הפרטת החברה בתוך חודש, עד אז יאלצו להסכים בניהם על התנאים והמגבלות שבהפרטה.

 

בשורת התנאים והמגבלות שדרש משרד הביטחון בולטת ההחלטה כי חברות ממשלתיות לא יוכלו להתחרות במכרז - מה שמוציא מהמכרז את רפאל והתעשייה האווירית. כמו כן, במסגרת הסכם ההפרטה, משרד הביטחון מבקש להציב תנאים מיוחדים שימנעו מראש מצב שבו הרוכש העתידי של תעש יגרום לסיכון למדינת ישראל.

 

בהתאם לזאת משרד הביטחון מבקש להציב כתנאי שלפחות 50% מהחברה הרוכשת יהיו בבעלות ישראלית. תנאי נוסף ומשמעותי שדורש משרד הביטחון הוא שהחברה הרוכשת לא תיסחר בבורסה זרה. תנאים אלה טרם נסגרו ודיונים בנוגע אליהם עודם מתקיימים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צחי הנגבי
צילום: עופר עמרם
מומלצים