המראיין הלא מקצועי: כך תזהו ותתמודדו
זומנתם לראיון עבודה? במקרים רבים האדם שיראיין אתכם אינו איש גיוס מקצועי. אך כמו בכל דבר בחיים, גם לסיטואציה הזו יש יתרונות וחסרונות. ארגז כלים לראיון חובבני
כמחפשי תעסוקה, אנו מצפים מראיון העבודה אליו הגענו להיות מובנה ומנוהל - כזה שמתחיל בהצגת התפקיד והחברה, ממשיך לשאלות הנוגעות לקורות החיים, לתפקידים רלוונטיים שעשינו וכן הלאה. כאשר המראיין אינו איש גיוס - הראיון עשוי לגלוש לכיוונים שונים ומשונים.
- המרואיינים שבאים לעשות עליכם סיבוב
כך תזהו מראיין שאינו מקצועי
את המראיין הלא מקצועי ניתן לזהות די בקלות – אם זה על ידי מבנה פזור של הראיון, שאין לו התחלה, אמצע או סוף ונראה כמו הרפתקה שיצאתם אליה כשלשני הצדדים אין באמת מושג איך היא תיגמר.
המראיין יכול להתחיל את הפגישה בהצגת שאלה פתוחה כמו "ספר לי על עצמך" מבלי שהוא עצמו מבין לאן הוא חותר. מכיוון שראיון כזה לוקה בחוסר כיוון כללי, זה לא יהיה לגמרי בלתי צפוי אם הראיון יגלוש גם לשיחת חולין שתחל בעקבות אחד מהפרטים שהעליתם במהלכו כמו היחידה שבה שירתתם, תחומי עניין שונים או שיחה כללית בנושא המקצוע, המצב בשוק וכן הלאה.
מראיין נטול "פוקר פייס"
אחד היתרונות הבולטים בראיון עבודה מול מראיין שאינו מקצועי הוא דווקא הפתיחות והתחושה שהראיון מתנהל ממקום אמיתי של סקרנות ועניין. הרי מי מאיתנו לא חווה ראיון מול אנשי גיוס מדופלמים שהחזיקו בפני פוקר במהלך כל הראיון והעבירו לכם את התחושה שאתם נמצאים בחקירה של השב"כ?
מראיין שלא מגיע מתחום הגיוס הוא בדרך כלל מנהל שצריך לגייס לעצמו את העובדים ולכן סביר להניח שהוא יתעניין יותר בבירור לגבי איך יהיה לעבוד איתכם, לנהל אתכם ולחלוק איתכם ידע. מסיבה זו, תמצאו יותר חיוכים אותנטיים וקשר עין שיעזרו לכם לנסות ולהבין אם עברתם את הראיון בהצלחה.
שרשרת גיוס משומנת היטב
כאשר מדובר בחברות גדולות, קרוב לוודאי ששרשרת הגיוס הארוכה תחל מול רכז או רכזת גיוס שיערכו סינון מקדים באמצעות ראיון טלפוני, ממנו תתקדמו לראיון פרונטאלי שמטרתו לעמוד על סיכויי התאמה כללית לתפקיד ורק לאחר מכן לראיון מול איש בעל זיקה לתחום העיסוק שלכם – המנהל הפוטנציאלי.
למעשה, החולייה האחרונה היא המראיין שאינו קשור לעולם הגיוס אלא לעולם המקצועי שלכם ובחברות רבות תהליך הגיוס מתקצר ומביא אתכם ישירות אליו.
לעולם אל תזלזלו במראיין
אני ממליצה תמיד לכבד את המעמד. במקרים רבים הראיון יתנהל מול מראיין שאינו איש גיוס. זה יכול להיות המנהל העתידי או בעיקר בחברות קטנות יותר - מישהו שתחום העיסוק העיקרי שלו אחר והוא קיבל על עצמו משימת גיוס עובד.
יחד עם זאת, יכולת גיוס נובעת גם מיכולת אבחנה טובה וזו תכונה שחלק מהאנשים ניחנו בה באופן טבעי. לכן, אל תזלזלו במראיין ונסו לראות את היתרונות שמצב זה מביא עימו.
כך תתמודדו עם המראיין הלא מקצועי
להלן שורה של טיפים שיעזרו לכם לנצל את הסיטואציה לטובתכם:
תמיד זכרו שראיון עבודה הוא מצב של תקשורת בין אנשים. היו אמיתיים, נעימים ורגועים – זה תמיד יפעל לטובתכם. בין אם המראיין הוא איש גיוס או מנהל בארגון או מישהו שיש לו תפקיד אחר והוטל עליו לראיין אתכם – חשוב ליצור אתו כימיה טובה.
כמועמדים וכמרואיינים מנוסים, אתם עשויים להבחין ב"טעויות" שהמראיין עושה בראיון, אם הוא לא מתרכז כל כולו בראיון, לא קרא את קורות החיים מראש וכדומה. לא משנה אילו "טעויות" המראיין עושה - עדיף לא להיות שיפוטיים ולהיות גמישים עם הדרך שהוא מתווה.
ראיון אצל המנהל העתידי עשוי להלחיץ יותר מראיון מול מגייס מומחה מטעם מחלקת משאבי האנוש – כזה שאינו בקי בכל פרטי המקצוע. אך מראיין מתחום המקצוע לא מנסה להכשיל אתכם, הוא רק מחפש מישהו "לרוץ איתו" - שותף לדרך - הן מבחינת ידע והן מבחינת אישיות.
יעל פרימק היא מאמנת אישית ומנחת סדנאות לניהול קריירה ב-AllJobs דרושים