האיראני היפה: עושה "לייק" ותורם לנפגעי הרעש
שתי רעידות האדמה בסוף השבוע גבו את חיי יותר מ-300 בני אדם והותירו יותר מ-50 אלף ללא בית. איראנים רבים ניצלו את הרשתות החברתיות כדי לגייס סיוע ותרומות לניצולים. "הסיוע העממי הספונטני נמשך. אפשר לראות באזור הרעש מכוניות עם לוחיות מכל המדינה. זה מראה שהאנושיות עדיין חיה"
רבות דובר על התפקיד שמילאו הרשתות החברתיות במהומות שפרצו באיראן ב-2009 בעקבות הבחירות השנויות במחלוקת לנשיאות. זרם הדיווחים והעדכונים מאיראן, במישרין ובעקיפין, הדהים את העולם והציג בפניו תמונה שעד כה הוא לא ראה, של איראנים שמתנגדים למשטר שלהם ולא מפחדים לדבר על זה ולספר על כך לכולם.
עוד חדשות בעולם :
- מלחמות בלי כדורים. הסנקציות באמת עוזרות?
- תוניסיה: צייר מגן דוד על קיר מסגד - ונשלח לכלא
- המורדים הסורים: "המערב לא עוזר? נפנה לאל-קאעידה"
- ארה"ב: כלה לא הסתכלה במראה במשך שנה
כעת, בעקבות שתי רעידות האדמה שפקדו את צפון-מערב איראן בשבת, הפייסבוק מראה את הצד היפה שלו, כשאיראנים בתוך המדינה ומחוצה לה משתמשים ברשת החברתית כדי לגייס תרומות וסיוע לעשרות ומאות אלפי הנפגעים במחוז אזרבייג'ן המזרחי.
למשימת גיוס הציוד, שכולל מזון, מים, שמיכות, ביגוד ועוד, התגייסו איראנים שכבר צברו ניסיון ברעידות אדמה קטלניות קודמות שאירעו במדינה.
עיתונאים למען הניצולים
בשתי רעידות האדמה שפקדו את איראן נהרגו יותר מ-300 בני אדם ואלפים נפצעו. יותר מ-50 אלף איש איבדו את בתיהם בכפרים שבאזור הערים ורזקאן ואהר. הבוקר (יום ה') מסר הסהר האדום האיראני כי הצליח למצוא עוד 12 גופות בין ההריסות.
אחת היוזמות המעניינות מאגדת שורה של עיתונאים איראנים, רובם נמצאים בתוך איראן, שהקימו עמוד פייסבוק שנקרא בפשטות "רעידת האדמה באזרבייג'ן", הכוונה לשם המחוז. בעמוד הם מפרסמים עדכונים שוטפים על אזור הרעש. בין היתר, יש כאלה שנמצאים באזור ומדווחים מהשטח.
העיתונאי חסן עלי זאדה דיווח כי "הסיוע העממי הספונטני נמשך. אפשר לראות באזור הרעש מכוניות עם לוחיות מכל רחבי איראן. זה מראה שהאנושיות עדיין חיה". הוא הוסיף כי יש כפרים באזור שרק מסוקים ומכוניות של הסהר האדום הגיעו אליהם בשל הגישה הקשה.
בעמוד פייסבוק אחר, שנקרא "אשה = גבר" עודדו את 140 אלף החברים שעשו לייק לגשת ולתרום דם עבור הפצועים הרבים ברעש. לפי לא מעט עדויות מאיראן, אכן נוצרו בימים האחרונים תורים במרכזים לתרומת דם לאחר שרבים נענו לקריאה.
במהלך השבוע גולים איראנים רבים דנו באינטנסיביות בטוויטר בדרכים לשלוח כסף מחו"ל לנפגעי הרעש. בתחילה סברו כי לא ניתן לשלוח כסף בשל הסנקציות שהוטלו על איראן, אך לאחר הבהרה שפרסמה מחלקת המדינה האמריקנית, גם מחוץ לאיראן התנדבו פעילים לאסוף כסף ולהעבירו לאיראן לאזור הרעש.
סיקור הטלוויזיה - "חלש"
לא רק ברשתות החברתיות התגייסו לעזרה, אלא גם על המסך הקטן. תוכנית טלוויזיה פופולרית באיראן התגייסה לעזור ויותר מ-4.2 מיליון איש תרמו באמצעות מסרונים לנפגעי הרעש סכום של יותר מ-27 אלף דולרים בערב אחד.
עם זאת, במקביל מתחו באיראן ביקורת חריפה על רשות השידור על שלא שידרה מספיק חדשות על ההתפתחויות באסון. בתקשורת הממלכתית באיראן העדיפו בימים האחרונים להתמקד בהתפתחויות בסוריה יותר מאשר ברעש האדמה.
בסקר שנערך באתר איראני פופולרי השיבו 92 אחוזים כי הסיקור של רשות השידור האיראנית היה "חלש" בכל הנוגע לרעש האדמה. כ-5 אחוזים השיבו שהסיקור היה "בינוני", ופחות מ-4 אחוזים אמרו שהוא היה "טוב". 78 אחוזים אמרו גם כי "הסיוע העממי הספונטני" הוא הדרך היעילה ביותר להגיש סיוע לנפגעים. בסקר שנערך באתר "עסר איראן" השתתפו יותר מ-23 אלף איש.
האתר האיראני "תבנאק", הנחשב לאחד הנצפים באיראן, קרא לראשי רשות השידור להתנצל בפני העם על הסיקור החדשותי של האסון. בינתיים, בעוד הרשויות האיראניות סופגות ביקורת, הגיע היום המנהיג הרוחני העליון, עלי חמינאי, לבקר באזורים שהוכו ברעידות האדמה.