שתף קטע נבחר
 

תחזית האינפלציה זינקה ל-2.6%

בקרוב הכל יתייקר. עליית המע"מ הצפויה, לצד היחלשות השקל מול הדולר ומשבר המזון העולמי מתחילים לבוא לידי ביטוי בתחזיות האינפלציה. ממוצע התחזיות של הבנקים ושאר הגופים העוסקים בניתוח כלכלי זינק מ-1.9% ביולי ל-2.6% באוגוסט

ממוצע תחזיות האינפלציה של בנקים וגופים אחרים העוסקים בניתוח כלכלי זינק בחודש אוגוסט מ-1.9% ל-2.6%. כך עולה מתחזית האינפלציה שפרסם בנק ישראל.

 

העלאות המחירים שבדרך:

 

הזינוק נרשם על רקע העלאת המע"מ ב-1%, שתיכנס לתוקף ב-1 בספטמבר ועל רקע משבר המזון העולמי שכבר גרם להתייקרות הלחם שבפיקוח וצפוי לגרום בקרוב גם להתייקרות הבשר, השמן והחלב. לכך מצטרפת מגמת ההיחלשות של השקל מול הדולר, שגורמת לעלייה במחירם של מוצרים מיובאים.

 

רק בשבוע האחרון הודיע משרד התמ"ת כי הלחם בפיקוח יתייקר וחברת יוניליוור המשווקת מוצרי מזון לרשתות השיווק הודיע כי תייקר ב-5% את כל המוצרים שלה. ההערכות הן כי אחרי החגים ירשמו עליות מחירים משמעותיות בכל התחומים.

 

החשש הגדול: העלאת ריבית

בנק ישראל מפרסם מידי חודש שתי תחזיות אינפלציה. האחת מבוססת על הפער שבין הריבית המשולמת על אגרות חוב צמודות מדד לריבית המשולמת על אגרות חוב שאינן צמודות למדד המחירים.

 

ההנחה היא שכאשר יש ציפיות להתייקרויות, גורמים שמנפיקים אגרות חוב הצמודות למדד המחירים יורידו את שיעור הריבית שהם משלמים לרוכשי האגרות, כדי לפצות על עליית המדד. כך מסייע הפער בין הריביות לחשב את הציפיות בשוק ההון לאינפלציה.

 

לצד זה, מחשבים גם ממוצע פשוט של תחזיות האינפלציה שפרסמו בנקים, בתי השקעות, חברות ביטוח וכל גורם אחר שעוסק בניתוח מגמות במשק הישראלי ובכלכלה העולמית.

 

החודש נרשם פער משמעותי בין תחזיות שוק ההון לתחזיות הגופים המנתחים. בעוד שתחזיות בתי ההשקעות והבנקים עמדו על ממוצע גבוה של 2.6%, הציפיות בשוק ההון עמדו על ממוצע של 2.1% בלבד. לא מדובר בפער יוצא דופן. לא פעם ישנם פערים כאלה, הנובעים מתנודות במסחר באגרות חוב המשפיעות על שערי הריביות. 

 

תחזית האינפלציה הנוכחית משקפת עוצמת התייקרויות גבוהה יחסית המתקרבת אל תקרת היעד שהציבה הממשלה, 1%-3%. התגברות האינפלציה מציבה כעת אתגר בפני מדיניות בנק ישראל. בבנק המרכזי היו מעדיפים כעת לשמור על יכולתם להוריד את הריבית במשק, על מנת לעודד את הפעילות העסקית בתקופה של משבר עולמי המאיים על היציבות הכלכלית בארץ.

 

עם זאת, בתנאים של אינפלציה חריגה, הבנק אינו יכול להמשיך להוריד ריבית ואם האינפלציה בפועל תחצה את הרמה של 3% או אפילו תתקרב אליה, ייתכן שהבנק ייאלץ להעלות ריבית, דווקא בשעה שהמשק נמצא בהאטה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היכונו לשובה של האינפלציה
צילום: רויטרס
מומלצים